„Voliči nejsou připraveni.“ Napsal a rozpoutal bouři. Přitom stejně se vyjadřoval muž od Pekarové...

31.01.2024 20:05 | Monitoring

Zástupci opozice v diskusích čím dál častěji zvedají otázku referenda. Občané by podle nich měli rozhodovat o korespondenční volbě, euru, migračním paktu či omezení práva veta v EU. Nesouhlasný komentář, že jde o „cestu do pekel“, jak varuje například Ondřej Hradecký z webu Seznam médium, naráží v českém internetu na silný odpor. Podobný názor v minulosti sdílel Václav Ágh, poradce šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Komentátor Petr Holec má pro takové označení „totalitářský dementi“.

„Voliči nejsou připraveni.“ Napsal a rozpoutal bouři. Přitom stejně se vyjadřoval muž od Pekarové...
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

„Vážně byste ale vložili podobnou důvěru z hlediska jakýchkoliv strategických a politických rozhodnutí do rukou svých spoluobčanů? Já tedy rozhodně ne. V zemi, kde Okamura opakovaně ve volbách dostává kolem 10 % hlasů a kde na Rajchlovy demonstrace chodí vyšší desítky tisíc lidí, důvěru v přímou demokracii vážně nemám.

Podle dat OECD z roku 2022 je v České republice pouze 27 % lidí s vysokoškolským vzděláním. A právě komunistická minulost, která chtě nechtě zanechala svou stopu na mentalitě některých našich spoluobčanů, je jedním z mnoha důvodů, proč nejsme na tuto formu demokracie připraveni,“ uvedl Hradecký ve svém komentáři, že čeští občané nejsou mentálně připraveni na to, aby s podobnou zodpovědností zvládli efektivně naložit, a rozhodování o celospolečenských otázkách bychom měli nechat na těch, kteří jsou k tomu kvalifikovaní.

Hradeckého prohlášení, že referendum by bylo „cestou do pekel“, protože čeští voliči jsou nekompetentní, zvedlo na nohy řadu lidí na sociálních sítích, kteří vyjadřovali nesouhlas.

Jedním z těch, kteří si s Hradeckým pro jeho postoj proti referendu nebrali servítky, byl komentátor Petr Holec: „Člověk musí smeknout před tím, jakou bandu totalitářských dementů dokázala soustředit tahle žumpa. Jen houšť,“ uvedl na sociální síti X.

Velmi podobně jako Hradecký se v minulosti v souvislosti s obecným referendem vyjadřoval Václav Ágh, současný člen poradního týmu Markéty Pekarové Adamové, i on v roce 2019 hovořil o „cestě do pekel“. „Dívejte, jedna z nejdebilnějších myšlenek, která je zároveň velmi nebezpečná, je ta, že když něco funguje ve Vancouveru, Paříži, Berlíně, jedno kde, tak to bude fungovat i u nás. Nebude. Stejně jako ve Švýcarsku funguje referendum, ale u nás by bylo cestou do pekel,“ uvedl na tehdejší sociální síti Twitter.

Pravidla všelidového hlasování navrhovaná SPD leží ve Sněmovně od listopadu 2021, tedy od počátku nynějšího volebního období. Poslanci je předloni v březnu pouze rozjednali, také předloha poslanců opozičního hnutí ANO o uzákonění celostátního referenda leží v dolní komoře od loňského dubna, vláda Petra Fialy (ODS) se k ní postavila záporně.

V minulém volebním období poslanci projednávali hned několik předloh k zavedení obecného referenda. K závěrečnému hlasování se ale nedostali. Lidové hlasování se nyní může konat na obecní a krajské úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale, ale, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBorowitz , 01.02.2024 0:46:44
tak podle poradce MPA je myšlenka, že když něco funguje někde ve světě a tím pádem to bude fungovat i u nás, jedna z nejdebilnějších a navíc velmi nebezpečná. Pokud tedy hájím korespondenční volbu výčtem zemí kde to perfektně funguje, říkám vlastně, že u nás to fungovat nebude a myšlenka korespondenčního hlasování je debilní a nebezpečná! Rádce předsedkyně PS je koumes, kdo by to od něj čekal.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

8:40 Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

Ukrajina hledá vojáky pro válku s Ruskem kde může. Nejen v zahraničí, ale i mezi nemocnými. Podle no…