Agrofert, daně, ceny potravin... Babiš nečekal a znovu udeřil Fialu

26.08.2023 22:08 | Monitoring

„Naši politici od revoluce na zemědělce a potravináře kašlali,“ řekl expremiér a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve svém sdělení na sociálních sítích z mezinárodního agrosalonu Země živitelka. A kritizoval většinový dovoz mnohých zemědělských a potravinářských produktů včetně vepřového masa či zeleniny. Aktuální zdražování potravin připisuje obchodním řetězcům.

Agrofert, daně, ceny potravin... Babiš nečekal a znovu udeřil Fialu
Foto: Screen Facebook Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš hovoří o ukrajinském obilí

Babiš ve svém videu na sociálních sítích pronesl: „Všichni máme pocit, že je potravin dostatek a že to tak bude vždy“ – to však dle něj není pravda. „Politici na celé planetě vědí, že se musí postarat o to, aby svůj národ uživili,“ doplnil,
 
Expremiér přitom zmínil růst světové populace i to, že „zelení šílenci chtějí likvidovat zemědělce“ a že ubývá zemědělská půda. „Planeta není nafukovací a je důležité, aby si to uvědomili i naši politici. Od revoluce na zemědělce a potravináře kašlali. Umožnili prodávat půdu cizincům, což Maďarsko, Polsko a Francie de facto nedovolují,“ pokračoval. 
 
Jmenoval, že sice vyvážíme řepku či obilí, ale dovážíme vepřové i kuřecí maso či jogurty a máslo. Zmínil také většinové zastoupení v importu u ovoce či zeleniny, což je dle Babiše „výsledek působení tradičních demokratických stran, které to tady od revoluce vlastně řídí“.
 
 

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
Vyjádření od Babiše přišlo také k aktuálnímu zdražování potravin, které premiér Petr Fiala (ODS) připsal i koncernu Agrofert a zmínil, že by Andrej Babiš klidně mohl jedním rozhodnutím snížit ceny potravin. Dle Babiše však za růst cen potravináři ani zemědělci nemohou – za růstem cen potravin vidí zdražování ze strany obchodních řetězců.
 
„Ti, kteří patří k největším podnikům tohoto typu v České republice – a do jisté míry mi připadá i nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin – on by mohl jediným rozhodnutím ve svých koncernech dosáhnout toho, že lidé budou mít potraviny levnější,“ vyjádřil se Fiala na agrosalonu a na dotaz ČTK potvrdil, že myslí Andreje Babiše.
 
„Ceny potravin rozhodují řetězce. Je to nesmysl (slova Fialy o Babišově vlivu na ceny). Pan premiér by se měl těšit z toho, že pokud firmy Agrofertu měly asi dobrý výsledek, tak odvedou obrovské daně, které teď firmám (Fiala) navýšil. Předminulý rok to bylo pět miliard, teď to bude ještě víc. A z toho oni žijou, v té vládě, která nedělá pro lidi, a pro podnikatele vůbec nic,“ reagoval na slova premiéra Babiš. 
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Musíme rozlišovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 27.08.2023 10:59:25
mezi našimi darebáky a těmi cizími. Ti naši aspoň platí daně u nás, ti cizí v cizině. Stát by měl podporovat naše firmy. Je škoda, že nemáme vlastní řetězec na prodej potravin. Poláci mají Biedronku, Rakušáci Hofera, Chorvati Plodine, atd. Dokud zahraniční řetězce nebudou mít konkurenci, tak nezlevní. - Mohou za to i poslanci, které volíme, protože prosazují byrokracii, která likviduje drobné podnikatele. Posledním příkladem jsou datové schránky. Větším firmám a několika jedincům vyhovují, ale pro většinu je to nepříjemná zátěž. Ale vysvětlujte šílenci, že je šílenec, on si myslí, že je normální. Já jsem s datovými schránami pracoval několik roků od jejich zavedení, takže vím, co to je.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…