ČSSD pravděpodobně nepozastaví členství obviněné exposlankyni Kailové

04.01.2018 12:45

Sociální demokracie pravděpodobně nepozastaví členství bývalé ústecké poslankyni Zuzaně Kailové, kterou policie obvinila ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na dotaz ČTK to řekl předseda ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt. Kailová čelí obvinění za údajně předražený projekt Vítání občánků z doby, kdy byla radní krajského města.

ČSSD pravděpodobně nepozastaví členství obviněné exposlankyni Kailové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Kailová (ČSSD)

Policie chtěla Kailovou obvinit už v roce 2014, Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala. Ústecký okresní soud mezitím potrestal za stejnou kauzu podmínkami bývalého primátora Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD). Rozsudek není pravomocný, oba se odvolali a případem se bude zabývat ústecký krajský soud. Podle zjištění ČTK už řízení o opravném prostředku zahájil, jednání ale zatím nenařídil.

Sociální demokracie podle Andrta zatím další setrvání Kailové řešit zřejmě nebude. „Vzhledem k tomu, že tahle záležitost není pořád ukončená, tak asi my teď nějaké kroky podnikat nebudeme,“ uvedl Andrt. Členy ČSSD jsou nadále i Mandík a Macík, krajská ČSSD se jejich členstvím zabývala loni. „Žádali tehdy (po vynesení rozsudku) krajský výkonný výbor, aby tomu nechal ještě čas a chtěli dotáhnout ten proces do konce. V tom se jim tehdy vyhovělo a nebyli vylučovaní,“ vysvětlil Andrt.

Kailová byla poslankyní v posledním volebním období, v loňských volbách podle Andrta na kandidátce nebyla i kvůli kauze Vítání občánků. „I z toho důvodu jsme paní Kailovou už znovu vůbec nestavěli na kandidátku do Poslanecké sněmovny přesto, že o to stála a navíc měla podporu z ústeckého okresu. Tím jsme myslím dali jasný signál,“ dodal Andrt. Kailová už dříve ČTK řekla, že se bude bránit. „Protože celé obvinění je účelové a nesmyslné,“ uvedla. Víc případ komentovat nechtěla.

Případ se týká projektu Vítání občánků na roky 2012 a 2014, což byla v Ústí nad Labem společenská akce pro rodiče prvorozených dětí. Kriminalisté už dříve uvedli, že zakázka na Vítání občánků byla předražená. Bývalí členové vedení města podle nich z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala. Ústecký magistrát původně vypsal na akci veřejnou zakázku, oproti původně osloveným pěti firmám se do ní ale přihlásila další, a radnice soutěž zrušila. Následně pak město svěřilo zakázku administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen společnost Darothore, které pak rada města zakázku přidělila.

Společnost měla během tří let získat pět milionů korun, služby ale byly podle policie nadhodnocené. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo.

Ústecký okresní soud loni potrestal Mandíka a Macíka osmnáctiměsíčním trestem s podmíněným odkladem na tři roky. Škodu soud vyčíslil na 348 000 korun. Kromě náhrady škody je potrestal i pokutou, každý má zaplatit 100 000 korun. Oproti podané obžalobě je ale uznal vinnými jen z porušení povinnosti při správě cizího majetku, obvinění ze zneužití pravomoci je zprostil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…