„Zabít Izraelce – v pořádku.“ Novinář v Británii slyšel na vlastní uši. A ještě horší věci

21.10.2023 20:05

Tisíce lidí se již druhý víkend po sobě účastnily propalestinského protestu v ulicích v britských měst. Americký novinář a politický komentátor Michael Tracey na sociální síti X zveřejnil report z pochodu na podporu Palestinců v Birminghamu, kde hovořil s jeho účastníky. Ptal se na názory ohledně palestinsko-izraelského konfliktu.

„Zabít Izraelce – v pořádku.“ Novinář v Británii slyšel na vlastní uši. A ještě horší věci
Foto: Sociální síť X
Popisek: Účastnice pochodu na podporu Palestinců v Birminghamu v Anglii, která podle svých slov schvaluje útok Hamásu na Izrael

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí
V Birminghamu se v sobotu sešel obrovský dav lidí, aby podpořil Palestinu. Velká skupina se sešla, aby se postavila na stranu nevinných lidí, kteří se ocitli v posledním smrtícím konfliktu v Gaze. Akce se koná v době, kdy do Gazy dorazily první dodávky pomoci od chvíle, kdy Izrael uvalil blokádu po útoku Hamásu 7. října, při němž v Izraeli zahynulo 1400 lidí. Podle palestinských představitelů zemřelo od té doby při izraelském bombardování více než 4 tisíce lidí.

Mnozí z účastníků akce nesli stejně jako minulý týden transparenty, na kterých bylo napsáno „Svobodu Palestině“ či „Bez spravedlnosti nemůže být mír“. Na místě byl také americký novinář Michael Tracey, jenž některé lidi, kteří přišli vyjádřit podporu Palestincům, vyzpovídal.

Jednu z účastnic pochodu, která v rukou držela transparent s nápisem „Bez osvobození Palestiny není příměří“, požádal o vysvětlení tohoto nápisu. Žena prý doslovně uvedla, že souhlasí s masakrem Izraelců Hamásem, protože ti, kteří byli při útoku zabiti, byli „koloniální osadníci“. Své jméno na dotaz novináři sdělit nechtěla.

Jiní lidé, se kterými Tracey mluvil, měli na vraždění izraelských civilistů sice jiný názor, ale rozhodně nelze podle novináře tvrdit, že tento extrémní názor schvalující zabíjení Izraelců je mezi podporovateli Palestinců ojedinělý.

Dalším rozšířeným názorem mezi účastníky propalestinské akce je, že k útoku Hamásu vůbec nedošlo. „Jedna žena mi právě řekla, že jen ‚rozbili plot‘. K žádnému zabíjení nedošlo, řekla. Ale i kdyby ano, bylo by správné, aby Palestina reagovala takovým způsobem kvůli 70 letům útlaku,“ citoval novinář slova další protestující.

Narazil i na některé propalestinské hlasy „o svobodě od řeky až k moři“. Britské ministerstvo vnitra dnes přišlo s nápadem kriminalizovat tento slogan ‚Od řeky až k moři‘, protože je považován za výzvu k násilí,“ řekl Tracey k přiložené fotografii s mužem držícím nad hlavou transparent s heslem „Od řeky k moři, Palestina bude svobodná“.

Podle některých lidí, s nimiž Tracey mluvil, je slogan „Od řeky k moři“ skutečně zamýšlen jako výzva k násilnému vyhnání Izraelců z jejich současných území a ke zničení izraelského státu. Jiní to prý považují za výzvu k nenásilnému zrušení Státu Izrael. Podle dalších toto heslo znamená ‚mírové řešení‘ a ‚řešení dvou států‘. „Zdá se však, že většina lidí nerozumí dobře tomu, co tato fráze může nebo nemusí znamenat, a používá ji pouze jako obecné propalestinské heslo,“ dodává americký novinář.

Dle očekávání tedy neexistuje jednotný pohled ani úplná shoda. Jak by tomu bylo obecně na každém politickém shromáždění. Zároveň Tracey však potvrzuje, že některé skutečně extrémní názory jsou mezi účastníky propalestinské akce ve skutečnosti dobře zastoupeny. Policie uvedla, že od začátku pochodů nedošlo k žádným problémům ani zatýkání. „Naprosto spořádaný protest,“ řekl jeden z policistů. Nevidí prý žádný důvod, proč by měli jednat podle návrhu ministerstva vnitra na kriminalizaci některých hesel, popisuje Tracey.

Ve svém reportu z pochodu na podporu Palestinců v Birminghamu zveřejnil také fotku muže, který textem na ceduli říká: „Palestina nemá armádu, námořnictvo ani ozbrojené síly. Izrael má čtvrtou největší armádu. To není válka, to je genocida“.

I tento muž novináři sdělil, že trvá na tom, že útok Hamásu byl „připravený“ a nestal se. „Neřekl bych, že většinový názor je ‚pro-Hamas‘, ale jako popírání toho, že Hamás vůbec něco udělal. Ten chlap tady v podstatě tvrdil, že Hamás vůbec neexistuje,“ přináší Tracey další názor z místa konání.

Zmínil také nemilé slovní střety s některými demonstranty, kterým musel vysvětlovat, že není ani Žid, ani Izraelec: „Při mnoha příležitostech při chatování s lidmi mě oslovili přihlížející a polovýhrůžně se mě zeptali: ‚Jsi Žid?‘ a ‚Jsi Izraelec?‘. Skoro jsem chtěl říct ‚ano‘, ale rozhodl jsem se být čestný a odpovědět méně vzrušující pravdou, že jsem irský Ital z New Jersey,“ líčí novinář.

K pousmání zmínil, že lidé, kteří si akci užívají nejvíce, jsou popeláři. „Říkají mi, že dnes nemusí pracovat, protože protest maří jejich schopnost sbírat popelnice,“ podotkl Tracey pobaveně.

To shromáždění v Birminghamu nebylo jediné, které se dnes ve Spojeném království koná. Organizace Palestine Solidarity Campaign (PSC) uvedla, že očekává 200 tisíc lidí, kteří se připojí k „největšímu pochodu za práva Palestinců v britské historii“, napsal deník Birmingham Mail. Protesty se konaly také například v Londýně, v Cardiffu a v Salfordu.

Ředitel PSC Ben Jamal řekl: „Budou vyzývat k ukončení násilí, všech útoků na civilisty a k tomu, aby naše vláda ukončila svou spoluvinu na hlavních příčinách násilí – na izraelském systému vojenské okupace, kolonizace a apartheidu.“

Mluvčí organizace Free Palestine Birmingham dodal: „Je to pokojný protest. Nesouhlasíme s žádným násilím. Na protest si neberte reproduktory, megafony ani izraelské vlajky. Můžete si přinést transparenty a vlajky Palestiny.“

Britský ministr zahraničí James Cleverly navštívil Izrael, Turecko a Katar v rámci diplomatického úsilí kolem zhoršující se krize v Izraeli a na okupovaných územích. V projevu na mírovém summitu v Káhiře řekl: „Jedná se o téma, které již dlouho podněcuje vášně, a nyní všichni vidíme na sociálních sítích a v našich komunitách, nakolik rozdělující a polarizující se současná situace stala. Je tedy naší povinností spolupracovat, abychom zabránili tomu, že region zachvátí nestabilita a vyžádá si další oběti na životech.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …