Biden chce Trumpovi „ukrást“ téma. Co k tomu řekli ve zprávách? Musk zděšen

01.03.2024 20:40 | Monitoring

Média ve Spojených státech spekulují, že tamní současný prezident Joe Biden se chystá Donaldu Trumpovi, jenž je jeho hlavním rivalem v listopadových prezidentských volbách, „ukrást“ stěžejní téma v podobě ochrany hranic a ilegální migrace. Biden se několik měsíců před volbami začal o stav hranic USA náhle intenzivněji zajímat a hlásá, že čas na řešení situace „nastal už dávno“. Republikánům rovněž vzkazuje, že by kvůli migrační krizi měli „ukázat trochu páteře“.

Biden chce Trumpovi „ukrást“ téma. Co k tomu řekli ve zprávách? Musk zděšen
Foto: Youtube: Newsweek.com
Popisek: Americký prezident Joe Biden.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49998 lidí
Reportéři Stephen Collinson a Priscilla Alvarezová si společně s korespondentkou MJ Leeovou v analýze pro CNN všímají, jak Biden urychleně přitvrzuje ve své rétorice k dění na jižní americké hranici a již i on začíná označovat vlny migrantů coby krizi.

Důležitost tématu ochrany hranic, jež má být jednou z klíčových otázek pro listopadové volby, ukázalo už jen to, že se ve stejnou dobu rozhodli pro návštěvu amerických hranic oba dva prezidentští rivalové, a jak Trump, tak Biden navíc shodně zamířili do Texasu.

Bývalý americký prezident a nejsilnější republikánský kandidát Trump se vydal do Eagle Passo, dějiště pohraničního střetu mezi Bidenovou vládou a texaským republikánským guvernérem Gregem Abbottem – zatímco Biden, jenž po většinu svého funkčního období byl nakloněn spíše otevřeným hranicím USA, se rozhodl navštívit Brownsville.

„Prezident doufá, že se mu podaří obrátit karty proti republikánům včetně Trumpa, kteří nabourali dvoustranický senátní návrh zákona překypující mnoha konzervativními cíli, zřejmě aby ho připravili o volební vítězství. Bidenova první návštěva hranic po 13 měsících následuje po napjatých diskusích v jeho vnitřním kruhu, protože imigrační krize se po měsících, kdy se ji Bílý dům snažil držet v pozadí, proměnila v politickou přítěž,“ uvedly zdroje CNN.

Dle novinářů CNN Biden svou zostřenou rétorikou k ochraně hranic „riskuje“, jelikož tím ukazuje „symbol jedné ze svých nejzřetelnějších politických slabin“.

Server NBC si povšiml naléhání Bidena na Trumpa, aby přiměl své zpřísněné kongresmany k odsouhlasení imigračního zákona, jehož nejvýznamnější částí je omezení počtu nelegálních migrantů na den v podobě federální pravomoci, pokud počet ilegálních migrantů překračujících americké hranice dosáhne týdenního průměru 5000 denně nebo překročí 8500 za jediný den.

V praxi by tato změna dle BBC znamenala, že migranti, kteří by do USA přišli nelegálně po aplikaci tohoto pravidla, by již nemohli zažádat o azyl a měli by být krátce poté deportováni.

Biden v souvislosti s nesouhlasem části republikánů s takto formulovanou migrační dohodou republikánské kongresmany kritizoval a řekl, že by měli „ukázat trochu páteře“ a dvoustrannou dohodu o hranicích přijmout.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
„Už dávno nastal čas jednat,“ řekl též Biden ke stavu na hranicích USA a pohraničníkům na místě sliboval zvýšení peněz. Trumpa nato požádal, aby se k němu připojil a Kongresu doporučil, aby zákon schválil. „Vy víte a já vím, že je to nejtvrdší, nejúčinnější a nejefektivnější zákon o ochraně hranic, jaký kdy tato země viděla,“ zmínil americký prezident. „Takže místo toho, abychom si s tímto problémem hráli na politiky, proč se prostě nespojíme a nedokončíme to?“ dodal.

Trumpova mluvčí Karoline Leavittová na tato Bidenova slova reagovala tak, že Biden má pravomoc okamžitě uzavřít hranice, což on však „odmítá“, a připomenula rovněž 22letou studentku medicíny Laken Hope Rileyovou, kterou v únoru zavraždil nedaleko Georgijské univerzity venezuelský imigrant bez dokladů.

„Namísto přehazování viny na všechny kromě sebe by měl Joe Biden převzít odpovědnost za krizi na hranicích, za úmrtí a destrukci, kterou jeho politika způsobila, vyslovit jméno Laken Rileyové a využít své výkonné pravomoci a uzavřít hranice ještě dnes,“ sdělila mluvčí Leavittová v reakci na Bidenova slova.

Trump dle NBC News označil migrační krizi za „Bidenovu invazi“ – a novinářům na místě sdělil, že se o „velmi nebezpečnou“ hranici „postará“. Nemalou pozornost vzbudilo i to, že se rozhodl napřímo postavit na americko-mexickou hranici a mávat na lidi seřazené na druhém břehu, kteří několikrát zvolali jeho jméno.

Na návštěvu jižních hranic USA oběma prezidentskými rivaly a na „různé“ informování médií o této události reagoval mj. i vizionář Elon Musk, jenž si povšiml, že část amerických médií se snaží situaci prezentovat tak, že Trump „tlačil na republikány, aby smetli oboustrannou dohodu o hranicích, protože nechtěl připustit výhru Bidena“.

„Lidé, kteří získávají zprávy z televize, žijí ve falešné alternativní realitě,“ komentoval takovéto „informování“ Musk, a odmítl mj. i tvrzení, že jde o „nejtvrdší reformy“.

„Ty takzvané ‚nejtvrdší reformy‘ by učinily tu migraci, mající stupeň invaze, trvalou,“ upozornil Musk, a že „to ďábelské zúčtování o hranicích“ si zaslouží „vyhnít“ a ti, kdo to podpoří, by se dle Muska měli stydět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…