Brzy dojdou lůžka. Šéf nemocnice odkryl realitu. Záchrana? Skoro nikde

28.10.2020 17:38

Ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš apeluje na lidi, aby byli zodpovědní, protože nemocnice brzy nebudou moci přijímat další pacienty. Největší problém spatřuje zejména v nutnosti odkládat zákroky spojené s jinými onemocněními. „Jako krajská nemocnice poskytujeme nejvyšší úroveň péče v kardiologii, onkologii, traumatologii a nemáme to kam poslat!“ varuje Lukáš.

Brzy dojdou lůžka. Šéf nemocnice odkryl realitu. Záchrana? Skoro nikde
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí
Kvůli přibývajícím pacientům pozitivním na covid-19 musí nemocnice reorganizovat oddělení intenzivní péče. „Tu teď rozšiřujeme o dospávací pokoje. Bude probíhat na operačních sálech, které jsou v dostupné vzdálenosti právě od oddělení intenzivní péče, kde normálně leželi pacienti po operacích. Tento prostor teď zabíráme a už jsme ho zčásti zabrali lůžky, která jsou vybavená sledovacími nástroji, ventilačními přístroji a tak dále,“ vysvětluje Lukáš v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

Lidé si podle něj musejí uvědomit, že nemocniční kapacity nejsou nekonečné. „Neumím ale říct, kdy už budeme pacienty ošetřovat ‚nevím jak a bůhví kde‘. Lidé se chovají nezodpovědně, a pokud jde o reprodukční číslo, pokud se nedostane alespoň na úroveň 1,1, tak je to nepředvídatelné a vývoj může být opravdu šílený. Udivují mě lidé, kteří říkají, že roušky nejsou potřeba. Roušky jsou minimum, co člověk může udělat – chránit sebe a ostatní. Šíření viru je potřeba zastavit,“ apeluje ředitel nemocnice na lidi.

Velký problém je podle Lukáše nucené odkládání jiných zákroků, například onkologických. „Odkládáme operační léčbu, protože není možné tyto pacienty potom doléčit na intenzivních pokojích. Nemáme dost intenzivní péče na to, abychom je teď mohli kvalitně a bezpečně operovat. Teď jsme si vzali time out do 7. listopadu, kdy se budeme snažit zařídit věci v našich okolních nemocnicích, tak abychom to mohli dohnat,“ říká s tím, že alespoň neoperační péče jako ozařování a chemoterapie zatím pokračuje dál. „Teď se ale musíme obejít bez operací a jsem přesvědčen, že je to v řadě dalších nemocnic stejné,“ dodává Lukáš.

Do dvou týdnů by chtěl ředitel liberecké nemocnice vyřešit, jak to s onkologickými pacienty bude nadále. Nejvíce ho štve nezodpovědnost lidí, kteří pandemii covidu-19 stále zlehčují. „Teď se lidé kupodivu chovají, jako by nebyli žádní nemocní, ale ono je jich tu opravdu velké množství. U nás leží toho času ke 150 pacientům, kteří většinou potřebují aspoň kyslík nebo rovnou intenzivní péči. Část lidí zároveň nemůžeme propustit, protože by se doma o sebe nepostarali, jsou to staří lidé a tak dále. Tohle jsem nezažil… a doufám, že v tom neumřu,“ šokoval Lukáš.

Nejhorší je, že stejně přeplněné jsou i jiné nemocnice. „Jsme krajská nemocnice, která má tisíc lůžek, a jsme tu v rámci Libereckého kraje určitě největší zdravotnické lůžkové zařízení. Vykonáváme medicínu srovnatelnou s univerzitními nemocnicemi – nemáme kardiochirurgii, nemáme transplantační medicínu, tyhle relativně exkluzivní věci tu nejsou. Ale kardiologie, onkologie, traumatologie, neurocentrum ano, poskytujeme prostě nejvyšší úroveň péče a nemáme to kam poslat!“ říká Lukáš zdrceně.

Anketa

Máte důvěru ke zpravodajství a publicistice ČT?

6%
94%
hlasovalo: 24424 lidí
„Možná že nějaké teoretické rezervy jsou snad v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, o tom nemám jinou zprávu než z doslechu, ale ostatní nemocnice jsou na tom úplně stejně. Nebo většina z nich. Snažíme se najít všechny možné záložní mechanismy, provozujeme současně Nemocnici Turnov, kterou se zatím snažíme provozovat jako necovidovou, takže tam určitě operační činnost zintenzivníme, ale zase je to limitované počtem lůžek intenzivní péče,“ pokračuje ředitel liberecké nemocnice.

O tom, jaké operace lze odložit a kteří pacienti se nyní péče nedočkají, podle něj rozhodují směrnice. „Máme pravidla pro to, které nádory je možné po určitou dobu odložit, žádný nebude odložen definitivně, všem bude poskytnuta neoperační nádorová léčba. Ty, které musíme operovat a teď je nemáme kde ošetřit, těm se snažíme vytvořit kapacity v našich dvou sousedních nemocnicích ve Frýdlantu a v Turnově,“ říká Lukáš.

„U těch onkologických operací mluvím o takzvaných pomalu se vyvíjejících onemocněních, některé nádory ale rostou tak rychle, že si je nedovolíme odložit ani v této situaci. Potom je tady řada nenádorových věcí, někdo se objednal třeba před tři čtvrtě rokem nebo před třemi měsíci na kýlu – a že mu to zrovna vyhovuje v listopadu, tak mu to bude muset vyhovovat v jiném listopadu než v tomhle,“ nebere si Lukáš servítky a zdůrazňuje, že nemocnice také zápasí s velkým počtem nakažených zdravotníků. „Spousta lidí tu funguje v pracovní karanténě,“ dodává Lukáš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…