„Zeman umře?“ Sranda z Babiše a Soukupa: To jste si předplatili na ČT. Nový pořad

16.09.2019 7:21

Boj proti dezinformacím už nikdy nebude stejný jako dříve. Česká televize v neděli večer spustila svůj očekávaný pořad To se ví, který si kladl za cíl nasadit do boje proti fake news humor a nadsázku. Tomu odpovídalo i obsazení bavičů Haliny Pawlowské a Aleše Hámy do role kapitánů obou týmů.

„Zeman umře?“ Sranda z Babiše a Soukupa: To jste si předplatili na ČT. Nový pořad
Foto: Repro Youtube
Popisek: To se ví. Nová show ČT o dezinformacích

„V pořadu se budeme snažit na téma fake news upozornit způsobem pro Čechy nejtypičtějším – humorem a nadsázkou. Považujeme za důležité nejen přinutit diváky o zprávách a médiích kriticky přemýšlet, ale najít zdravou míru mezi vážnými tématy, kterých se dotýkají, a vtipem, kterým je můžeme odlehčit,“ avizoval dopředu režisér Jakub Wehrenberg.

Odlehčená show zaujala ale už před prvním dílem tím, že do autorského týmu přizvala i Stanislava Bilera, spoluzakladatele hnutí Žít Brno, který před prezidentskými volbami šířil informace, že Miloš Zeman „hledí smrti do chřtánu“.

Anketa

Kdybyste si mohli zablokovat veškeré vysílání České televize, a zbavit se tak placení koncesionářského poplatku, využili byste takovou možnost?

95%
5%
hlasovalo: 31866 lidí

Moderátorem pořadu je Tomáš Měcháček, známý jako „bankéř, kterého můžete mít rádi“ z reklamy na nejmenovanou finanční instituci. Ujistil, že nás teď bude každou neděli brát „do mediální džungle na lov informací, které jsou překvapivé, pobuřující, a ne vždy pravdivé“.

Začal veselým obrázkem pejska s plátkem šunky, ale hned ujistil, že „záměrně šířených polopravd, které mají skutečný vliv na naše životy, je ve veřejném prostoru víc než dost“. Nachytat se dnes prý podaří i profesionálům.

Na dezinformace ale pořad nechce jen ukazovat, ale také si s nimi hrát. K tomu má posloužit právě čtveřice hravých a vtipných soutěžících. Dva z nich – Aleš Háma a Halina Pawlowská – budou v roli kapitánů hrát s dezinformacemi pravidelně. Pro tentokrát si Háma přivedl na pomoc herečku Adélu Gondíkovou a Pawlowská herce Marka Taclíka.

Měcháček si na ně připravil „sadu fotek, článků a internetových senzací“, u kterých budou určovat, zda jsou pravdivé, nebo takzvaně „fejk“.

První kolo otázek bylo ze „společenské rubriky“ a Gondíková s Taclíkem měli hodnotit články, které napsal bulvár právě o nich. Úroveň tohoto kola ukazuje nejlépe Taclíkovo dementi titulku „Marek Taclík shání chůvu. Za balík peněz“. Taclík připustil, že chůvu sháněl, ale za balík prý ne.

A pak už se začalo soutěžit „vážně“. Jako první dramaturgie předložila mnohokrát probíraný výrok Jana Wericha, že nacisté připomínají mohamedány.

Aleš Háma se toho chopil kreativně a vyjádřil názor, že jestli je pravda toto, tak by mohl být pravdivý i citát: „Když už muslim jednou je, tak má bouchat, aby byl.“ Gondíková se přidala, že Werich také mohl říci: „Muslim, tedy jsem.“

Všichni se nakonec shodli, že je to „fake“. Moderátor souhlasil a dramaticky dodal, že tento podvrh sdílelo více než deset tisíc lidí. „Například i známá advokátka Klára Samková,“ dodal a právničce přes obrazovku posměšně zamával.

Pak soutěžící vyzval, ať zkusí nějaký podobný fake rychle vymyslet, načež z Hámy vypadlo: „Zeman je gentleman. Ferdinand Peroutka.“ A v ráži ještě vymyslel výrok: „Další pořad? Ne, děkuji,“ který měl vyslovit Jaromír Soukup a moderátor se při tom vtipu prohnul smíchy.

„A teď si dáme citát k aktuální kauze zakrývání sochy maršála Koněva,“ navázal. Pak vysvětlil, že socha je „kontroverzního maršála Koněva“, starosta „by se jí nejraději zbavil, aby ji furt nemusel umejvat“. Vlastním tělem ji prý ale brání s jinými i Marta Semelová, o které moderátor pořadu o fake news prohlásil, že je to „bývalá předsedkyně klubu KSČM“.

A pak ukázal, jak televize Prima cituje twitterovou zprávu ruské ambasády, která konstatuje, že „ruského maršála nezastavil wehrmacht, a teď ho zastaví papundekl“.

Halina Pawlowská se zamyslela, a pravila, že by to mohla být pravda, protože Rusové, kteří budovali falešné, namalované Potěmkinovy vesnice, nejspíš mají pro papundekl slabost.

Oba týmy se shodly, že to nejspíš bude pravda, a Aleš Háma doplnil mimo hru komentář, že je to smutné.

Všichni pak byli překvapeni, že se nejedná o oficiální účet ambasády, ale dílo vtipálka, na které se Prima nachytala a pak se musela omlouvat.

To by Babiš nedokázal napsat správně...

Pak se přešlo na sociální sítě politiků a Měcháček začal odshora, od premiéra Andreje Babiše.

Citoval z jeho facebooku větu, že nejlépe je na jeho farmě, protože zvířata nelžou, nekradou a nemají lidské problémy. Tyto zkušenosti měl získat „v ponikání i politike“.

Moderátor se omlouval, že nedává premiérův československý akcent, soutěžící Gondíková vyjádřila názor, že to „zní trošku jako zemědělec roku“.

Háma si myslí, že to psal v době, kdy se „hrdě hlásil ke svému hnízdečku“, a bude to pravda. „Takže áno, Andrej toto písal,“ pravil s premiérovou charakteristickou dikcí. Taclík usoudil, že je to fake, protože v onom příspěvku bylo napsané správně slovo zkušenosti, a to by podle něj Andrej Babiš správně česky napsat nedokázal.

„Nejvtipnější na tom je, že dnes tvrdí, že v roce 2013 žádnou farmu nevlastnil. Tak buď cestuje v čase, nebo je to kampáááň,“ vysvětlil protaženě televizním divákům moderátor Měcháček.

„Účelouka,“ přidal se Aleš Háma.

Pak došlo na sociální sítě, které moderátor nazval „socky“. Halina Pawlowská reagovala za smíchu publika historkou, jak od jednoho „sociálního případu“ dostala nabídku na společné bydlení. Aleš Háma si zase stěžoval, jak něco napíše na sociální síť, a bulvární novináři mu to pak „kradou“. Například se vyřádili na tom, když se pochlubil, jak si ublížil při experimentech s ohňostrojem.

Okénko do zahraničí začalo tiskovou konferencí politika v Pákistánu, vyobrazeného značně nedůstojně, s přimalovanýma ušima. Nejednalo se o fake, ale o omyl člověka, který tiskovou konferenci vysílal přes mobil na internet.

A tak se tvůrci pořadu rozhodli, že podobně „pomohou“ některým českým politikům. Moderátor pak posměšně komentoval ozdobené Miroslava Kalouska, Jana Hamáčka (soutěžící Háma přidal glosu, že „to je můj mladší bratr Hamáček“), anebo Ivana Bartoše, z jehož krásy Adéla Gondíková omdlévala.

Pak se řešila fotografie, na které mělo být na účtence z řeznictví spadajícího do holdingu Agrofert uvedeno, že provozovna nepodléhá EET. „Je něco shnilého ve státě českém?“ ptal se moderátor s přísným poklepáním na pultík.

„Když něco vymyslíš, abys s tím šikanoval ostatní, tak ty to platit nemusíš, to je přece jasný,“ vyjádřil se Marek Taclík, podle kterého to bude pravda. Pawlowská jej podpořila. Stejný názor, že fotografie je pravdivá, uvedl i Aleš Háma.

Moderátor jim dal za pravdu, ale vysvětlil, že vše bylo podle zákona, neboť i Ústavní soud uvedl, že na řezníky, kteří prodávají maso které sami porazí se EET nevztahuje.

Taclík se posléze do kamery premiéru Babišovi omluvil a uznal, že se o šikanu nejedná. Za to si vysloužil potlesk.

