Bartoška získal na dotacích víc než Babiš na Čapí hnízdo: Státní penězovod mu letos na festival vystříknul přes 48,5 milionu korun. A to není celé

22.06.2019 5:15

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se koná v termínu od 28. června do 6. července a do tohoto západočeského města se sjede řada českých i zahraničních hvězd. Někteří přijedou prezentovat nové filmy, užít si festivalové atmosféry nebo jenom zkontrolovat kolegy. Spousta dalších účastníků ovšem dorazí kvůli bujarým večírkům, které jsou s festivalem již dlouhá léta spojovány.

Bartoška získal na dotacích víc než Babiš na Čapí hnízdo: Státní penězovod mu letos na festival vystříknul přes 48,5 milionu korun. A to není celé
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Propojení státního byznysu s filmem je pro mnohé šokující

Anketa

Kdybyste byli poslanci, jak byste příští týden hlasovali o nedůvěře vlády?

hlasovalo: 28627 lidí
V pátečním materiálu jsme se věnovali akreditacím pro umělce, kteří světoznámý festival, kterému již 25 let prezidentuje Jiří Bartoška, navštěvují. V té souvislosti jsme se spojili s jedním z herců, který se festivalu ve Varech pravidelně účastnil.

„Jídlo bývalo zadarmo, ale alkohol se normálně platil, to jsem nikdy neměl grátis. Barťák chodil až večer, poseděli jsme, vše bylo v klidu. Jen se tam pozdějš přihnalo to stádo mladších herců, taková Geislerová a Macháček, ti pili dost. Pak taky jsem viděl, jak někteří z té party pískali ožralí na taxíky. Ale to byly taxíky festivalu, takže luxusní audiny nebo BMW, to už nevím. Normálně se nalodili a zmizeli, nechali se odvézt asi na hotel. Taky vím, že kdo měl ještě lepší akreditaci, v uzavřeným salónku se dalo pít dosyta za jejich, tam se neplatilo, ale u toho jsem nikdy neseděl," řekl nám tento herecký matador.

ParlamentníListy.cz právě v souvislosti s obrovskými náklady na festival požádaly několik státních institucí, měst a dalších samosprávných celků o informaci, jakou dotaci Bartoškovu festivalu poslaly.

Kooperující subjekty jsou podle oficiálních webových stránek jasné. Festival vznikl za podpory Ministerstva kultury a mezi hlavní partnery se řadí Karlovarský kraj a město Karlovy Vary. Bartoška spolupracuje také s resortem pro místní rozvoj. Všech zmíněných jsme se na výši dotace zeptali.

Nejštědřejším dárcem je Ministerstvo kultury v čele s řadou umělců kritizovaným Antonínem Staňkem. To ParlamentnímListům.cz potvrdilo, že Bartoškovu festivalu poslalo 30 miliónů korun. „Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary jsme loni, stejně jako letos, podpořili částkou 30 miliónů korun,“ sdělila tisková mluvčí Martha Häckl.

Ministerstvo pro místní rozvoj podpořilo filmový festival skrz agenturu CzechTourism, která pod něj spadá.

„Protože se jedná o jednu z nejvýznamnějších kulturních akcí ve středoevropském regionu. CzechTourism v rámci této kulturní akce propagoval cestovní ruch v regionech České republiky, především jako součást kampaně Česko – země příběhů. Během této spolupráce poskytl organizátor MFFKV v průběhu festivalu agentuře CzechTourism marketingové, reklamní a propagační služby v hodnotě 1 570 248,- Kč bez DPH,“ přiblížil Vilém Frček z odboru komunikace.

Dalších 16 miliónů Bartoška obdržel od Karlovarského kraje a od města Karlovy Vary, oba subjekty poskytly shodně po osmi milionech. 

„V loňském roce Karlovarský kraj podpořil Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary částkou 8 milionů korun,“ řekla pro naši redakci Veronika Severová z Karlovarského kraje. Druhých osm miliónů potvrdil tiskový mluvčí Karlových Varů Jan Kopál. „Vloni stejně jako letos město podpořilo Nadaci Film Festival částkou osm milionů,“ prozradil.

To samozřejmě není vše, s čím Jiří Bartoška disponuje.

Na registru smluv se nám podařilo nalézt další štědrý příspěvek. Sedm set tisíc přišlo ze Státního fondu kinematografie. Předmětem smlouvy je „prezentace a propagace činností Státního fondu kinematografie“. Ten si také od Film Servis Festival Karlovy Vary a.s. objednal ubytování pro sedmnáct svých zaměstnanců za 188 tisíc korun. Další příspěvek ve výši půl milionu korun přišel z pražského magistrátu, podle smlouvy peníze slouží na realizaci projektu 13. Festival krátkých filmů Praha.

Celkem tak Jiří Bartoška z ryze státních institucí nebo místních samospráv obdržel neuvěřitelných 48 958 248 korun.

Anketa

Jaký volební výsledek může ve sněmovních volbách dostat Klausovo hnutí Trikolora?

hlasovalo: 21428 lidí
Mezi partnery festivalu se dle výpisu na oficiálních webovkách řadí například akciovka Mall, firma innogy Česká republika, v jejímž čele je "Pražák" Martin Friedrich Herrmann a "Jablonečák" Thomas Merker, rudý Vodafone, s Babišem mnohokrát spojovaný Unipetrol, UniCredit Bank, v jejímž čele stojí Paolo Iannone nebo exoticky znějící Ljubisa Tesic, hazardní kolos Sazka, kouřící Philip Morris, rozvážková firma DHL, málo známý Czech fund, BMW, Pietro Filipi, drahé kafe Nespresso, nechvalně proslulá Eurovia, fešný Dermacol, Moët & Chandon, Pilsner Urquell nebo Becherovka.

Kolik platí a za co, není známo. Například od firmy Moët & Chandon jsme mnohokrát žádali informaci, zdali festivalu platí v naturáliích, ale zřejmě přes bublinky neviděli na monitor.

Srovnání s Čapím hnízdem:

Celkové výdaje projektu činily 436,59 milionů korun, přičemž způsobilé výdaje dosáhly výše 203,39 milionů korun. Celková výše dotace byla 42,5 milionů korun. Od roku 2008 do roku 2013 vykázala Farma Čapí hnízdo ztrátu 28,56 milionů korun, dluh ke konci roku 2012 činil 615,46 milionů korun. Skupina Agrofert vzhledem k ručení bankovního úvěru koncem roku 2013 projekt převzala. Následující rok po převzetí nicméně farma znovu vykázala ztrátu 41 milionů korun. Farmě Čapí hnízdo byla udělena pokuta za to, že si v roce 2009 nechala v důsledku organizační chyby vyplatit část dotace (15 mil. korun) o dva týdny dříve, než sama zaplatila dodavateli. Pokuta ve výši 6 milionů korun byla nakonec inspektory z 99 procent zrušena.

Zdroj: Wikipedia

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…