Bartoš premiér, TOP 09 do vlády, Babiš do háje! Nový plán. Mocný muž má jasno, znáte ho

07.07.2020 11:24

Zdá se, že hnutí Starostové a nezávislí bude před sněmovními volba,i velmi žádanou nevěstou. Na námluvy dorazili Piráti i ODS. Roman Šmucler a advokát Radek Pokorný nabídli cestu, jak by mohl Babiš prohrát příští volby. Prominentní advokát Radek Pokorný spojovaný s expremiérem Sobotkou má za to, že šéf Pirátů Ivan Bartoš by se mohl stát premiérem a předseda ODS Petr Fiala ministrem financí.

Bartoš premiér, TOP 09 do vlády, Babiš do háje! Nový plán. Mocný muž má jasno, znáte ho
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

 

Když Česká pirátská strana v lednu uspořádala volební sjezd, jedním z hostů byl i předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. Šéf Pirátů Ivan Bartoš a Rakušan se od té doby netají chutí ke spolupráci. Deník N minulý týden napsal, že oba lídři cítí, že jsou „stejná krevní skupina“ a že by ve sněmovních volbách mohli táhnout za jeden provaz.

Podle Bartoše si jsou Piráti a Starostové blízcí už od voleb 2017. „Když Piráti přišli do sněmovny, šli jsme nejprve jednat o užší spolupráci s hnutím STAN. Akorát pak nakráčel Kalousek a oznámil vznik Demokratického bloku,“ uvedl šéf Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Podle informací serveru Seznam zprávy však o spolupráci se starosty stojí také ODS Petra Fialy. A Rakušan nepráskl občanským demokratům dveřmi. „Společný postup je nezbytný a my jsme rádi, že naše hnutí se osvědčilo jako spojovatel a hybatel. Prubířským kamenem budou krajské volby, kde se ukáže, jak to funguje a hlavně zda jsme opravdu schopni v regionech poslat hnutí ANO do opozice,“ uvedl.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler má za to, že by se Starostové měli spojit s Piráty. ODS by měla nabídnout spolupráci lidovcům a TOP 09. Vzniknou tak dva bloky, před nimiž se podle Šmuclera Babiš neubrání.

„Delší dobu po Praze řešené spojení opozičních sil. Piráti + STAN a druhá strana ODS+TOP 09+KDU. Uvidí se, zda chtějí takto k moci či ne. Pokud to zrealizují, není proti tomu vlastně obrana,“ poznamenal Šmucler.

koalice proti Babišovi

Advokát Radek Pokorný z kanceláře Pokorný, Wágner & spol. si také myslí, že vznik těchto dvou bloků, které spolu budou po volbách spolupracovat, je cestou k odeslání Andreje Babiše do opozice. Nová vláda by prý mohla mít v čele Ivana Bartoše jako premiéra a Petra Fialu jako ministra financí.

 

„Starostové patří k Pirátům, lidovci k ODS. A k ODS patří i topka. Sice to povede k pirátskému premiérovi, nicméně země potřebuje zásadní modernizaci a snad Bartoš pochopí, že to není jen marketing. Takto poskládané volební koalice pošlou ano do opozice a ab proti tomu nemá obrany. A k premiérovi Bartošovi pak ministr financí Fiala. Bude to těžké, ale určitě cesta vpřed. Ještě do konce roku chtějí opoziční strany představit společnou koalici, s níž půjdou do sněmovních voleb v roce 2021. Říkají, že je to jediná cesta, jak porazit Babišovo hnutí ANO,“ napsal advokát.

Koalice proti Babišovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…