„Trvalo, než jsme si uvědomili pravý záměr Kremlu“. Německý velvyslanec se posypal popelem

28.08.2022 11:52

Německý velvyslanec Andreas Künne v rozhovoru pro Český rozhlas přiznal, že vláda v Berlíně udělala při vyhodnocování plánů Ruska chybu. „Trvalo dlouho, než jsme si uvědomili pravý záměr Kremlu,“ řekl německý velvyslanec. A České republice složil hned dvě poklony.

„Trvalo, než jsme si uvědomili pravý záměr Kremlu“. Německý velvyslanec se posypal popelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Andreas Künne, velvyslanec SRN v ČR, v rozhovoru pro český veřejnoprávní rozhlas upozornil, že německý zbrojní průmysl patří mezi nejmohutnější na světě, ale jedním dechem dodal, že po druhé světové válce hrály v německé zahraniční politice zásadní roli pacifistické myšlenky. Němci prý dlouho věřili, že diplomatickým jednáním lze uchovat mír.

Ale 24. únor, den, kdy ruské invazní síly vpadly na Ukrajinu, ukázal, že tato německá politika má své limity, Od 24. února se proto začala německá politika měnit a dnes je vláda v Berlíně odhodlána pomáhat Ukrajině, a to i vojensky.

„V zásadě vidíme věci velmi podobným způsobem. Jak v Česku, tak i v Německu dobře víme, kdo je agresorem. Nikdo neslovíčkaří o tom, zda je, nebo není toto chování v rozporu s mezinárodním právem. Je jasné, že se jedná o nevyprovokovanou agresi a lidé za to zodpovědní musí být postaveni před soud. V tomto není žádný rozdíl. Nejedná se pouze o shodu politickou, vnímá to stejně česká i německá populace,“ poznamenal velvyslanec.

On sám prý doufal, že se německá politika vůči Rusku obrátí. „Kousal jsem si nehty a doufal,“ přiznal se.

Začal v to doufat poté, co se ukázalo, že německá politika je založena na racionálních základech, ale víra v to, že ruská politika stojí na stejných racionálních základech, ze kterých vyplývá, že vést válku se nevyplácí, se ukázala jako zcela mylná.

Poté složil poklonu tomu, jak Česká republika řešila migrační krizi, vlnu více než 400 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. Další český úspěch vidí Andreas Künne v dohodě o energetické solidaritě v případě, že Rusko zcela zastaví tok plynu do Evropy. Plán zahrnuje i nutnost snížit spotřebu plynu u jednotlivých zemí o 15 procent, aby bylo v případě potřeby plyn kde brát.

„Nouzový plán je obrovským úspěchem českého předsednictví. Myslím si, že je to přesně to, co potřebujeme. A je to důkaz evropské solidarity. Je evidentní, že ji ctí i ty země, které nejsou závislé na ruském dovozu. Znovu bych se vrátil k tomu, že se musíme soustředit na státy, které chtějí vyjednávat výjimky. Není to diskuse severu proti jihu, ale je to hodnotová debata. Kromě toho potřebujeme domlouvat dohody s našimi sousedy. To potřebujeme, myslím, všichni. Evropská komise požádala každý členský stát, aby podepsaly pakt o solidaritě ohledně plynových dodávek. My je máme například s Dánskem a Rakouskem, jednáme o tom s Českou republikou a mám pocit, že je urgentní, abychom dokončili tato jednání. Potřebujeme k tomu ale také naše západní sousedy – Francii například. Protože na sobě navzájem závisíme,“ upozornil velvyslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…