Až 10 tisíc lidí může z Libye přijít do Evropy, hlásí Itálie

25.12.2017 10:51

Italský ministr vnitra Marco Minniti upozorňuje, že až 10.000 uprchlíků by se mohlo dostat z Libye do Evropy. Uprchlíci, kteří uvízli v tamějších táborech, by mohli využít legální humanitární trasy, uvedl podle serveru ČTK italský ministr vnitra pro list La Repubblica.

Až 10 tisíc lidí může z Libye přijít do Evropy, hlásí Itálie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky jsou desítky žen

„V pátek se tímto způsobem přepravila první skupina 162 uprchlíků, které do Říma převezlo vojenské letadlo. Vybral je úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který tyto osoby označoval dosud za uprchlíky, nikoli za osoby s právem žádat o azyl“, uvedl Minniti, italský ministr vnitra. Podle něj uprchlíci pak mohou ihned přijímat ekonomickou pomoc nebo se zapojit do programů usilujících o rychlejší integraci. Dalších 30.000 uprchlíků, kteří nemají právo na azyl, by pak v příštím roce mohlo být navráceno zpět do vlasti. Letos tomu bylo 17.000 osob.

O osobách, kterým bude přidělená mezinárodní pomoc, může OSN rozhodnout již v Libyi. Tento dohodnutý mechanismus ze strany Říma a Tripolisu italský ministr vítá. Celkově se podle něho situace zlepšuje. Příliv uprchlíků se snižuje. „Od ledna do 22. prosince italská pobřežní stráž zaznamenala příchod asi 119.000 lidí, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku méně o téměř 34 procent,“ uvedl a současně připomněl, že se se Itálii podařilo v tomto roce umístit 11.000 uprchlíků do jiných členských států EU. V minulém roce se jednalo pouze o 2500 osob. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…