Bartoš je znovu předsedou Pirátů. Do prezidentských voleb nikoho nepodpoří, ale o Zemanovi se předseda vyjádřil velmi brutálně

06.01.2018 14:52

Piráti nebudou dávat doporučení voličům, pro koho hlasovat v prvním kole prezidentské volby, ale nechají to na rozhodnutí členů. Novinářům to dnes řekl znovuzvolený předseda strany Ivan Bartoš. Uvedl, že sám sice své preference oznámí, volba je ale odpovědnost každého jednotlivce. Podotkl také, že nemá sympatie, které by ho vedly k hlasování pro úřadujícího prezidenta Miloše Zemana. Zprávu přinesla ČTK.

Bartoš je znovu předsedou Pirátů. Do prezidentských voleb nikoho nepodpoří, ale o Zemanovi se předseda vyjádřil velmi brutálně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Já bych chtěl apelovat na to, aby lidé šli volit v těchto volbách. A hlavně aby nehledali někoho, kdo jim poradí, koho mají volit. Aby si řekli, co má dělat prezident, jakou si přejí Českou republiku za pět nebo více let, a šli volit podle toho. Protože informovaná volba je teprve bohatství demokracie,“ řekl Bartoš. „Zvolení či nezvolení toho či onoho je osobní zodpovědnost každého člověka. Toho, co volí, i toho, co se rozhodne, že volit nebude,“ uvedl.

Sám hodnotí postoje jednotlivých kandidátů a před volbami hodlá oznámit, pro koho bude hlasovat. Sympatie k Zemanovi ale nemá. „Prezident Zeman je už starý člověk, má zdravotní problémy, jeho výroky v zahraniční politice nejsou v souladu se zahraniční politikou České republiky, kterou určuje vláda České republiky,“ řekl.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Bartoš také řekl, že Zeman polarizuje společnost. „Moje požadavky na prezidenta jsou, aby to byl slušný čestný člověk, urovnával rozbroje v české společnosti,“ uvedl.

Piráti na svých stránkách zavedli nezávaznou anketu pro své členy a příznivce, kteří diskutují o tom, kterého prezidentského kandidáta považují za nejvhodnějšího. Největší podporu dosud vyjadřují diskutující Marku Hilšerovi, Jiřímu Drahošovi a Michalu Horáčkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…