Blackout v Evropě? Bude, otázka je kdy, ohromila Drábová

16.11.2021 20:33

Blackout není v současné Evropě otázka, zda, ale kdy, protože ta zdrojová přiměřenost se začíná vytrácet. To jsou slova předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové, jež pronesla v rozhovoru pro server iDNES.cz, konkrétně pro Rozstřel.

Blackout v Evropě? Bude, otázka je kdy, ohromila Drábová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Prezident Emmanuel Macron oznámil, že Francie po desetiletích zahájí výstavbu jaderných reaktorů. Chce zajistit energetickou nezávislost, dosáhnout klimatických cílů a zároveň udržet ceny elektřiny pod kontrolou. Je to pro Drábovou překvapení vzhledem k ostatním trendům v Evropě?

„Mně spíše překvapovalo, že Francie s obnovou své jaderné flotily tak dlouho váhá. Francie má zkušenost s tím, že jaderná energetika pomůže stabilizovat energetiku jako takovou, zkušenost z prvních ropných krizí po roce 1970. V té době vznikla převážná část té francouzské jaderné flotily, dnes 56 bloků. Ale když říkám, že převážná část vznikla v 70., 80. letech minulého století, zároveň říkám, že ta flotila není nejmladší. A jestliže Francie chce udržet 70 procent nízkoemisní elektřiny, tak to se bude muset velmi otáčet, když to takhle řeknu, protože ty reaktory prostě během dvaceti následujících let začnou odcházet do penze,“ zmínila Drábová, že v ideálním případě by Francie musela obnovit všechny reaktory.  

Co se týče budoucnosti jaderné energetiky v Evropě, ta je podle Drábové momentálně nejasná. Některé státy sice reaktory stavějí, jiné státy však reaktory zavírají. Evropský postoj k jádru mohou podle jejích slov ovlivnit i aktuální vysoké ceny energií. 

„Současná generace jaderných elektráren v Německu doslouží tak, jak je naplánováno, na konci roku 2022, ledaže by došlo k něčemu, co si nikdo, kdo trochu energetice rozumí, nepřeje, to znamená velké nestabilitě dodávek,“ míní Drábová a hovořila o tom, jaké Němci mají s blackoutem zkušenosti. „Tehdy stačila jedna velká kontejnerová loď, která strhla vedení v severozápadním Německu, a ten blackout byl opravdu velmi nepříjemný. Ale co se týká blackoutu obecně. Říkám, aniž bych chtěla strašit, blackout není v současné Evropě otázka, zda, ale kdy, protože ta zdrojová přiměřenost se začíná vytrácet. Fakt jsme to viděli teď na podzim,“ dodala Drábová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…