Babiš stoupá, ale kdo s ním půjde? ČSSD mimo. Komunisti mimo, pokud... Rakušan v Jičíně odhadoval volby. A jeho mladý volič dal „ránu“ Fialovi

09.09.2021 18:15 | Reportáž

Stovky nanuků rozdali během středečního odpoledne Piráti se Starosty a nezávislými, kteří v rámci předvolební kampaně zavítali se svojí „nanukárnou“ i do východočeského Jičína. Kromě předsedy STAN Víta Rakušana tu s lidmi u jahodového osvěžení mluvil také poslanec Pirátů Martin Jiránek, starosta Nové Paky Josef Cogan nebo například kandidát Pirátů za Královéhradecký kraj Filip Jiroušek. ParlamentníListy.cz byly u toho.

Babiš stoupá, ale kdo s ním půjde? ČSSD mimo. Komunisti mimo, pokud... Rakušan v Jičíně odhadoval volby. A jeho mladý volič dal „ránu“ Fialovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Piráti se Starosty pokračovali v kampani ve východočeském Jičíně

Vít Rakušan mimo jiné vyjádřil svůj názor k současným předvolebním průzkumům, kde vede hnutí ANO a o druhou příčku se nyní zmíněná koalice dělí s koalicí SPOLU. „V průzkumech nevěřím přímo číslům. Pokud se podíváme na STEM, který dával Paroubkovi historicky 30 procent a měl 22, který před minulými volbami dával Pirátům prokazatelně šest a získali 11 procent. Komunistům dávali 14, měli sedm procent a nám dávali tři a měli jsme přes pět procent. Trefili se snad u jediné strany – u lidovců,“ sdělil redakci mezi focením a konverzací s voliči předseda STAN.

Upozornil také, že v posledních krajských volbách ve Středočeském kraji jim agentura přidělila jedenáct procent, ale nakonec STAN získali 22 procent a v kraji vyhráli. „Já se toho nebojím, ale nepodceňuji trend, že Babiš jde nahoru a ten je evidentní. Na druhou stranu se to u nás přelévá v rámci dvou koalic. Podívejte, co se děje na dolních patrech. Socani podle mě definitivně mimo Sněmovnu, komunisté mezi pěti šesti procenty – ti se bojí, jak to dopadne, pokud přijdou volit mladí a zvýší volební účast, tak jsou mimo, protože z mladých je nebude volit nikdo. Hnutí Přísaha se hrozně těšila, měla to rozjeté div ne u sedmi procent a najednou je na čtyřech. A hnutí ANO stoupá, z toho má radost, ale bere si koaliční potenciál. My s nimi za Piráty a Starosty fakt nepůjdeme,“ odmítl spolupráci s vládním hnutím předseda Rakušan s tím, že ANO nyní odebírá voliče hlavně ČSSD a KSČM. Více k aktuálnímu dění pak prozradil v kratším rozhovoru, který redakce připravuje.

Investice na dluh a důchodová reforma

Anketa

Je generace lidí narozených po roce 1980 připravena plně převzít vládu nad Českem?

3%
95%
hlasovalo: 10894 lidí
Pirátský poslanec Martin Jiránek odpovídal na otázku, proč je nanuk od Pirátů lepší než zmrzlina od premiéra Andreje Babiše, kterou rovněž rozdává při své volební kampani: „Máme čerstvý pohled na věc, díváme se na budoucnost, díváme se do dálky, protože nyní budeme měnit budoucnost. Co změníme nyní, zlepší lidem, co se dnes narodili, život za dvacet let tak, aby mohli najít lepší bydlení, lepší práci, vyšší mzdu. A dlouhodobě musíme zajistit důchody – ve chvíli, kdy se nám dostanou do důchodu Husákovy děti, půjde o velký nápor na důchodový systém. Věřím, že se podaří reforma tak, aby i tito lidé měli důstojné mzdy, protože bez reformy to půjde jen těžko,“ vysvětlil redakci poslanec.

Jiránek souhlasí s tím, že Piráti a Starostové patří mezi nejvíce napadané strany v předvolebním klání. Proč tomu tak je? „Přiznávám, že jsme udělali několik komunikačních chyb, na druhé straně si Babiš vybral nejnebezpečnějšího soupeře, který bojuje, aby se nekradlo a dotace byly férové, nikoliv zneužívané politiky. Kvůli Ministerstvu průmyslu a obchodu, které neupraví osm podmínek tak, abychom splnili požadavky Evropské komise, hrozí, že přijdeme o 180 miliard (z Evropské unie, pozn. red.). A v ohrožení nejsou jen peníze, ale dlouhodobě naše pověst. Západním státům se nelíbí, když politici ovlivňují směřování dotačních programů, aby to vyhovovalo jejich firmám,“ shrnul Martin Jiránek, kterému rovněž vadí vysoký státní dluh. „Kdyby dluh rostl pomalu, kdyby se dal na investice, které se za pět, deset let vrátí, člověk to pochopí. Ale my si půjčujeme, abychom mohli utrácet. Když si to spočítáte, tak si musíme další roky půjčovat i na mandatorní výdaje, které stát musí platit. Vše ostatní, jako jsou investice, jde také na dluh. Tohle je dlouhodobě neudržitelné. A Schillerová (Alena, ministryně financí, ANO, pozn. red.) k tomu řekne: Já s tím dluhem dokážu žít,“ uvedl poslanec Pirátů.

