Basketbalistka s drogami, milovník ruských žen. A proti nim legenda devadesátek. Velká výměna mezi Ruskem a USA

30.07.2022 20:12

Spojené státy žádaly Moskvu, aby propustila dva Američany, kteří jsou v ruském vězení. Výměnou byly USA ochotné jim předat obchodníka se zbraněmi. Rusko však chce ještě někoho navíc, čímž celou výměnu komplikuje. Píše o tom server Novinky.cz.

Basketbalistka s drogami, milovník ruských žen. A proti nim legenda devadesátek. Velká výměna mezi Ruskem a USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

Washington by chtěl, aby Rusko propustilo basketbalistku Brittney Grinerovou a bývalého vojáka Paula Whelana, kteří jsou podle Washingtonu v Rusku vězněni protiprávně. Za to by propustili obchodníka se zbraněmi Buta, který si v USA odpykává trest. O této dohodě jednali v pátek šéf americké diplomacie Antony Blinken a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Brittney Grinerová je jednou z nejúspěšnějších basketbalistek amerických dějin, mistryní světa i olympijskou vítězkou. Také je však její jméno spojeno s řadou kontroverzí, například patřila k lídrům protestů proti prezidentu Trumpovi, které vyvrcholily jejím demonstrativním odchodem při americké hymně. Primární příčinou byla kauza smrti černošky Breonne Taylorové ve státě Kentucky.

Skandální příchuť mělo též její manželství s basketbalovou spoluhráčkou, které skončilo jejím obviněním z domácího násilí. Po dvou měsících od svatby a měsíc poté, co se její manželka nechala uměle oplodnit, Grinerová rodinu opustila.

Později raději odešla hrát do Ruska, kde nastupovala za klub z Jekatěrinburgu. Sedmnáctého února 2022 byla při příletu na moskevské letiště Šeremetěvo zadržena s drogami (v Rusku zakázaný hašišový olej). O týden později začala ruská invaze na Ukrajinu a proces, který proti Grinerové byl v Rusku veden, byl vykládán jako odveta za západní sankce. Na její propuštění (v procesu doposud nepadl rozsudek) tlačí prezident Biden.

Paul Whelan byl zadržen již v roce 2018, v roce 2020 byl za špionáž odsouzen k šestnácti letům vězení. Voják a IT expert cestoval do Ruska opakovaně, jako důvod uváděl zájem o setkání s ruskými ženami, které poznal na sociálních sítích. V době zatčení působil jako ředitel pro bezpečnost v mezinárodních technologickém koncernu. USA jeho roli vždy bagatelizovaly a odmítaly, že by měl v Rusku jakékoliv špionážní úmysly.

Výměnou za tyto dvě osoby má být do Ruska vydán Viktor But. Legendární postava z devadesátých let, obchodník se zbraněmi, o kterém dokonce vzniklo několik filmů. Bývalý poručík sovětské armády s výbornou jazykovou výbavou na začátku devadesátých let oficiálně podnikal v letectví, ale jeho hlavním příjmem měly být kšefty s rozprodejem arzenálu rozpadajícího se Sovětského svazu a pak i mnoha dalších zemí. Postupně se měl stát jedním z největších obchodníků se zbraněmi na světě. Jeho dobrodružná kariéra skončila zatčením a odsouzením v USA v roce 2012. V Rusku má ale hodně mýtickou pověst. 

Výměna se však v posledních hodinách zkomplikovala. Ruská tajná služba však žádá ještě propuštění ruského občana Vadima Krasikova, který však byl odsouzen v Německu – a to k doživotí za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím. A právě proto nastává komplikace – americká strana tvrdí, že požadavek je obtížně splnitelný právě kvůli tomu, že je Krasikov v Německu ve vězení.

Americká administrativa krok Ruska vnímá jako pokus nechat jednání o propuštění dvou Američanů vězněných v Rusku ztroskotat. Moskva však trvá na tom, aby byli výměnou za Američany propuštěni rovněž dva Rusové, i kdyby tedy nešlo o Krasikova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…