Babiš ohromil podnikatele: Včely mají řepku rády. A novináři si můžou kecat, co chtějí

29.05.2019 21:47

Málokterým očím unikne, že česká krajina je v období kvetoucí řepky doslova zaplavena žlutým mořem. Ve spojitosti s tím lidé kritizují byznys s řepkou olejkou a jeho spojitost s holdingem Agrofert, který donedávna patřil premiérovi Andreji Babišovi. Nejde totiž jen o estetický efekt, ale o zacházení s ornou půdou. Premiér se nyní při příležitosti výroční členské schůze Česko-německé obchodní a průmyslové komory bránil slovy, že „včely mají ale řepku rády“, informoval server Seznamzprávy.cz

Babiš ohromil podnikatele: Včely mají řepku rády. A novináři si můžou kecat, co chtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babišovu přednášku ve slavné výstavní síni Mánes v centru Prahy si poslechly desítky českých i německých podnikatelů. Hovořil o řadě témat úzce souvisejících s českou přírodou. Své řekl například k emisím, k elektrickým automobilům či k jaderné elektřině.

I když je Babiš v této oblasti často kritizován, že pro byznys s řepkou příroda v mnoha směrech trpí, tak novináře nyní ujistil, že přírodu má rád, chce o ni pečovat a pomoci ji chránit. „My v Čechách máme rádi přírodu,“ ujišťoval přítomné předseda vlády. „Máme obrovský program na vodu, chceme zasadit deset milionů listnáčů, kůrovec nám žere lesy,“ dal za příklad.

Rovnou neváhal uvést pozitiva našeho evropského žlutého prvenství. „Včely mají rády řepku. Můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají, je to pravda. Já jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě,“ řekl premiér při hájení pěstování řepky, jejímž největším zpracovatelem v Česku jsou právě firmy ze svěřenského fondu Andreje Babiše. 

Více než deset let tak platí, že česká krajina se barví do žluta. Na šestině zemědělské půdy kvete řepka olejka. V žádné jiné evropské zemi tolik místa řepka na polích nezabírá. Podle statistik má Česká republika nejvyšší plochu v zastoupení řepky v osevním postupu, je to zhruba 400.000 hektarů. Pěstuje se v podstatě chemickým způsobem, tedy hnojí se postřikem přímo na rostlinu.

Původní zdroj textu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…