Bouchly ve mně saze a musel jsem to napsat! Telička v rádiu vyletěl kvůli reklamě s trdelníkem a černoškou, která se nelíbila v SPD

08.06.2018 20:20

Trestně stíhaný premiér Andrej Babiš snad sedm měsíců po volbách sestaví vládu. Napodruhé. S ČSSD a za podpory komunistů. Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, který před čtyřmi lety kandidoval s podporou hnutí ANO, ale pak se s Andrejem Babišem nerozešel právě v dobrém, v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu varoval, že hnutí SPD Tomia Okamury vyvolává v zahraničí velký odpor. Větší než komunisté, uvedl Telička a vysvětlil proč.

Bouchly ve mně saze a musel jsem to napsat! Telička v rádiu vyletěl kvůli reklamě s trdelníkem a černoškou, která se nelíbila v SPD
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Kdyby se člověk díval jen na průzkumy veřejného mínění, dospěl by podle Teličky k závěru, že Čechům, Moravanům a Slezanům leží EU v žaludku. Tak to ale není. Lidem prý scházejí informace a veřejná debata.

„Kdyby člověk četl jen průzkumy veřejného mínění, spoléhal se na to, a slyšel takovou tu náladu na ulici, tak si řekne, ta situace je opravdu špatná, EU nám doslova leží v žaludku. Ale mně se ukazuje v debatách s veřejností, že lidé postrádají debatu, diskusi, informace,“ upozornil Telička po besedách s občany. Když lidé informace dostanou, dívají se prý na konci debaty na některé věci jinak než na jejím začátku. „A to já nechodím s nějakým cílem propagandistickým, abych, s prominutím, lidi oblboval,“ podotkl Telička. Lidé prý jen zjišťují, že je EU možná trochu jiná, než jim tvrdí někteří zdejší politici.

Kdyby lidé informace měli, možná by k EU nebyli tak kritičtí. Vláda ale s lidmi o EU nemluví, resp. v souvislosti s EU zmiňuje jen uprchlickou krizi, což je podle Teličky problém. Telička to chce změnit.

Poté věnoval Telička pozornost domácí politice. Podstatné podle něj bude, zda bude hnutí ANO s ČSSD přizpůsobovat svou politiku komunistům a SPD Tomia Okamury. Podle europoslance Česko potřebuje řadu reforem a potřebuje být v EU aktivní a Telička si není jist, že to půjde zrovna s komunisty a s Okamurou. „Tady já mám silné pochybnosti o tom, co tento konglomerát může skutečně přinést,“ varoval Telička. Problém však neviděl jen v KSČM. Europoslanci se zdá, že Česká republika je dnes hodnotově rozkolísaná. „Bez ohledu na KSČM,“ podotkl host.

Poukázal na to, že politička SPD Věra Maříková prohlásila, že trdelník je český výrobek a není vhodné, aby ho v reklamě prezentovala dívka tmavé pleti. „Ve mně bouchly saze a musel jsem napsal tweet, ve kterém jsem de facto vyzval premiéra nebo lídra té hlavní politické síly (ANO), jestli si uvědomuje, že touto pasivitou a zároveň otevíráním dveří politikům SPD možná v rámci nějaké účelovosti, přebírá odpovědnost za tuto skutečnost. Takto přesně to v zahraniční vidí,“ upozornil host.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Právě to, že Babiš vystupuje smířlivě vůči SPD, představuje problém. Nejde o to, co si myslí Západ, jde o to, že bychom to neměli připustit my Češi,“ upozornil Telička.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …