Babiš: Povinné očkování od února. Lockdown ne. A šokující...

23.11.2021 11:45

Povinné očkování od 1. února 2022. U některých profesí a u seniorů nad 60 let. Tak by si to podle vlastních slov přál premiér Andrej Babiš s tím, že to doporučují odborníci. Nezůstal ale jen u povinného očkování. Mluvil také o možném vyhlášení nouzového stavu a dalších věcech. Podívejte se sami.

Babiš: Povinné očkování od února. Lockdown ne. A šokující...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) na pondělní tiskové konferenci oznámil, že nemocnice Jihomoravského kraje se kvůli náporu covidových pacientů ocitají na hraně svých kapacit a volal po vyhlášení celorepublikového nouzového stavu.

Jenže většina jeho kolegů to vidí jinak. „Hejtmani se na jednání se zástupci vlády shodli, že nyní není potřeba vyhlásit nouzový stav,“ uvedl předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Podle hejtmanů by bylo vhodné upravit pandemický zákon.

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40769 lidí

„Někteří hejtmani požadovali v médiích nouzový stav, dnes teda nepožadují. Takže jsme se dohodli, že pokud zasedne krizový štáb příslušného kraje a přijme usnesení, tak já svolám vládu a budeme to řešit. Tady bude třeba vylepšit tu komunikaci,“ zdůraznil Babiš.

Připustil, že situace na Moravě není dobrá, ale zdůraznil, že celkové kapacity nemocnic v celé republice jsou dostatečné, takže lze provádět převozy pacientů do jiných zařízení.  

„Hlavní problém v nemocnicích je samozřejmě personál,“ upozornil Babiš s tím, že část zdravotníků v nemocnicích je momentálně nemocná, což zvyšuje tlak na celý systém. My tu situaci řešíme, vláda zasedá téměř každý den, tak by bylo dobré, aby někteří politici přestali říkat, že vláda nic nedělá. My tu situaci řešíme,“ zdůrazňoval Babiš.  „My jsme byli informováni, že tento týden by se ta situace ještě měla zvládnout, ale samozřejmě, pokud by se něco změnilo, tak není problém svolat vládu, klidně do půl hodiny. My jsme připraveni krajům pomoci,“ ujišťoval Babiš před kamerami ČT, než odletěl na jednání V4 do Maďarska.

„Ale samozřejmě není vůbec v plánu, že bychom se v tuto chvíli snažili nutit studenty lékařských fakult, aby pomohli,“ pokračoval Babiš.

Zmínil i povinné očkování. Vláda podle dosluhujícího premiéra jednala o možnosti nařídit povinné očkování v některých profesích a pak osobám starším šedesáti let, protože tito lidé končí v nemocnicích nejčastěji. „Rada vlády pro zdravotní rizika podpořila i povinné očkování seniorů nad 60 let,“ uvedl premiér. „Já si myslím, že k tomu logicky spějeme, protože stále máme velký počet nenaočkovaných seniorů a tam si myslím, že se všichni shodují, že je třeba tyto lidi přesvědčit,“ zdůraznil premiér. „To povinné očkování pro všechny, pokud to všechno schválíme, by mělo platit od 1. února 2022. Ale prosím vás, je to celé v rovině diskuse. Prosím vás, hejtmani povinné očkování těchto profesí odsouhlasili,“ zaznělo od premiéra.

Ministerstvo zdravotnictví k tomu má vydat stanovisko do příštího úterý.

Naznačil také cestu, jak by se epidemie měla zbrzdit. Lockdownem to prý nebude. „My jsme opakovaně prosili lidi, aby omezili kontakty. Je šokující, že třeba taxikář neví, že se covid šíří vzduchem,“ uvedl premiér v narážce na apel, aby lidé nosili roušky. „Ale samozřejmě, ten vir je nevyzpytatelný.“

Pár slov věnoval migrační krizi na polsko-běloruských hranicích. Babišova vláda je prý připravena Polsku pomoci. Pokud to schválí Parlament, Česko může do Polska poslat také své vojáky.

Hejtman ČSSD z Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) Babiše za jeho vystoupení zkritizoval.

„Opravdu se bavím. Sešli jsme se, abychom se vyjádřili k vyhlášení nouzového stavu. Kraje postupně vyjádřily názor, že pokud v tuto chvíli jediným důvodem má být povolání mediků, pak to nepovažují za nutné. Od premiéra Babiše jsme se dozvěděli, že vláda nouzový stav nechce, a že se snaží vyjít vstříc údajně především moravským krajům. Přitom dnes nezazněla jediná taková žádost (s jednou výjimkou, která pouze připustila takovou možnost). Takže co si z toho vzít? Bouře ve sklenici vody?“ zeptal se Netolický.

Hejtman má pocit, že Babišova vláda ohledně pandemie opět mlží a v časech covidové krize neřídí Česko profesionálně.

Hejtman netolický kroutí hlavou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…