Bulvár zajel kvůli penzím do Špidly. Propaguje minimální důchod

23.03.2011 11:46

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla si vysloužil ostrou kritiku nejčtenějšího českého deníku. Blesk ho nařkl, že chce, aby lidé brali důchod jen ve výši životního minima, zatímco on si za předchozí působení v Bruselu přijde na penzi pohybující se kolem 130 tisíc korun měsíčně.

Bulvár zajel kvůli penzím do Špidly. Propaguje minimální důchod

Požadavek bývalého předsedy vlády Vladimíra Špidly, aby se diskutovalo o všech možných podobách důchodové reformy, se obrátil proti němu. Ze čtyř možností, které v médiích opakovaně rozebíral, si deník Blesk vybral tu se zavedením jednotného solidárního důchodu, který by měl stejnou výši pro všechny bez ohledu na předchozí výdělky, a označil Špidlu za jejího zastánce.

„Čeští důchodci by měli mít státem zajištěnou rovnou mzdu zhruba ve výši životního minima, které je nyní 3126 Kč. A ostatní ať si naspoří! To je názor bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly," popletl bulvární deník při útoku na Špidlu, že by důchodci měli pobírat mzdu, a bývalého eurokomisaře vydával za zastánce jedné z uvažovaných variant.

Bývalý eurokomisař prý na vlastní penzi bude potřebovat batoh

„Až si totiž on za čtyři roky půjde pro důchod, bude na něj potřebovat svůj pověstný batoh. Za funkce v Česku a pětileté působení v Bruselu totiž bude brát celkem penzi asi 130 tisíc korun měsíčně," zkouší Blesk brnkat na strunu závisti a připomíná, že kdyby půlmilionový plat eurokomisaře bral v Česku, vyneslo by mu to penzi „jen" 21 tisíc měsíčně.

Hlavně se ale deník soustřeďuje na to přesvědčit čtenáře, že Špidla je propagátorem Beveridgova modelu, v němž jsou vypláceny jednotné důchody na stanovené hranici kolem životního minima a vše ostatní je dobrovolné. Podle deníku by se při aplikaci tohoto modelu u nás stalo to, co ve Velké Británii, kde prý osm z deseti důchodců končí pod hranicí chudoby a musí pobírat sociální dávky.

K věci:

Špidla: Vláda tají všechny cesty reformy penzí! Jaká je nejlepší?  

Jak může Rath zabavit úspory na stáří? Třeba zdaněním 

Rath chce znárodňovat, Kocourek tomu nevěří 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …