Blažek, chvilkaři. Někdo potřeboval kauzu. Tušení, co přijde. Pozorovatel ukazuje dovnitř ODS

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
26.08.2023 5:00 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Připomenutí 55. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa bylo dominantní událostí tohoto týdne. Prezident Petr Pavel v projevu před Českým rozhlasem prohlásil, že bychom měli projevovat úctu lidem, kteří si i po roce 68 stáli za svým, což lze brát jako vrchol farizejství. Sledována byla i kauza setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka s Martinem Nejedlým. Petr Žantovský v té souvislosti zmiňuje kontakty Václava Havla se Zdeňkem Bakalou a Mariánem Čalfou. „To, že se někdo dal do spolku s Čalfou, znamená, že neměl žádné skrupule,“ hodnotí mediální analytik.

Blažek, chvilkaři. Někdo potřeboval kauzu. Tušení, co přijde. Pozorovatel ukazuje dovnitř ODS
Foto: z internetu
Popisek: Pavel Blažek na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii

Jenom zdánlivá bouře ve sklenici vody je aktuální kauza takzvaného setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka s bývalým externím poradcem na Pražském hradě Martinem Nejedlým. „Kolem té schůzky dělala média a politici takový humbuk, že je až nápadný a zasluhuje několik poznámek na vysvětlenou. A to, že se ihned zburcoval spolek Milion chvilek také nebude náhodou, to bylo zorganizováno někým, kdo má potřebu z toho vyrobit kauzu. To, že se člen vlády zúčastnil nějakého mejdanu pořádaného bývalým poradcem nedávného prezidenta, je zcela standardní událost v případě, že ani jeden z nich – pan Blažek zcela jistě ne, pokud vím, pan Nejedlý také ne – není obviněn ani vyšetřován z nějakých trestných činů, ani není odsouzen. Můžeme si o účastnících na takových večírcích myslet, co chceme, stejně jako jsme si mohli v minulosti myslet, co jsme chtěli, o večírcích prezidenta Havla,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Nebo třeba i předchozího prezidenta Miloše Zemana, to je úplně jedno. V žádném případě nebylo možné kádrovat účastníky večírků podle toho, jestli se někomu v médiích nebo v nějakých milionových chvilkách líbí, nebo nelíbí. „To je zcela zjevně zástupný problém. Když už jsem hovořil o hostech na různých slavnostech v okolí našich prezidentů, tak zcela jistě bylo v okolí Václava Havla zajímavé jméno Zdeňka Bakaly jako svého času velice vlivného podnikatele a jako člověka, který mu dělal hned od začátku ekonomického poradce. Bakala, vyučený pánský krejčí, se vrátil ze Spojených států. Takže těžko říct, co tak mohl radit, a jestli náhodou nebyl nosičem rad od nějakých jiných lidí či institucí. To ví pan Bakala a prezident Havel si to odnesl do hrobu. Ještě zajímavější by byla Havlova mesaliance s Mariánem Čalfou,“ upozorňuje mediální analytik.

Z Čalfy udělal předsedu vlády a později svého poradce

Uvědomme si, že Marián Čalfa byl vysoký komunistický funkcionář a ministr, který zařídil generální pardon pro komunisty, když aklamačně zvolí v prosinci 89 Havla prezidentem tehdy ještě Československé socialistické republiky. „To, že se někdo dal do spolku s Čalfou, znamená, že neměl žádné skrupule. Marián Čalfa je velmi zdatný právník, vždy byl po všech stránkách schopný vyjednavač, a jak ukazuje jeho životopis, zřejmě mu bylo vždy jedno, za koho hraje. Hlavně aby to byla úspěšná hra. Tady bych se spíš podivoval já nad tím, jak mohl Havel udělat z Čalfy předsedu vlády, jak z něj mohl udělat svého dlouholetého poradce. Ale nevím o tom, že by Blažek dělal z Nejedlého poradce, a to není prezident, jenom ministr. Další důkaz jsme měli nedávno v kauze prezidenta generála, který se snažil dostat do Ústavního soudu provařené totalitní soudce Fremra a podobně. To je také na pováženou,“ zdůrazňuje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…