Bohdalová a politika. Principál Hrušínský odhalil, jak to s nimi má

23.10.2022 6:20 | Ze sítí

Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský poskytl rozhovor Týdeníku Forum, kde mimo jiné promluvil o herečce Jiřině Bohdalové. Zmíněno bylo i jméno Andreje Babiše, Miloše Zemana či Vladimira Putina. Na sociálních sítích pak na něj upozornil a dodal ještě něco ke kancléři Vratislavu Mynáři.

Bohdalová a politika. Principál Hrušínský odhalil, jak to s nimi má
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32329 lidí
Hrušínský v rozhovoru mimo jiné hovořil o tom, zda v kulturním světě dnes vládne svoboda. „Tvůrčí svoboda existuje určitě. Nesvoboda je v tom, že můj přímý konkurent má všechny podmínky pro tvorbu, a já ne – tedy dotovaný konkurent má otevřenou cestu k tomu, aby tvořil naprosto svobodně. Covidová situace opět otevřela otázku financování privátních divadel. Když divadlo, které má tisíc míst, prodává vstupenku za tisíc korun, má za večer milion. K tomu roční dotace devadesát milionů. A kdyby mi chtěl někdo náhodou tvrdit, že jde o to podpořit kvalitu, tak by mě zajímalo, kdo určuje kritéria kvality. Na Jezerce máme 200 míst, průměrná cena vstupenky je 500 Kč a dokážeme na chod divadla vydělat bez dotací,“ poznamenal Hrušínský. 

„Kdykoli zalistuju v Korespondenci Voskovce a Wericha a čtu, jak Wericha nutili být soběstačným bez dotací a dělat v podhoubí absolutně dotované kultury kapitalistické divadlo s tím, že to, co vydělá, musí odevzdat státu, mám pocit zvláštní sounáležitosti,“ dodal s tím, že nyní už ví, že nemůže čekat, že ti, kteří se v tématu kulturních dotací nevyznají, pochopí, že větší podpora pro divadlo znamená lepší divadlo, ne větší auto pro Hrušínského.

A vzpomněl také na herečku Jiřinu Bohdalovou. „V roce 2014 pozvala Jiřina Bohdalová Miloše Zemana na Jezerku na naši úspěšnou hru Paní plukovníková. Nadšeně při děkovačce tleskal a po představení do knihy, kam diváci mohou napsat vzkaz, poznamenal: Jste dobří, protože nemáte dotace, ale protože jste tak dobří, už byste nějaké dotace měli dostat. Tehdy asi stačilo zvednout telefon a říct, že chci schůzku se Zemanem. Jsem přesvědčený, že bych teď peníze v podnikání řešit nemusel,“ sdělil a následně se rozmluvil o Bohdalové více.

„S Jiřinou Bohdalovou jsem nikdy kvůli politické situaci do konfliktu nešel. Nikdy jsem jí nevyčítal nic z toho, co dělá a co bych já neudělal. Jiřina Bohdalová je vyznamenaná svým talentem, a ne tím, že jí vyznamenání předá nebo nepředá prezident. Ona je mnohem výš než devadesát procent těch, kteří metál od Zemana dostali,“ řekl.

Závěrem pak hovořil o aktuální společenské a politické situaci v České republice v souvislosti s Ruskem. „Mám z toho strach. A měl bych ještě větší strach, kdyby u nás zvítězili podvodníci. Babiš, Okamura... Zkrátka ti, kteří k Rusku vědomě směřují. Ztrácím důvěru k těm, kteří se dlouho jevili jako důvěryhodní. Rád bych ale zmínil současného ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, kterého vnímám jako nejlepšího ministra na tomto postu za posledních sto let,“ řekl. Na otázku, co se mu vybaví, když se řekne Andrej Babiš, odpověděl, že zloděj, Vladimir Putin vrah a Miloš Zeman kolaborant.

Na sociálních sítích pak přidal ještě další historku. „Nezmínil jsem třeba třetí telefonát z Hradu, kdy asi před šesti nebo sedmi lety chtěl vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář vstupenky na Poslední aristokratku. Popisuji v rozhovoru, jak nejprve autoritativně volali z Kanceláře prezidenta republiky, že chtějí pro pana kancléře přednostně dvacet vstupenek. Když jsme jim vysvětlili, že je rádi zapíšeme do pořadníku – a až na ně přijde řada, mohou si vstupenky koupit, odmítli. Druhý den volal ředitel divadla Broadway, že by přednostně potřeboval dvacet lístků na Aristokratku. Smál jsem se, zda je nepotřebuje pro pana Mynáře? Když nezabrala ani tato lest, další den do třetice volal tehdejší šéf protokolu Miloše Zemana a sliboval, když poskytneme přednostně panu Mynářovi vstupenky (rozuměj: když ho necháme předběhnout ostatní diváky), uspořádá prý pan kancléř pro zaměstnance divadla neformální prohlídku Hradu, při které se údajně dostaneme do míst, která běžný smrtelník nikdy neuvidí a možná se setkáme i s panem prezidentem (sic!). To už je dobrý obchod, ne? Odolali jsme i tentokrát a chtěli jsme jedinou věc: aby pan kancléř dodržel pravidla, která platí pro všechny – a lístek si normálně přišel koupit do pokladny nebo přes internet. Až na něj přijde řada. Nepřišel. Už ani nezavolal. Co se dá dělat…,“ uvedl Hrušínský.

„Nebo jsem si vybavil situaci, jak asi před patnácti lety přišla do našeho divadla neformální kulturní komise složená ze tří ředitelek jiných pražských divadel (rozuměj: konkurenčních, ale placených hlavním městem Prahou) sdružených v tzv. Asociaci profesionálních divadel, aby dámy rozhodly, zda jsme umělci, nebo komerční obchod. Přišly na Woodyho Allena (na repertoáru jsme v té době měli i Taboriho, Puiga nebo Schmitta), viděly plné hlediště a smějící se diváky, kteří při děkovačce tleskali ve stoje, a rozhodly, že jsme komerce, která mezi opravdová divadla (rozuměj: jejich divadla) nepatří. Vzpomínáte si na předlistopadovou kulturní komisi z cimrmanovského filmu Nejistá sezóna? Tak asi tak. A pak že u divadla ve svobodných a rovných podmínkách tržní ekonomiky v české kultuře není veselo. Nebo Zaorálek. O něm je v rozhovoru také řeč. Tenhle člověk jako ministr kultury prohlásil, že nepodpoří nikoho, kdo si z kultury udělal byznys... Zrovna on, který sám coby ministr zahraničí vědomě Českou republiku nasměroval na prachsprostý byznys ve prospěch Číny a Ruska – namísto ochrany lidských práv, kterou byla naše země proslulá od dob Václava Havla,“ zakončil Hrušínský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…