Ceny v obchodech. Na co se připravit? Poradce Pavla i Fialy promluvil

14.07.2023 19:54

MONITORING Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl David Marek, člen Národní ekonomické rady vlády, poradce prezidenta Pavla, hlavní ekonom společnosti Deloitte. Premiér Petr Fiala říká, že k poklesu inflace pod 10 % pomohly také konkrétní kroky jeho vlády. Lze premiérův výrok dokázat? Co všechno pokles inflace způsobilo a jak se budou ceny v obchodech pohybovat v dalších měsících?

Ceny v obchodech. Na co se připravit? Poradce Pavla i Fialy promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Meziroční inflace se snížila na 9,7 procenta. „Inflace se snížila díky tomu, že nám odezněl ten silný nákladový šok v podobě vysokých cen energií, které jsme zažívali v loňském roce. Podobně se začaly uklidňovat také ceny potravin. To jsou takové ty dva hlavní důvody. A v neposlední řadě se patrně začíná projevovat i zvyšování úrokových sazeb do loňského června tím předchozím vedením České národní banky v čele s guvernérem Jiřím Rusnokem," poznamenal Marek. 

Marek hovořil mimo jiné také o tom, co stále rychlým tempem zdražuje. „Výrazným tempem zdražují ceny služeb, netýká se to jenom restaurací. U cen zboží, tam už ten vliv slabší poptávky je poměrně patrný. Teď už je to záležitost té jádrové inflace, která odráží domácí inflační tlaky, než těch vnějších nákladových šoků," dodal. 

Ve druhé polovině roku bude podle jeho slov pokles inflace pomalejší. „My ještě za červenec nejspíše zaregistrujeme další výrazné zpomalení inflace, a to proto, že vloni v červenci nám skokově ceny stouply. Ale v dalších měsících už ten nárůst byl podstatně pomalejší, a pokud se s nimi srovnáme v letošním roce, pak čistě tento statistický efekt povede k tomu, že další zpomalování inflace už bude podstatně mírnější. Ale k čemu se ještě musíme dostat, je, jaký bude vliv rostoucích mezd, protože toto riziko případné mzdové inflační spirály není zažehnáno a může způsobit to, že to zpomalování inflace bude čím dál tím slabší a že nakonec se zastaví na úrovni, která bude znatelně vyšší, než je inflační cíl centrální banky, což by samozřejmě bylo nežádoucí," doplnil. 

Podle některých odborníků Česká národní banka v boji s inflací selhává. Je to silné hodnocení? „Já nevím, jestli selhává, ale já bych to nazval, že to byla zbytečná chyba. My jsme byli jednou z prvních zemí, která po pandemii začala zvyšovat úrokové sazby, to bylo naprosto v pořádku. A já si myslím, že za to je potřeba tu předchozí bankovní radu opravdu ocenit. Za to, že odhadla situaci velmi přesně, i když ekonomika byla ještě ve velmi křehké situaci. Měli jsme otevřenou ekonomiku, myslím tím, že skončily lockdowny 2-3 měsíce a v tom se začaly zvyšovat úrokové sazby. To bylo velmi odvážné a velmi správné rozhodnutí. A to pokračovalo až do poloviny loňského roku a pak najednou přišel zlom. A ten byl natolik nepochopitelný, že i finanční trhy najednou zpanikařily a koruna začala prudce oslabovat a vynutila si zásah centrální banky. A to právě ukazuje na to nepochopení v obratu v měnové politice, když takto zpanikaří finanční trhy, je to velmi silný a varovný signál," dodal. 

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Sněmovnou dnes prošel prvním čtením tzv. vládní konsolidační balíček. „Je to dobrá zpráva. Já si dokážu představit, že vyjednávání na tom pětistranném koaličním půdorysu bylo velmi těžké a hledání kompromisu složité. Každý si na tom najde své mouchy. Odbory, zaměstnavatelé, ekonomové, NERV, každý by dokázal kritizovat ten navržený balíček. Ale nejsou to tak zásadní závady, aby se kvůli tomu měl celý ten balíček shodit a aby se mělo zbrzdit jeho projednávání. Na korekce bude čas v příštím roce, o balíčku číslo II, možná balíčku číslo III, ale většina těch opatření dává smysl a především fiskální konsolidace už je neodkladná. A my jsme spoustu času prováhali a teď je otevřené okno příležitosti k tomu, abychom konečně začali dávat veřejné finance do pořádku. Pokud někdo zmiňuje, že to je jenom kosmetická úprava, tak pro srovnání: Ten náš strukturální rozpočtový schodek činí zhruba 250 miliard korun. Fiskální balíček, který právě projednává Poslanecká sněmovna, tak v průběhu příštích dvou let cílí na 150 miliard korun. To znamená na většinu. A to je v pořádku. Není v pořádku, že to necílí na celý ten rozpočtový schodek, ale v ideálním světě nežijeme," zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…