Pak se rozproudila debata, jaké články soutěžící sami na sociálních sítích sdílejí. Gondíková uvedla, že svým známým věří, sdílí prý bez obav třeba články, které předtím sdílel Miroslav Donutil. „Na to dojíždí spousta lidí, kteří šíří dezinformace,“ reagoval moderátor zjevně dopředu připraveným poučením. Tak s přísným pohledem soutěžícím řekl, že věří, že se z nich také nestanou takoví „rozšiřovači“.

Po fotkách se začaly probírat titulky. Některé prý ve čtenáři vyvolávají tak nepřekonatelnou zvědavost, že prostě musí kliknout. Na paškál se dostal titulek „Merkelová šokovala miliony fanoušků. Ohlásila okamžitý konec“.

Taclík vyjádřil názor, že to může být pravda, protože není jasné, kde Merkelová skončila. Mohla prý třeba jen skončit v nějaké facebookové skupině. Pawlowská se rozpomněla na své slavné příběhy o hubnutí a pravila, že Merkelová určitě ohlásila okamžitý konec diety. „Kašli na dietu, běž si pro kotletu,“ podpořila německou kancléřku v jejím rozhodnutí.

Titulek je podle moderátora o tom, že Angela Merkelová oznámila odchod ze všech sociálních sítí. „Takovým titulkům se říká clickbait. Vzbudí velká očekávání, vy jdete za senzací, a na konci je většinou uschlá větev,“ kázal posléze divákům. A dodal několik případů, jak se takový titulek vedoucí k uschlé větvi pozná.

V dalším kole měli soutěžící titulek správně doplnit. První byl o šílenci z Brna, který jezdí po městě a lidé jsou z něj na prášky. Otázka byla, v čem šílenec jezdí. Taclík vyjádřil názor, že v Brně je šílencem ten, kdo jezdí v autě. Pawlowská si myslela, že jezdí po Brně v brnění. Podle Hámy jezdí po jihomoravské metropoli v tanku. Moderátor pak všechny ohromil, že šílenec jezdí v banánu.

Druhá doplňovačka se týkala papeže. Ten přišel na pravidelnou modlitbu o 25 minut později, přičemž tajenkou byl důvod jeho zdržení.

„Měl problémy s kadidlem,“ blýskl se Háma. Správnou odpovědí ale bylo, že se zasekl ve výtahu.

Další kolo řešilo, co hledají ženy po padesátce. Pawlowská usoudila, že „muže, co pořád může“. Háma okouzlen úspěchem s kadidlem vyjádřil názor, že ženy hledají G bod. Jaké zklamání pak bylo, že ženy po padesátce hledají práci.

Pak moderátor varoval, že na internetu jsou i podvodníci, kteří na vás útočí falešnými výzvami k solidaritě. U nás se sbírají třeba víčka od plastových láhví na nemocné děti.

Jenže to tak není všude. „Poláci zakázali sběr plastových víček na nemocné děti. Je to prý k hovnu,“ přečetl moderátor titulek. Po zděšení soutěžících ještě dodal, že se Polákům doporučuje, aby se místo toho (vedle toho, aby raději přispívali skutečnými penězi) přistoupili k modlitbám.

Soutěžící Taclík byl lehce dezorientován, o sbírání víček prý netušil a nechápe, proč se to vůbec dělá. Gondíková si myslí, že v Polsku by to byli schopni udělat, ale u nás ne. Háma neodolal a napodobováním polštiny sdělil, že je to „kompletni pravda“. Pawlowské se to ale nezdálo a díky tomu si připsala správnou odpověď.

Moderátor vysvětlil, že to bylo ze satirického webu, jehož satiričnost ale čtenáři často neodhalí a berou jej vážně, protože naletí na „pobuřující a šokující titulky“.

Téma sbírání víček pak divákům osvětlil, že to sice není fake news, ale je to naprosto neefektivní způsob pomoci nemocným dětem.

„Za tým našeho pořadu vás prosím. Vykašlete se na sběr víček, ideálně nekupujte vůbec nic v plastu,“ vyzval za scénáristu Bilera nebo brněnského politologa Miloše Gregora, který se na tvorbě pořadu též podílí.

Po této ekologické vložce moderátor vyhlásil za vítěze Pawlowskou s Taclíkem. Pak ještě hodil vtip na s oblibou vysmívanou větu uživatelů sociálních sítí – „sdílejte, než to smažou“ – a ujistil diváky, že nálož dezinformací přijde zase za týden.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…