ČSSD oprášila některé části neschváleného kariérního řádu učitelů

05.06.2018 14:13

Na práci začínajících učitelů by mohli ze zákona dohlížet zkušenější kolegové, a to po dobu dvou let. Usnadnil by se také vstup odborníků z praxe, kteří nemají pedagogickou kvalifikaci, do některých oblastí školství. V novele několika zákonů to navrhla skupina poslanců ČSSD. Stejné změny navrhovala zavést bývalá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v kariérním řádů učitelů, Sněmovna jej ale nakonec neschválila.

ČSSD oprášila některé části neschváleného kariérního řádu učitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Navrhované úpravy jsou předpokladem pro zlepšení podmínek pro vzdělávání dětí, žáků a studentů ve školách a pro zlepšení pracovních podmínek učitelů, píšou předkladatelé v čele s bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) v důvodové zprávě.

Uvádějící učitel by měl podle novely podporovat profesní rozvoj začínajícího učitele, hodnotit s ním jeho pedagogickou činnost, metodicky ho vést a seznamovat ho s podmínkami provozu školy. Dostával by za to příplatek až 3 000 korun měsíčně, od září 2021 až 4 000 korun měsíčně.

Odborníci s nejméně 15letou nepřetržitou praxí by se podle předlohy mohli stát učiteli odborných předmětů, praktického vyučování a odborného výcviku na střední škole bez pedagogické kvalifikace. Ostatní odborníci by si museli doplnit kvalifikaci do čtyř let let ode dne vzniku pracovního poměru k právnické osobě vykonávající činnost střední školy.

Novela by přinesla i další novinky, například u rozsahu přímé učitelské práce, v nároku na příplatky za takzvané přespočetné hodiny a v příplatcích třídním učitelům a pedagogům za specializované činnosti. Jim by se měly příplatky výrazněji zvýšit od září 2021, a to až na 3 500 korun. Do školského zákona by předloha vložila ustanovení o povinnosti státních institucí vymezit podmínky diskutovaného pobytu dětí mladších tří let v mateřských školách. Občanští demokraté už dříve navrhli zrušení povinnosti školek přijímat i dvouleté děti.

Předlohu skupiny poslanců ČSSD nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…