Vláda nebo Hrad? Banda lhářů

Stejný pohled na státní dluh má i Josef Cogan, který je starostou Nové Paky už patnáct let. Podle něj je třeba vyřešit zadlužování země, což nebude jednoduché. „Nechceme předávat dalším generacím spálenou zemi,“ uvedl. Sám kdysi přebíral novopackou radnici s osmdesátimilionovým dluhem a společně s kolegy museli deficit rozpočtu vyřešit. Stejný postup by zvolil i v případě rozpočtu celého státu. Tedy rozebrat veškeré výdaje, najít zbytečné náklady a osekat byrokracii a velikost úředního aparátu. Podotkl také, že z 390miliardového schodku jde 190 miliard do investic, a to na dluh. „Například všechna zaměstnanecká místa v Nové Pace schvaluje rada města a každý musí obhájit nový výdaj. Tato vláda přijala 60 tisíc lidí za osm let. Kromě asistentů ve školách je ale nevidím. V okrese Jičín nevidím nové lidi. Je klíčové mít otevřená a transparentní výběrová řízení. Jestliže teď sestavují protikorupční hnutí, tak je kozel zahradníkem. Ať se přijedou podívat do Paky, jak se soutěží,“ vyzval dlouholetý starosta Josef Cogan.

Na celostátní úrovni politiky mu prý navíc chybí schopnost spolupráce a věcnost napříč politickým spektrem, kterou razí právě v Nové Pace. A sám přidal svůj pohled, proč jsou Piráti se Starosty politickými konkurenty tolik napadáni: „Jsme poctiví a čestní. A nelžeme. Říkáme pravdu a máme svědomí. To je v politice určitá nevýhoda. Pokud někdo nelže a říká věci, jak jsou, je znevýhodněný proti tomu, kdo mlží. Můžeme se podívat na vládu nebo na Hrad, to je banda lhářů. Cítí, že náš koncept je férový, spravedlivý a cítí ohrožení v tom, co umíme a co říkáme. Proto jsme pro ně nepřátelé. Náš koncept je říkat pravdu,“ dodal.

Není mi jedno, v jakém státě budu žít

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí
Nanuky rozdával i pedagog a historik Filip Jiroušek (Piráti), který je na čtvrtém místě kandidátky pro Královéhradecký kraj. Rozdávání považuje za příjemný zážitek, protože k lidem přichází ne skrze politiku, ale skrze něco, co jim zpříjemní volný čas. Také on sám souhlasí s kolegy, že jde hlavně o strach oponentů, co je vede ke kritice: „To, že Piráti přinášejí do politiky obecně úplně nový styl otevřenosti a transparentnosti, vadí. A něco nového zároveň vzbuzuje nejistotu u určitých lidí a snadno se do toho strefuje,“ řekl. Se slovy svého předsedy Ivana Bartoše, že jde o strach, souhlasí. „Naše působení v krajích a městech ukazuje, že se nebojíme otevírat problémy a kauzy a nebojíme se řešit kontroverzní otázky. Toho by se báli na úrovni státu,“ uvedl s tím, že Piráti se Starosty nabízejí mix energie se zkušenostmi. „Přináším energii něco změnit, protože mi není jedno, v jakém státu budu ve 40 nebo 50 letech žít.“

Jak sám jako pedagog vnímá školní docházku dětí s podmínkami? Domnívá se, že učitelé jsou po roce s koronavirem o něco zkušenější. Problém však vidí v jarních měsících, hlavně v chaotickém přístupu a „hození odpovědnosti“ na ředitele škol. Od září pak vnímá srozumitelnější komunikaci. „Je potřeba dát si velký pozor. Bylo dobré nastavit testování školáků třikrát hned na začátku a výsledky ukázaly, že to není dále potřeba. Ale lepší je jít cestou prevence, aby zbytečně neumírali další lidé,“ vysvětlil, proč současné podmínky pro děti schvaluje. Sám se jako pedagog věnuje školství, kde se děti stále biflují mnoho věcí nazpaměť. Nedomnívá se, že by se české školství změnilo kouzelným mávnutím, je potřeba obměna generací. „Nová generace ví a má zkušenosti z Evropy, jak to funguje ve světě. Postupnými kroky toho lze dosáhnout. Mé téma je začít překopávat vzdělávací plány – obsah učiva často nepřipraví žáky do života. Zapojit je třeba praktičtější věci, jako moderní dějiny či mediální a finanční gramotnost, o čemž vypovídá velký počet exekucí,“ řekl Filip Jiroušek. Jako učitel se snažil k dětem přistupovat inovativně, ale sám cítil bezmoc pomalé změny. To ho motivovalo ke vstupu do politiky i za cenu kritiky.

Mezi přítomnými z řad veřejnosti nechyběli ani mladí lidé. Tím byl také Tomáš, který je voličem Pirátů a Starostů a nezávislých v nadcházejících volbách: „Volby, kterých jsem se mohl zúčastnit, byly volby do Evropského parlamentu a volby krajské. Do Evropského parlamentu jsem volil Piráty, kdežto do krajských voleb jsem se rozhodl pro Starosty, kdy jsem volil místní koalici ODS, Starostů a Východočechů. A pokud jde o to, proč je volím, tak když jsem vypustil ANO, jejichž argumentace mi přijde scestná stejně jako SPD nebo KSČM, a o Volném bloku jsem ani nepřemýšlel, tak jsem slyšel, co má v plánu Trikolóra se Soukromníky a Svobodnými a také jsem je zavrhl. A když bych si měl vybrat mezi SPOLU a Piráty se Starosty, volím druhou možnost, protože jsou mi bližší, jsem spíše pro nějakou změnu. Jak KDU-ČSL, tak TOP 09 i ODS už ve vládách byly. Ať má tedy někdo, kdo ve vládě ještě nebyl, šanci ukázat, co dokáže,“ zauvažoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…