880 tisíc za Rakušana v Africe? „Pokuta za dva migranty“

28.06.2023 8:17 | Monitoring

MONITORING Marek Stoniš se pozastavuje nad nedávnou africkou cestou ministra vnitra Víta Rakušana. Novinářovými slovy „novodobý Emil Holub“ zde za téměř milion korun během osmi dní ve třech zemích přivezl jednu podepsanou dohodu – o spolupráci s hasiči z Rwandy. Jak ale Stoniš dodává, ta částka je velmi relativní, oněch 880 tisíc by nám totiž nestačilo na „vyplacení“ ani dvou migrantů dle unijní dohody, kterou cestovatel po návratu z Afriky dojednal v EU.

880 tisíc za Rakušana v Africe? „Pokuta za dva migranty“
Foto: Twitter českého velvyslanectví
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan vzdává v Ghaně hold obětem otrokářství

Osmidenní návštěva ministra vnitra v Senegalu, Ghaně a Rwandě se odehrála na přelomu dubna a května. V Senegalu ministr předal osmimilionový dar nemocnici ve městě Thies, který poslalo české ministerstvo zahraničí. Měl mít několik jednání o možnostech angažmá českých firem.

29. dubna navštívil tamní nemocnici a Ministerstvo vnitra se na svých sociálních sítích pochlubilo mimo jiné snímkem, na kterém pacientce předává balíček s banány.

Mnozí se pozastavili nad tím, že předávat v Africe zrovna toto ovoce, které je považováno za symbol rasistických předsudků, není příliš vhodné. Poté Vít Rakušan zapózoval před nemocnicí v tradičním místním oděvu.

 

 

Pak pokračoval do Ghany, kde jej přivítal ministerský náměstek v kostkované košili.

 

V této zemi se ministr vnitra poklonil památníku obětí obchodu s otroky. A opět kolem toho byl rozruch, na fotografii, sdílené českým velvyslanectvím, totiž přišel vyjádřit úctu obětem v kraťasech a tričku.

 

 

Pak došlo na jednání s představiteli státu. „Otevřeli jsme důležitá témata migrace, bezpečnosti a samozřejmě i podpory českých podnikatelských aktivit v zemi,“ ujistil české sledující Rakušan.

Nakonec cesty ve Rwandě podepsal dohodu o zamezení dvojího zdanění a podepsal dohodu o spolupráci mezi českými a rwandskými hasiči. Ta byla podle zjištění novinářů jediným konkrétním výstupem z celé osmidenní cesty.

„Nedávná africká výprava novodobého Emila Holuba, tedy ministra vnitra Rakušana, nás prý stála 880 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že byla zcela zbytečná (až na ty banány v senegalské nemocnici!), to je opravdu hodně,“ shrnul na twitteru sžíravě bývalý šéfredaktor týdeníku Reflex.

Pak se ale zamyslel a dodal, že vše je relativní. Oněch 880 tisíc je totiž částka, kterou v budoucnu budeme platit jako „povinně solidární pokutu“ za necelé dva uprchlíky, které nebudeme chtít přijmout.

 

 

Stane se tak na základě migračního paktu, který v EU podepsal Vít Rakušan po svém návratu z Afriky.

Iniciativa Švédska, které už migrační nápor přestává zvládat, vytvořila mechanismus nazývaný „soubor pravidel pro azyl a migraci“, o kterém švédská ministryně na rovinu řekla: „Musíme projevit solidaritu se zeměmi v přední linii“.

V rámci tohoto souboru se zjednodušuje azylové řízení a garantují standardy žadatelům. Současně má být vzorcem vypočtena „přiměřená kapacita“ každé členské země. A pokud by byla překročena, nastupuje tzv. „nový mechanismus solidarity“.

„Členské státy se mohou rozhodnout, jak budou k mechanismu přispívat. Jejich příspěvky mohou spočívat v relokaci, finančních příspěvcích nebo alternativních solidárních opatřeních, jako je vyslání pracovníků nebo opatření k budování kapacit,“ píše se v dokumentu.

Finanční příspěvek byl vypočten na 20 tisíc euro za jednu relokaci, tedy v přepočtu asi půl milionu korun za jednoho uprchlíka. Tuto částku lze „zvýšit, pokud to bude nezbytné“.

Jak tedy v diskusi pod Stonišovým příspěvkem kdosi poznamenal, je možné, že týdenní africký výlet ministra vnitra bude nakonec pouze v ceně jednoho odmítnutého migranta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no, hlavně, že se vítkovi safari líbilo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 28.06.2023 8:47:44
a vydařilo se mu i počasí... ještě jsme se dozvěděli, že pan náměstek ministryně z ghany je velikým fandou našeho pana prezidenta, což nás těší, že věhlas pana pávka je šířen v i africe, kde má jistě spousty obdivovatelů, kteří k nám budou rádi nelegálně migrovat

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…