Armáda nám novorozeňata nezachrání, podotýká Prymula

09.02.2011 17:51

Pomoc české armády krizovou situaci v nemocnicích nevyřeší, možná ji dokonce ani nijak zvlášť neulehčí. Vojenských lékařů je totiž málo a některé obory tam úplně chybí. Třeba neonatology armáda rozhodně nemá, podotýká ředitel FN Hradec Králové Roman Prymula.

Armáda nám novorozeňata nezachrání, podotýká Prymula

"My máme k armádě blízko, u nás v Hradci je základna vojenských lékařů," podotkl Prymula ve středečních Dvaceti Minutách Radiožurnálu. "Kapacita armády je ale poměrně omezená. Ten systém byl neustále redukován a teď může být reálná síla tak 250 lékařů."

I ti jsou ale už mnohdy ve zdravotnických zařízeních, takže idea, že by jejich pomoc situaci zvrátila, je podle Prymuly iluzorní. Některé obory se navíc v armádním lékařství vůbec nevyskytují. "Neonatologie v armádě rozhodně není, dlouho tam nebyla ani gynekologie, to až teď, jak stoupá počet žen ve vojsku."

Nemohu vyloučit, že dojde k úmrtí

Právě neonatologie, neboli péče o novorozeňata bude nejvíc ohrožená. Mohlo by jít až o životy. "Nátlakové akce si dovedu představit jakékoli," přiznal Prymula. "Ale nikdy bych si nebral život pacienta jako předmět nátlaku, to bych nikdy nedopustil. V téhle situaci ale nemohu stoprocentně zaručit, že k úmrtí nedojde."

Podle Prymuly ještě není všechno ztraceno, ještě by se dalo dohodnout. "Každá ze stran chce zvítězit a to není dobré. Celá ta akce je navíc zbytečně medializovaná. Je nutné se dohodnout. Sejít se u stolu, buď s těmi stejnými nebo jinými vyjednávacími týmy nebo s mediátorem, který by věc vyřídil." Ale dohodnout se musí.

Čtěte:

Zavřete Engela a je po exodu, poradil vládě advokát 

SLEDUJEME téma: exodus lékařů

Foto: ppzdravi.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miloš Zeman v Teplicích: Ve vládě teolog, muzikolog. Divíte se, že zaostáváme?

18:51 Miloš Zeman v Teplicích: Ve vládě teolog, muzikolog. Divíte se, že zaostáváme?

Exprezident Miloš Zeman a expremiér Jiří Paroubek se sešli na tiskové konferenci před volbami do Evr…