Bordel, nebo záměr? Pražské zastupitelstvo řešilo rozpor mezi zápisem a nahrávkou z jednání

06.06.2019 19:01

V pražském zastupitelstvu je dusno. Opoziční ODS a ANO požádaly o svolání mimořádné schůze kvůli nesrovnalostem ve výsledku hlasování radních v zápisu a zvukovém záznamu z dubnového jednání rady, kde se jednalo o osudu Libeňského mostu. Alexandra Udženija koalici Pirátů, TOP 09, STAN a Prahy sobě obvinila, že pohrdají občany.

Bordel, nebo záměr? Pražské zastupitelstvo řešilo rozpor mezi zápisem a nahrávkou z jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující zasedání nového zastupitelstva hlavního města

Ve výsledku hlasování radních v zápisu a zvukovém záznamu z dubnového jednání rady existuje rozpor. Návrh svolat mimořádné jednání podepsalo 22 z 65 zastupitelů, pro podání žádosti je nutný podpis alespoň třetiny z nich. V Praze vládne koalice Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN), která má většinu 39 hlasů, připomněla ČTK.

Dubnové jednání radních se týkalo rekonstrukce Libeňského mostu a zrušení některých dříve schválených zakázek. Podle opozice se ale rozcházejí zápis z jednání se zvukovým záznamem, kdy v písemném zápise je poměr hlasujících šest pro a dva se zdrželi, zatímco na zvukovém záznamu sedm pro a jeden se zdržel. V obou případech nikdo nehlasoval proti.

Alexandra Udženija z ODS začala koalici ostřelovat ještě před samotným jednáním. „Je to pohrdání občany a je to velké amatérství. Je vidět, že neumějí Prahu vést. V životě jsem nezažila, co jsem byla v radě, že by si jeden ze členů rady vzpomněl, že hlasoval jinak, a že to chce změnit,“ vypálila. Její slova přinesl server Novinky.cz.

„Je to v krátké době už druhá záležitost, v supertransparentní radě, které by se bývalé koalici pod vedením Adriany Krnáčové neodpustily a neprošlo by jí to,“ dodal předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher. 

Současná koalice však odmítá, že by falšovala hlasování. Chybu udělal jen jeden z úředníků Richarda Maříka.

Server k tomu dodal, že pochybnosti vyvolalo také tajné hlasování rady o geologickém průzkumu na metro D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…