Autokratické manýry, kmotři a Kalouskovy zvrácené animozity. Hudeček na rozloučenou s TOP 09 řekl úplně vše

16.10.2014 7:31

Ještě v neděli spolu stáli na povolební tiskovce, byť podle informací, které ParlamentníListy.cz získaly ze štábu TOP 09, se Miroslav Kalousek na Tomáše Hudečka mračil. Ve středu se ale stále ještě pražský primátor vzdal členství v TOP 09 a o straně začal mluvit způsobem doposud nevídaným.

Autokratické manýry, kmotři a Kalouskovy zvrácené animozity. Hudeček na rozloučenou s TOP 09 řekl úplně vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Důvodem jsou jeho spory s náměstkem Jiřím Vávrou, který byl zároveň předsedou pražské organizace TOP 09. Podle MF Dnes se nesnášeli dlouhodobě, po volbách však jejich spor eskaloval a oba si začali vyměňovat peprné vzkazy přes média.

V TOP 09 se na úrovni vedení řešily rozbroje v pražské organizaci již před volbami. Tehdy Vávra dával nepokrytě najevo své zklamání, že jej Hudeček úplně vytlačil z kandidátky do zastupitelstva, a primátor mu to, byť zatím neveřejně, vracel. Na předsednictvu si tehdy vzal slovo místopředseda Leoš Heger, muž s pověstí distinguovaného gentlemana, a zcela nečekaně na adresu pražských kohoutů pronesl: „Kluci, vezměte se za ruce a, prosím, odejděte. Oba.“

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

Rozhodující pro osud Hudečka ve straně však prý bylo to, že jej ve středu zavrhl i předseda Karel Schwarzenberg. Ten byl přitom všeobecně považován za Hudečkova patrona a na posledním sjezdu jej všem (neúspěšně) doporučoval za místopředsedu celé strany.

Hudeček se nakonec rozhodl odejít ze strany sám a následně se pro Lidové noviny rozpovídal o poměrech v TOP 09. Zdůraznil, že dlouhodobě apeloval na vedení, aby řešilo napojení vedení pražské organizace (tedy Vávry a jeho lidí) na „staré kmotrovské struktury“. „Večer jsem se potkal s předsedou Schwarzenbergem, který mě požádal, zda bych druhý den na předsednictvu nenabídl svou rezignaci. Jsem přesvědčen, že Miroslav Kalousek dal Schwarzenbergovi v noci na výběr: Buď Hudečka donutíš k odstoupení, nebo končím,“ líčil primátor.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Kalousek se prý snažil na něj hodit neúspěch v pražských komunálních volbách. Říkal mu to prý opakovaně v naštvaných telefonátech a den před odstoupením na společné večeři i do očí. Sám Hudeček připouští jedinou chybu - tu, že při zahájení kampaně jednou „nehezky“ promluvil o ostatních městech.

Pokud jde o samotný spor s Vávrou, očekával prý, že strana, zaštiťující se morálkou, se k němu postaví jinak. „Když přišel onen důkaz v podobě fotografií (na kterých se Vávra účastní oslavy kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky - pozn. red.), říkal jsem si, že na základě morálního základu naší strany je nepochybně chvíle na to, aby to TOP 09 vzala do svých rukou,“ vysvětluje. Nakonec ale, jak hořce poznamenává, byla rezignace doporučena naopak jemu.

Hudeček připomněl, že má podporu pražských členů strany, mezi kterými vyhrával „jednu volbu za druhou“, a v tomto duchu jde vedení strany proti vůli členstva. „Rozhodnutí vedení TOP 09 ukazuje, že tato strana se chová stejně autokraticky jako jiné strany, za což je ale TOP 09 ráda peskuje,“ připomíná v narážce na oblíbený termín Miroslava Kalouska, který z „autokracie“ nařkl prezidenta Zemana i řadu dalších politiků.

Z vedení strany podle něj musí zaznívat jasné morální apely, a ve chvíli, kdy vedení jasně neřekne, že kmotři jsou špatní, nedokáže se prý s takovým vedením ztotožnit. Předsedu Vávru podle něj měli představitelé strany chytnout za límec a vyhodit.

Vystoupení ze strany nevnímá jako signál, že by se měl vzdát mandátu. Vzhledem k tomu, jakou mu voliči vyslovili důvěru, si prý takový krok „nedovede představit“. Stále prý zůstává členem klubu TOP 09, byť nestranickým, a dále se uvidí. „Já bych rád napomáhal rozvoji města,“ naznačil o svých dalších ambicích. Vyloučil však, že by se spojil s hnutím ANO, které je podle něj stejně autokratické jako TOP 09.

Ta podle něj měla možnost jako těsně druhá spolurozhodovat o povolebním vývoji Prahy. „Tuto možnost svým středečním rozhodnutím, postaveným na zvrácených osobních animozitách prvního místopředsedy Kalouska, zahodila do koše,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…