Bez útoků ve sněmovně bych se nudil, prohlásil Rath

24.10.2011 13:56

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) v rozhovoru pro Týden tvrdí, že česká vláda škodí ekonomice. Sám by v roli ministra financí navrhl investovat do infrastruktury a zavedl by státní banku, která by dělala konkurenci těm komerčním. Dodal, že ho těší být nepopulárním politikem a bez svých slovních útoků by se v Poslanecké sněmovně nudil.

Bez útoků ve sněmovně bych se nudil, prohlásil Rath

Pokud Rath srovnává současného předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku s tím bývalým, Jiřím Paroubkem, zastávají oba stejný program. Sobotka je ovšem „programová skála. On je skála pod vodou, o které víte, když na ni narazíte."

Paroubkova strana by byla ve sněmovně přirozeným partnerem pro ČSSD

Paroubek na druhé straně více podléhal tlakům veřejného mínění a průzkumům a byl někdy až přehnaně aktivní.

Bývalý předseda ČSSD založil novou stranu a usiluje o proniknutí do sněmovny. Rath by to uvítal, protože taková strana by byla přirozeným koaličním spojencem pro sociální demokracii. V Paroubkův úspěch ale příliš nevěří.

Česko je parazit na těle německé ekonomiky

Rath naznačil, že by v budoucnu mohl konkurovat ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Jako podnikatel a hejtman, který nakládá s rozpočtem a rozhoduje o investicích nebo dotacích, prý nasbíral mnoho zkušeností a o resort financí se tedy velmi zajímá.

„Kalousek nás svými opatřeními žene do čím dál tím větších potíží. Dluh nám roste jako těsto v díži. Německá ekonomika roste, rakouská ekonomika roste, ale my jediní klesáme. A dluh se nám zvyšuje, nezaměstnanost nám stoupá... Naši ekonomika táhne jen Německo. Naše vláda jenom škodí," prohlásil Rath v rozhovoru pro časopis Týden.

Česko je prý malý parazit na těle německé ekonomiky. „Roli tohoto parazita hraje naše vláda. Petr Nečas s Kalouskem jsou takoví malí hnusní paraziti, kteří se vezou jen díky tomu, že německá vláda investuje obrovské peníze do rozjezdu německé ekonomiky," vysvětluje Rath.

Podle Ratha by se mělo investovat do infrastruktury stejně jako to dělá on ve Středočeském kraji. Také by založil komerční banku, kterou by vlastnila vláda. S její pomocí by se vytvářela konkurence komerčnímu sektoru. Banka by mohla vzniknout například v rámci České pošty, která má všude pobočky a lidé jí věří.

Proč bych měl být populární. Já se nebudu přihlašovat do soutěže missák

Rath v rozhovoru pro Týden prozradil, že ho těší být nepopulární mezi lidmi. „Proč bych měl být populární? Jestli chtějí lidé vybírat missáka, tak do takové soutěže já se přihlašovat nebudu," odmítá.

Středočeský hejtman popisuje, že lidé jsou při osobním kontaktu s ním velmi překvapení z toho, jaký je příjemný člověk. Dodává k tomu, že je nepříjemný na své politické protihráče. Například na Tomáše Julínka nebo na ministra zemědělství Petra Bendla (oba ODS). Bez útoků ve sněmovny by se prý nudil.

Často také útočí na Kalouska, kterého nedávno znovu obvinil z alkoholismu, když nafackoval mladíkovi na ulici. „Myslím, že jedině Kalousek chlastá první ligu," uzavírá Rath rozhovoru pro časopis Týden.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…