Bývalý ministr spravedlnosti: Referendum není vrchol, ale dno demokracie. Měli by ho postavit mimo zákon

30.06.2016 9:13

„Referendum není vrcholem demokracie, ale jejím dnem,“ říká advokát a bývalý ministr spravedlnosti Karel Čermák, kterému se nelíbí, že politici přenášejí odpovědnost za rozhodování na nevypočitatelný dav. Přímá demokracie by se dle něho měla zakázat.

Bývalý ministr spravedlnosti: Referendum není vrchol, ale dno demokracie. Měli by ho postavit mimo zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Přímou demokracii, do níž patří i referendum, připodobňuje Čermák k sirce v rukou dětí. Je prý stejně riskantní, neboť prý nikdy nevíme, zda a proč se sirkou škrtlo. Dav, který rozhoduje v referendu, je totiž dle advokáta značně nevyzpytatelný. „Dav se rozhoduje podle své okamžité nálady. Emotivně, nekonzistentně, volatilně, ovlivnitelně. Dnes prší, jsem pro. Zítra svítí slunce, jsem proti,“ vysvětlil Čermák v komentáři pro Lidové noviny.

Vzhledem k výše uvedené skutečnosti proto exministr spravedlnosti navrhuje postavit přímou demokracii mimo zákon. Nebo ji alespoň omezit na bezvýznamné místní záležitosti typu: mají se na návsi vysadit lípy, nebo akáty? „Pánům Okamurovi, Černochovi, Klausovi a Kotlebovi se to líbit nebude, ale bez prevence to nejde,“ míní Čermák.

Politici, kteří přenášejí odpovědnost za rozhodování na nevypočitatelný dav, se dle advokáta dopouštějí zásadního pochybení, neboť se fakticky své odpovědnosti zříkají. „To ale nejde. Odpovědnosti se nezbaví nikdy,“ zdůrazňuje advokát. Rezignaci Davida Camerona na post britského premiéra poté, co si Britové odhlasovali v referendu brexit, proto Čermák oceňuje. Ukázal prý, že má čest. Čeští politici by si prý z něho měli vzít příklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…