Benešová otevřeně promluvila o kauze Čapák: Průtahy vyhovovaly žalobcům

09.01.2022 10:13

Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová promluvila o tom, co stálo za průtahy s kauzou Čapí hnízdo. „Andreje Babiše tím drželi v šachu, státní zástupci si zajišťovali své posty,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Benešová otevřeně promluvila o kauze Čapák: Průtahy vyhovovaly žalobcům
Foto: hns
Popisek: Marie Benešová v půlnočním rozhovoru

Benešová důrazně odmítá, že by se na ni ještě coby ministryni spravedlnosti Babiš v souvislosti s Čapím hnízdem obracel s žádostmi, aby pro něj domlouvala či zařizovala věci „mimo rámec“. „Ne, nikdy, to by si netroufl. Byla jsem překvapená, jak je v tomto až bázlivý. Měl z toho posvátnou hrůzu. Jestli jsme něco řešili, tak to byly třeba peníze do resortu. Občas dal jenom najevo, že je z Čapího hnízda už otrávený,“ říká Benešová.

  • Původní zdroj ZDE

Zato kriticky v této záležitosti zhodnotila práci státního zastupitelství a vyšetřovatelů v kauze Čapí hnízdo. „Nechápu, proč tak dlouho trvá. Za mě by to tedy sedm let nedělali, to bych na ně vlétla a na výročních poradách bych jim všechno sečetla. To není žádné zasahování, ale úkol těch vedoucích státních zástupců,“ uvedla, že se neustále ptala a museli by se zodpovídat.

Je přesvědčena, že státním zástupcům průtahy vyhovovaly. „Já si myslím, že jim to velmi vyhovovalo, protože premiér byl vlastně v koutě. Státní zástupci si tím trochu zajišťovali i své posty, “ míní.

I když s ním spolupracovat na vládní úrovni prý „nebyl žádný med“, jako preniéra Benešová Babiše obdivuje. „Myslím si, že ještě přijde doba, kdy na něj bude řada lidí vzpomínat. Je to nesmírně pracovitý člověk, skutečně pracoval pro stát. Kdykoli bylo možné se s ním sejít, když se řešil nějaký problém. Měl tah na branku. Současně jsem ale v něčem od něj necítila plnou podporu,“ dodala exministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…