„Vypadá to, že jste třem milionům lidí na Nově trošku kecal!“ Babiš zpražil Pavla

13.01.2023 22:42 | Ze sítí

Studenou sprchu si na sociálních sítích připravil expremiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) na svého protikandidáta Petra Pavla, jenž byl v letech 2012 až 2015 náčelníkem Generálního štábu AČR. Po Babišově pochvale armády za její pomoc při řešení krizí, jimiž dle něho byly tornádo, útok ruské GRU ve Vrběticích, pandemie covidu-19 a stažení z Afghánistánu, si totiž Pavel vyložil, že tato děkovná slova míří i na období, kdy byl on sám náčelníkem generálního štábu. Babiš ho však usadil, že toto období na mysli nemá. Váží si prý zásluh jiných armádních představitelů.

„Vypadá to, že jste třem milionům lidí na Nově trošku kecal!“ Babiš zpražil Pavla
Foto: Screen vysílání TV Nova
Popisek: Petr Pavel v prezidentské debatě na TV Nova

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
Celou věc rozpoutalo vzpomínání Andreje Babiše na to, jak nařídil armádě evakuaci občanů z Afghánistánu a jeho pochvala pro českou armádu.

Tu již předtím zmínil i u otázky covidu-19. „Moje heslo je pomáhat lidem. Covid byla epidemie a my jsme bojovali za ochranu životů. My jsme bojovali společně. Armáda, hasiči, policisté, všichni jsme bojovali, abychom uchránili životy našich spoluobčanů. A k tomu zadlužení, prosím vás. My jsme ty peníze dali lidem,“ pochválil Babiš českou armádu i za její činnost za počátku pandemie a podotkl, že je mu „strašně líto, že zemřeli lidé“, ale prý „není fér o tom mluvit“.

Petr Pavel mu kontroval a označil Babišův „krizový management“ za covidové krize za „chaos“. „Mrzí mě u pana Pavla, že nazývá naši armádu chaosem,“ podotkl na to Babiš, který kritiku svého protikandidáta vztáhl na českou armádu. Pavel se na to jen usmíval. „Proč pan Pavel nešel pomáhat s otvíráním očkovacích center?“ zeptal se Babiš a odmítl, že by armáda byla chaos. „Výkon jejich byl heroický, to řízení bylo chaotické,“ ujistil poté Pavel, že by asi jen těžko armádu kritizoval.



Během své obhajoby, že je „krizovým manažerem“, Babiš hovořil o evakuaci vojáků z Afghánistánu, o tornádu i o útoku ruských agentů ve Vrběticích.

Právě po shrnutí těchto událostí znovu chválil armádu, za což mu Pavel poděkoval, neboť v době, kdy se Babišem zmíněné události odehrávaly, byl podle svých slov náčelníkem generálního štábu, takže si váží pochvalných slov ohledně armády. „Pan Pavel má slabší paměť, neboť mu musím připomenout, že do té pozice v NATO napsal náš ministr Stropnický dopis a pan Zeman lobboval osobně za pana generála. Pan generál nebyl u těch věcí,“ řekl mu však již během debaty Babiš. Pavel to odmítl a řekl Babišovi, že má špatnou paměť on. Babiš však následně ještě tvrdil, že za Pavlovu funkci v NATO lobboval.

Přestože zřejmě Babiš chválil armádu za její pomoc při novějších krizích, jakými byly jím jmenované události v podobě tornáda, ruského útoku ve Vrběticích či covidu-19 a stažení z Afghánistánu, Pavel po debatě opět mínil, že se děkovná slova expremiéra týkala i doby, kdy Pavel stál v čele generálního štábu.

„Děkuji panu Babišovi, že ocenil práci armády v době krize. V té době jsem byl náčelníkem generálního štábu, takže to beru i jako své ocenění,“ sdílel Pavel na svých sociálních sítích.

Babiš ho však posléze usadil, že měl na mysli pouze novější krize.

„Hm, tohle nesedí. V době krize, ať to byla evakuace z Afghánistánu nebo covid, jste, pane Pavle, náčelníkem generálního štábu Armády České republiky NEBYL. Skončil jste 30. 4. 2015. Jsou to zásluhy, za které si vážím jak tehdejšího náčelníka Aleše Opaty, tak generála Petra Procházky, který řešil covid, vedl krizový štáb. Jestli jste je řídil z chalupy, tak respekt. Spíš to vypadá, že jste včera třem milionům lidí na Nově trošku kecal,“ pustil se Babiš tvrdě do Pavla a dal mu jasně najevo, že jeho pochvala směřovala armádě za její pomoc při nedávných událostech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…