Audit dotací odhalil závažné chyby. Kraje můžou přijít o 2,5 miliardy

03.03.2013 18:43

Z Bruselu již dorazily výsledky finálního auditu, který analyzoval evropské dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji. Ukázalo se, kvůli kterým projektům kraje možná přijdou o 2,5 miliardy korun.

Audit dotací odhalil závažné chyby. Kraje můžou přijít o 2,5 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro, ilustrační foto

Auditoři zkontrolovali dvanáct projektů z Karlovarského a Ústeckého kraje a potvrdili, že zde byly netransparentně rozdělovány dotace, přestože krajští politici stále své chyby odmítají. Především audit odhalil, že na projekty mělo přijít o 640 milionů korun méně, než bylo schváleno.

Dotace v krajích často končily u firem, které mají, nebo měly, vazby na tamější politické špičky. Někdy v nich i členové ODS či ČSSD přímo usedali. Také kontroloři zaznamenali, že u veřejných zakázek v těchto krajích příliš často vyhrávaly ty samé firmy.

Nyní není tak jasné, co s ROP Severozápad bude. Buď oba kraje mohou částku kolem 2,5 miliardy zaplatit, nebo dotační program skončí. Na rozhodnutí mají několik málo týdnů. V opačném případě je ale možné ještě čerpání dotací nastartovat.

Dvanáct inkriminovaných projektů, jež si auditoři vybrali na kontrolu, se často týká rekonstrukcí škol a silnic. "S ohledem na všechny problémy, nesrovnalosti a fakt, že OLAF (Úřad pro boj proti podvodům - pozn. red.) a policie jsou významně zapojeny do vyšetřování v operačním programu Severozápad, se zdá, že v řídícím a kontrolním systému jsou významné nedostatky," stojí v auditu podle informací Aktuálně.cz.

Na seznamu je například i centrum vzdělání ve škole, kterou až do roku 2008 vedl nynější hejtman Josef Novotný (ČSSD). Zakázku na Chrám chmele a piva zase dostala společnost Metall Quatro, jejímž společníkem je člen mostecké ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…