Bidenovi se to sype. Texas se vzepřel. „Takhle začala občanská válka.“

12.01.2024 20:28 | Monitoring

Na rekordní počty nelegálních migrantů v USA se rozhodli reagovat představitelé Texasu a v pohraniční oblasti u města Eagle Pass povolali Texaskou národní gardu, načež americké pohraniční stráži zamezili, aby se nadále v oblasti, kde se pohybuje velké množství ilegální migrantů, angažovala. „Americká občanská válka začala obsazením federálních objektů státními jednotkami,“ šíří se po kroku Texasu předzvěst vážných reakcí. Washington již reaguje.

Bidenovi se to sype. Texas se vzepřel. „Takhle začala občanská válka.“
Foto: Youtube: Newsweek.com
Popisek: Americký prezident Joe Biden.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí
Situace kolem nelegální migrace je již kritická několik měsíců a Spojené státy v prosinci čelily i počtům žadatelů o azyl převyšujícím 10 tisíc denně. Během prosince zadržela pohraniční stráž na mexické hranici přes 225 tisíc ilegálních migrantů a podobné počty jsou evidované i v předchozích měsících loňského roku, přičemž v září Američané zaznamenali až 270 tisíc ilegálních překročení hranic.  

Rekordní počty ilegálních migrantů se stávají velkou roztržkou mezi republikány a administrativou demokratického prezidenta Joea Bidena, přičemž velmi hlasitě na silný nápor od migrantů reaguje zejména Texas a jeho republikánský guvernér Greg Abbott.

Právě Texas totiž na rozdíl od severněji položených států pociťuje největší důsledky ilegální migrace, jelikož si lidé mířící do USA bez dokladů často vybírají k překročení mexicko-texaskou hranici, na což již stát reagoval tím, že dříve vypravil autobusy migranty do měst vedených demokraty či pozatýkal tisíce migrantů na základě obvinění z nedovoleného vniknutí na cizí pozemek a opevnil břehy řeky Rio Grande žiletkovým drátem a plovoucími bariérami.

Počty migrantů však i přesto rostou a Abbott se na tuto skutečnost rozhodl nejnověji reagovat převzetím hlídky na části jižní hranice v pohraničním městě Eagle Pass, kolem nějž migranti nelegálně překračují řeku Rio Grande směrem do USA, a jednotky Texaské národní gardy nechal nasadit u Shelbyho parku ve městě, kde pohraniční hlídka v posledních týdnech zadržovala migranty před jejich převozem.

Americká stanice CBS News informovala, že Texaská národní garda po převzetí oblasti zamezila přístup federálním agentům americké pohraniční stráže a jeden z úředníků anonymně potvrdil, že ve čtvrtek zabránili úředníci texaského státu člunům pohraniční stráže, aby v místě hlídkovaly.

„Zamezují agentům pohraniční hlídky vstup, aby mohli vykonávat naše povinnosti,“ uvedl dle CBS úředník s tím, že si není jistý, „jakou pravomoc (texaské úřady) mají vůči federální vládě“.

Rozhodnutí Texasu posléze kritizovalo americké ministerstvo spravedlnosti, které v pátečním podání nejvyššímu soudu popsalo, že Texas používá ozbrojené gardisty a vozidla, aby zabránil agentům pohraniční stráže a vojákům federální Národní gardy v přístupu na zhruba 2,5 míle americko-mexické hranice. „Cílem je blokovat schopnost pohraniční hlídky hlídat nebo dokonce sledovat hranici a být schopen reagovat na mimořádné události,“ oponuje rozhodnutí Texasu ministerstvo.

Naopak mluvčí texaského vojenského ministerstva Michael Perry brání rozhodnutí s tím, že jeho cílem je bránit nelegálním přechodům migrantů. „Současné postavení má za cíl připravit se na budoucí nápory nelegálních přistěhovalců a omezit přístup organizacím, které udržují nelegální přechody v parku a oblasti kolem Eagle Pass,“ dodal podle CBS.

Mluvčí Bílého domu Angelo Fernández Hernández v pátečním prohlášení uvedl, že se Texas snaží „zpolitizovat hranici“. „Guvernér Abbott pokračuje ve svých extrémních politických kouscích, které se nejen snaží démonizovat a dehumanizovat lidi, ale které také ztěžují a ohrožují práci pohraniční stráže,“ uvedl dle CBS Fernández Hernández.

Texaský guvernér Abbott oproti tomu reagoval se slovy, že „zatímco se karavany migrantů přesouvají přes Mexiko směrem k hranicím USA“ dávají „jasně najevo, že Texas bude těžké překročit“.

Guvernér slova doplnil o záběry sdílené reportérem Fox News Billem Meluginem, jenž upozornil, že texaské jednotky na místě rozmístily ostnaté dráty a ploty, přičemž odborový svaz pohraniční stráže potvrdil, že jsou jejich agenti blokováni texaskými vojáky, avšak Abbotta za ochranu hranice chválí.

„Guvernér Abbott nepoškozuje operace pohraniční hlídky, on je posiluje. Jeho převzetí kontroly nad Shelby Parkem umožňuje našim agentům nasadit se na problémová místa, která zažívají vysoký počet útěků. Činnost guvernéra Abbotta by měla být vnímána jako multiplikátor sil,“ uvedl odborový svaz podle Melugina.

„Texas bude střežit americké hranice před Joe Bidenem. Texaská národní garda odstranila federální vládu z Eagle Pass a nyní skutečně brání naše hranice,“ chválí krok také komentátor Tim Young.

Sloupkař Mike Howell poznamenal, že teď Biden bude stát před rozhodnutím, zdali „je ochoten pošlapat suverenitu USA tím, že použije vládní sílu, aby zabránil Texasu zabezpečit hranice“. Připomíná, že v roce 2010 se při podobném sporu ohledně ochrany hranice mezi Arizonou a Obamovou administrativou soud nakonec postavil na stranu federální vlády, avšak nyní je „skutková podstata ještě dramatičtější“.

„Pokud jde o současnost, Biden se bude muset rozhodnout, jak otevřeně a bezostyšně chce odhodit masku před celou zemí a ukázat, že je ochoten použít sílu proti vlastním krajanům, aby umožnil vstup nelegálních cizinců do Spojených států. Případ je jasný: Texas je na straně občanů, Biden je na straně cizí invaze, ústavní krize historických rozměrů,“ dodává.

Vojenský analytik Patrick Fox také řekl, že by vše mohlo vést k tomu, že Biden rozhodne o federalizaci Texaské národní gardy a šéf organizace Judicial Watch Thomas J. Fitton poznamenal, že jde o „důležitý a potenciálně historický vývoj v Bidenově invazi na hranicích“.

A šíří se také zvěsti, že by vše mohlo mít i mnohem vážnější důsledky. „Americká občanská válka začala obsazením federálních objektů státními jednotkami,“ připomíná jeden z komentujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…