27 let bude dodávat Katar plyn Číně. Nám se vysmáli

23.11.2022 10:44

Katar uzavřel skrze svou společnost QatarEnergy s čínskou firmou Sinopec dosud nejdelší dohodu o dodávkách zkapalněného plynu (LNG). Kontrakt na 27 let trvající dodávky LNG do Číny šéf katarské energetické společnosti komentoval s poznámkou, že pokud mají Evropané zájem také obchodovat, měli by se prý podívat, jak přistupují k jednáním asijští kupci a být ochotni uzavírat dlouhodobé smlouvy. „Vítr neustále nefouká a slunce taky pořád nesvítí,“ šťouchl si následně do evropské energetické politiky.

27 let bude dodávat Katar plyn Číně. Nám se vysmáli
Foto: Hana Brožková
Popisek: Praha hostila historicky vůbec poprvé katarského emíra Tamim bin Hamad Sáního, který přicestoval na osobní pozvání prezidenta Miloše Zemana

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí
Katar, jenž je se svými zásobami plynu v první trojici největších hráčů na světovém trhu s plynem a v rámci vývozu zkapalněného zemního plynu v roce 2020 byl druhým největší exportérem na světě, již v minulosti cílil především na asijské trhy. Zkapalněný katarský plyn před dvěma lety nejvíce mířil do Jižní Koreje, Indie, Číny, Japonska a Pákistánu.

Evropa se dříve rozhodla katarský zkapalněný zemní plyn ignorovat, jelikož ji orientace na ruský plyn importovaný přímými plynovody zaručoval mnohem nižší cenu. To však po ruském napadení Ukrajiny – a porušení obchodních smluv Moskvou skrze krácení nasmlouvaných dodávek – padlo. A zatímco Rusko ztratilo dosavadní hlavní oporu své ekonomiky, která byla celé desetiletí postavená na exportu surovin do evropských zemí, evropské země zase přišly o levně dodávanou surovinu, která měla být strategická v přechodu na zelené plány.

Možnost, že by se v budoucnu obnovil tok plynu z Ruska v plné výši, pohřbily, kromě odmítavých postojů evropských politiků a ruské stopky plynu doplněné o vyhrožování Evropě umrznutím, také výbuchy plynovodů Nord Stream, které měly podmořskou cestou zabezpečovat proud zemního plynu do Německa.

Poté, co začalo být jasné, že se tuto zimu bude muset Evropa obrátit na jiné dovozce, začaly do Kataru proudit z Evropské unie zástupy delegací a kromě zástupců EU se snažily urvat určité množství zásob katarského zkapalněného plynu na zimu i jednotlivé země. Velmi dlouhá jednání o dlouhodobých kontraktech se v Dauhá vedla například za přítomnosti německé delegace, ale pozornost budilo na začátku října i zavítání hlavy Kataru emíra Tamima bin Hamáda Sáního do Prahy. A ještě větší pozornost pak budilo emírovo nečekané ukončení návštěvy v Praze, po kterém se spekulovalo, že jej urazilo, když se předsednickému Česku nepodařilo zajistit mu účast na summitu lídrů Evropské unie.

Na konci října pak sice do Kataru zamířil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Katarcům podle svých slov jel vysvětlovat „v jaké situaci se Evropa nachází“, plody to ovšem nepřineslo. Od spolupráce v rámci dodávek plynu je podle prvního českého velvyslance Petra Chalupeckého možné uvažovat spíše ve střednědobém než krátkodobém horizontu.

Ledová sprcha následně dorazila z Dauhá i ke zbytku Evropy, jelikož se Katarci nechali slyšet, že tuto zimu nebudou zkapalněný zemní plyn (LNG), nasmlouvaný s asijskými odběrateli, přesměrovávat do Evropy.

Společnost QatarEnergy ujistila, že pracuje na rozšíření své těžby plynu a obchodování, dodržování stávajících smluv je však pro ni prioritou. „Objem, který půjde do Evropy, je takový, jaký byl přidělen,“ vzkázal šéf společnosti Saad al-Kaabi a odmítl, že by kvůli Evropě přemýšlel o krácení dodávek asijským zemím.

A jak dlouho může Evropa čekat? To není jisté. Katar oznámil, že rozšíření katarského pole North Field z kapacity zkapalňování 77 milionů tun ročně na 126 milionů tun bude do roku 2027.

Že tento objem poté půjde automaticky do Evropy, také není jisté, což dokládá i právě uzavřený kontrakt společnosti QatarEnergy o dodávkách zkapalněného zemního plynu čínské společnosti Sinopec na 27 let.

Dosud nejdelší dohodou o dodávkách LNG podle agentury Reuters okomentoval šéf katarské společnosti slovy, že pokud evropské společnosti mají zájem nakupovat LNG, měly by se podívat, jak přistupují k jednáním asijští kupci a jak jsou ochotni uzavírat dlouhodobé dohody.

„Dlouhodobé dohody jsou důležité jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího,“ doplnil s varováním pro Evropu, že se na Katar nyní „skutečně obrací mnoho asijských kupujících, aby s ním uzavřeli dlouhodobou dohodu“.

Kaabi uvedl, že probíhají jednání s dalšími odběrateli nejen v Číně, ale právě i v Evropě.

Evropským státům pak před podpisem smlouvy s Čínou směřoval ještě doporučení, aby se raději soustředily na dodávky plynu, než na jiné energetické zdroje. „Vítr neustále nefouká a slunce taky pořád nesvítí,“ šťouchl si do evropských zelených plánů a Evropanům vzkázal, že právě katarské LNG je to řešení, které „má nejmenší uhlíkovou náročnost“.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) míní, že čínsko-katarský kontrakt na LNG je vzkazem pro „všechny hodnotově orientované dědice havlovské politiky, co se s oblibou vysmívají ‚reálpolitice‘“.

K tomu, že Dauhá dodá čínské společnosti 4 miliony tun LNG ročně, pak připojil poznámku, že Katar je „živ nejenom fotbalem“ a vše zakončil dotazem: „Kolik že to dodá v příštích 27 letech ročně do Evropy?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

naše situace je žalostná...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemako jako pako , 23.11.2022 11:26:40
škody páchané touto vládou už nikdy nikdo neodstraní....koblížek Lipavský reprezentuje naší zemi ?! to už¨není žalostné, to je prostě mezinárodní ostuda ! Toto je ale plná zodpovědnost premiéra, protože si ho prosadil...jeden blb větší, jak druhej...stydím se za naší vládu !

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…