A co ta naše vlajka? Po smrti vojáka položila novinářka šéfovi armády nečekaný dotaz

23.10.2018 10:14

V Afghánistánu včera došlo k úmrtí dalšího českého vojáka, dva další příslušníci armády byli zraněni. K tématu dnes vystoupil ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zesnulým vojákem je rotný Tomáš Procházka. Zaútočil spojenecký voják. Česká republika z Afghánistánu neodejde. A nebudou se ani skrývat české vlajky na vozidlech.

A co ta naše vlajka? Po smrti vojáka položila novinářka šéfovi armády nečekaný dotaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

„Armáda i já prožíváme v současné době velmi těžké chvíle. Věřím, že s námi celá Česká republika. Včera kolem poledne došlo k útoku na jednotku českých vojáků, při které byl smrtelně zraněn rotný Tomáš Procházka a zraněni byli i další dva čeští vojáci. Ti jsou mimo ohrožení života,“ začal pohnutě Metnar. Náčelník generálního štábu Aleš Opata podotkl, že jeden z vojáků je ve stabilizovaném stavu po operaci, druhý bude dokonce dnes propuštěn. „Oba vojáci mluvili se svými rodinami,“ sdělil Opata. 

Anketa

Litujete, že u nás nemáme americký radar, jak se plánovalo za vlády Mirka Topolánka?

7%
93%
hlasovalo: 11060 lidí

„Naši vojáci jsou hrdinové. Riskují život dnes a denně. Tím bojují proti terorismu v místě a chrání klid a bezpečí u nás doma. Byl to nečekaný a bezprecedentní útok. Tohle byl útok z vlastních řad od spojenců. Z Afghánistánu neodcházíme. V poslední době, jak jste zaznamenali, se počet útoků zvýšil, i s ohledem na probíhající parlamentní volby v Afghánistánu,“ dodal Metnar.

„Slova pana premiéra beru velmi vážně, a proto se zaobíráme riziky a chceme je řešit,“ dodal Metnar.

Své pak řekl i generál Opata. „Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině vojáka Procházky. Část jednotky vykonávala zcela rutinní činnost na základně, jela převzít materiál k dostavbě základny. Po převzetí materiálu se vydala zpátky ke své základně. Při návratu po nich byla vedena střelba, vojáci na to okamžitě reagovali. Je pro nás naprosto zásadní říct, že to byl útok insidera, který necílil specificky na české vojáky, ale na vojáky koaliční. Voják nebyl z jednotky, kterou mentorují naše speciální jednotky. Útočník byl zastaven a zajat,“ dodal Opata.

„Armáda je v těžké situaci, prožíváme smutné dny. Na druhou stranu vaši podporu a podporu občanů České republiky potřebujeme. Vojáci Armády České republiky vědí, jaké úkoly plní. Jsme na to připraveni, s tím rizikem počítáme a poradíme si s ním,“ zdůraznil Opata.

„Tělo padlého vojáka připravujeme transportovat zítra ve večerních hodinách, kolem 22. hodiny,“ dodal Metnar k okolnostem převozu těla zesnulého vojáka. Zda bude pohřben s vojenskými poctami, se zatím neví, probíhají jednání s rodinami. Jednotka se s padlým vojákem rozloučí dnes a vrátí se ke své běžné činnosti. 

„Mě by zajímalo, pane generále, část vozidel, která používají čeští vojáci v Afghánistánu, je poměrně snadno identifikovatelná díky výraznému zobrazení české vlajky na chladiči nebo na bočních dveřích. Není to pro vojáky riziko? A nepatří to mezi věci, které teď budete přehodnocovat?" zazněla pak jedna z otázek.

Opata pak na dotaz novinářky ze serveru DVTV.cz uvedl, že se v současné době rozhodně nebude přehodnocovat přítomnost vlajek a českých státních symbolů na vozidlech, neboť útok nespojuje s útokem přímo na české vojáky. „Čeští vojáci jsou vlastenci, nemyslím si tedy, že tuto věc budeme přehodnocovat. Nejsem přesvědčen, že útok proti českým vojákům má souvislost se státní vlajkou na vozidle,“ zmínil jasně Opata. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…