A co ty vaše vrtulníky, pane Metnare? Černochová po kritice nákupu stíhaček vytekla

09.02.2024 6:40 | Monitoring

Do exministra obrany Lubomíra Metnara (ANO), který vládu kritizuje za nákup amerických letounů F-35, se opřela současná šéfka obrany Jana Černochová (ODS) za to, že Česko při nákupu vrtulníků, o kterém rozhodla předchozí vláda, porušilo směrnici o obranných zakázkách, vytýká mu to nyní Evropská komise. Metnar ministryni následně upozornil, že do stejných problémů může přivést naši zemi i ona, jelikož letouny F-35 jsou nakoupené podle stejných pravidel.

A co ty vaše vrtulníky, pane Metnare? Černochová po kritice nákupu stíhaček vytekla
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

První americké stíhačky mají do Česka podle informací dorazit v roce 2031, všechny pak do roku 2035. Celkem objednaných jich je čtyřiadvacet. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti odhaduje resort obrany na 322 miliard. Nákup stíhaček koncem ledna stvrdili svým podpisem ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec Bijan Sabet. 

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar opakovaně nákup letounů F-35 kritizoval. Podle něj jde o „hazard s veřejnými financemi“. „Od počátku se resort obrany ani nesnažil jednat s jinými potenciálními dodavateli podobných strojů, a ve veřejném prostoru je tak stále řada nezodpovězených otázek a spekulací,“ řekl Metnar.

ANO doporučovalo rozhodnutí odložit o dva roky, aby byly dostupné všechny informace o možném zabezpečení českého vzdušného prostoru. „Místo toho jsme všichni byli postaveni před hotovou věc s miliardovými závazky, jejichž přesnou výši dnes ani neznáme,“ doplnil někdejší ministr obrany.

Ministryni obrany Janě Černochové nyní nabyla zbraň proti Metnarovi Evropské komise svou výtkou, že Česko při nákupu vrtulníků porušilo směrnici o obranných zakázkách. Porušení podle informací ČTK souvisí s nákupem amerických vojenských vrtulníků Venom a Viper za zhruba 17 miliard korun.

„Pane předsedo, chtěla bych se zeptat, zda jste zachytil informaci, že Evropská komise zahájila s naší zemí řízení o tom, že při vašem nákupu vrtulníků systému H1 byla porušena příslušná směrnice? Ano, jde o zakázku, za kterou Ministerstvo obrany dostalo již kvůli vám pokutu 0,5 miliardy korun od ÚOHS.

Hodláte se k tomu nějak vyjádřit? Třeba uznat chybu a přijmout konečně za něco odpovědnost? Živě si pamatuji jednání výboru pro obranu v únoru 2021, kde jsme pokutu od ÚOHS poprvé projednávali a kde od vás bohorovně zaznívalo, že nám vůbec nic nehrozí. To vidím.

Od té doby padlo pravomocné rozhodnutí, že pokuta platí, a vy jste se tím až doteď promlčel. Teď nám hrozí kvůli vám ještě další pokuta ze strany Evropské komise. Co uděláte? Ta 2 % HDP pro obranu jsem nevybojovala na vaše pokuty, ale pro vojáky, víte to? Je smutné, že nás vaše chyby stojí tolik a že jsou na úkor modernizace Armády ČR,“ obrátila se Černochová na svého ministerského předchůdce Metnara na sociální síti X.

Metnar ji ale promptně vyvedl z omylu, že podle Evropské komise nemusí chybovat pouze Babišova vláda, ale i ta současná.

„Paní Jana Černochová, vy moc dobře víte, že ony americké vrtulníky jsou nakoupené podle stejných pravidel jako ty vaše F-35. Teď kalíte vodu, ale udělat si fotečky u těch vrtulníků vám, ani Petru Fialovi nevadilo. Nákup vrtulníků posílil obranyschopnost ČR a zbavili jsme se závislosti na ruské technice. Vy byste měla zastávat bezpečnostní zájmy ČR, protože do budoucna se tyto pokuty a výzvy mohou týkat i vás,“ vzkázal Metnar ve své reakci šéfce obrany.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …