Budujeme si podhoubí pro ohrožení demokracie, pokud... Člen NERVu varuje

17.04.2020 21:44

„Když necháme velkou část lidí klesnout do chudoby, nepomůžeme jí, tak si budujeme podhoubí pro ohrožení demokracie,“ varoval v Interview ČT24 sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop. Zmiňuje, že by se vláda měla více zaměřit zejména na matky samoživitelky a pracující na dohodu. Až celoživotní dopady mohou též pocítit i žáci, jejichž rodiče mají nízkou úroveň vzdělání.

Budujeme si podhoubí pro ohrožení demokracie, pokud... Člen NERVu varuje
Foto: Repro Interview ČT24
Popisek: Sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Prokop bude v Národní ekonomické radě vlády dohlížet na řešení zaměstnanosti a cash flow firem. Důležité podle něj jsou i matky samoživitelky a lidé na dohodách o práci.

Podotýká, že krize by mohla mít dopad i na chování lidí a naše společnost by pro příště mohla být více zajištěnější. „To sociální zabezpečení je potřeba pro všechny části společnosti,“ podotkl. Dopady se budou odvíjet od délky trvání aktuálního stavu.

Obává se, že aktuální problémy dopadly nejvíce na chudší část společnosti, což může vést ke snížení důvěry těchto lidí v politiky a v demokracii.

Po opatřeních, dle nejnovějších dat, znatelně pokleslo setkávání lidí. Naopak prý mnozí přiznávají, že mnohem více cestují na výlety a chaty. Sociální interakce nejvíce omezila mladší generace, k čemuž zajisté přispělo uzavření škol a pak také lidé, kteří pracují z domova. Ti na rozdíl od těch, co docházejí do zaměstnání, omezili i své další cesty, například za nákupy.

Ohledně pomoci OSVČ si myslí, že by se do budoucna vláda měla zaměřit především na podporu těch, kteří mají nízké příjmy. Za velmi dobrý krok též označuje zvýšení ošetřovného. Vláda dnes schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců místo dosavadních 60 procent, a to zpětně od 1. dubna.

„Je teda problém, že matky samoživitelky pořád, i při tomto náhradovém poměru, dostanou nějakých sedmdesát procent čisté mzdy, protože se to počítá z hrubé mzdy, takže pokud mají velké slevy na děti, tak jim to klesne až na sedmdesát procent,“ upozornil. Vláda by tak měla podle sociologa začít řešit i takovéto problémy. Strach má i o lidi na dohodách o práci.

Tristní jsou úspory českých občanů. 38 procent z nich má úspory na pouhý měsíc. U střední třídy však lze prý často vidět dostatek prostředků, až minimálně na půl roku. Přesto delší trvání krize a nezaměstnanost můžou ohrozit i dobře zabezpečené lidi. „Doposavad to ohrožuje zejména nižší střední třídu a nižší vrstvy, ale průběh krize, kdy se přeruší vazby v ekonomice a naroste nezaměstnanost, může ohrozit i vysokoškoláky a střední třídu,“ upozornil.

Prokop pozitivně vnímá snahu poslanců pomoci lidem v exekucích. Ohroženým lidem by rád dal i mimořádnou dávku, která se běžně poskytuje těm, kteří byli zasaženi povodněmi či požárem.

Hrozí i zvětšování rozdílů ve vzdělávání. Mnoho těch méně vzdělaných rodičů totiž má často problém během trvání distanční výuky svým potomkům pomoci s úkoly, jelikož jsou pro ně samotná zadání příliš náročná. Aktivní by tak měli být dle Prokopa zejména učitelé.

Nebezpečí představuje i hledání „viníků“ a jejich „dehumanizace“. „Někdo se snaží hledat viníky, dehumanizovat je, ukazovat, že to nejsou lidé, že to jsou švábi a vlna, jako byli uprchlíci,“ řekl. „V uprchlické krizi nás to ohromilo a nedokázali jsme se racionálně bavit, měli bychom se bavit racionálně a nikoho neobviňovat,“ doplnil.

Varoval i před nedůvěrou v instituce, toho by prý mohli zneužít populisté. „Když necháme velkou část lidí klesnout do chudoby, nepomůžeme jí, tak si budujeme podhoubí pro ohrožení demokracie,“ přiložil. Chudým lidem dle něho může na demokracii přestat záležet, stejně tak jako na tom, zda jsou otevřené hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …