Akcionáři zvýší pardubickému letišti základní kapitál

31.05.2019 18:47

Město Pardubice a Pardubický kraj chtějí finančně pomoct civilnímu letišti. Když budou souhlasit zastupitelé, zvýší společnosti East Bohemian Airport (EBA) základní kapitál. Samosprávy to dnes uvedly v tiskové zprávě. Dohromady by měly dát 41,2 milionu korun. EBA loni skončila ve ztrátě 15 milionů korun, obdobný výsledek bude mít i letos.

Akcionáři zvýší pardubickému letišti základní kapitál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo, ilustrační foto

Pardubice drží dvě třetiny akcií EBA, kraj má třetinu. Město chce dát 23,1 milionu korun do základního kapitálu a 6,2 milionu korun jako příplatek na splácení úvěru. Kraj plánuje, že dá 11,9 milionu korun. „Navýšení základního kapitálu by sloužilo na investice a část na posílení likvidity společnosti,“ řekl náměstek primátora Jan Mazuch (ODS). Letiště chce například investovat do cargo dopravy a staví velké parkoviště.

EBA dokončila terminál na přelomu let 2017 a 2018. Stál 266 milionů korun. Po překonání hospodářské krize spojené s rušením letů do Ruska začalo letiště opět vykazovat slibná čísla v počtu přepravených cestujících, loni odbavilo 147.000 cestujících, letos jejich počty ale klesnou zhruba na 90.000.

„Vzhledem ke zrušení některých letů či k nedávnému výpadku ruských dopravců je potřeba letiště podpořit a umožnit mu další rozvoj. Věřím, že se nám spolu s Pardubickým krajem jako druhým akcionářem podaří tyto dopady zmírnit,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Irský Ryanair zrušil lety do Londýna od července do října. Letiště příliš nepočítá s tím, že by se linka na zimní sezonu obnovila, proto jedná o jejím provozování s jinými leteckými společnostmi. Společnost SmartWings zase zastavila přepravu kvůli odstavení letounů Boeing 737 MAX. Letiště našlo náhradní dopravce, které zajistí lety do Bulharska a Turecka. Do řeckých destinací Rhodos a Heraklion se z pardubického letiště letos létat nebude.

„Pro nás bylo v rámci jednání od počátku nezbytné, aby se město finančně přihlásilo ke stavbě terminálu a pomohlo EBA v rámci směnečného úvěru, za který město ručí. Po několika jednáních s městem jsme odsouhlasili, že pro základní kapitál uvolníme dle vlastnických poměrů částku 11,9 milionu korun, což již schválila krajská rada,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…