Češi zvládli zimu, protože byla mírná, ne díky Fialovi. Expert bouchl do stolu

09.05.2023 21:56 | On-line

Předseda Institutu pro energetiku Ivan Noveský tvrdí, že letošní zimu jsme energeticky zvládli jen za cenu snížení průmyslové výroby, díky šetření obyvatelstva a také díky mírné zimě. „Nebylo to zásluhou našich politiků, i když si oni myslí, že poručili větru, dešti,“ říká Noveský. Bývalý první místopředseda Energetického regulačního úřadu proto varuje, že nás mohou čekat horší časy v případě nepříznivé zimy a také kvůli drahému LNG, kterým jsme nahradili ruský plyn.

Češi zvládli zimu, protože byla mírná, ne díky Fialovi. Expert bouchl do stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Noveský – Expert na energetiku

Česká republika v zásadě bez větších problémů energeticky zvládla letošní zimu i přesto, že se téměř úplně přestal odebírat ruský plyn. Podle Noveského to ale rozhodně nelze označit jako nějaký politický úspěch. „V roce 2021 tady bylo spotřebováno 9,4 miliardy kubíků zemního plynu. A zajímavé je, že z těch 9,4 miliardy bylo 4,5 miliardy spotřebováno velkoodběrateli, to znamená na průmysl, a 2,5 miliardy na domácnosti. V roce 2022 bylo spotřebováno pouze 7,5 miliardy,“ upozorňuje Noveský, že jednou z příčin zvládnutí zimy bylo snížení spotřeby.

Pokles nastal jak u domácností, tak v rámci průmyslové výroby. „Bohužel to kleslo i v průmyslu. To, že obyvatelstvo začalo šetřit, bylo kvůli tomu, že byly úplně nesmyslné ceny a hlavně protože nebyla zima. Kdyby byla zima, tak by to byl obrovský problém. Kdyby byla zima, tak Němci by to nedodávali, protože by neměli. Ale tím, že zima nebyla, tak to přežilo Německo i Česká republika. Nebylo to zásluhou našich politiků, že nebyla zima, i když si oni myslí, že poručili větru, dešti,“ má jasno Noveský.

„Snížila se spotřeba v domácnostech, tam se to snížilo z 2,5 miliardy na necelé dvě miliardy, což je také značný pokles. Ale bohužel to, že se to snížilo v průmyslu, vidím jako velký problém. Tu miliardu, o kterou klesla spotřeba velkoodběru, tedy v průmyslu, vidím tak, že je to opravdu kvůli tomu, že firmy prostě utlumují výrobu, případně krachují, a to je velmi negativní signál,“ varuje Noveský v rozhovoru pro Rádio Universum.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Problém může podle Noveského nastat také s cenami LNG, na kterém se stala Evropa po zákazu ruského plynu závislá. „Teď momentálně neodebíráme žádný ruský plyn. Možná něco přes Německo, to LNG, protože spoustu LNG, který dodávají Američané do Evropy, dodává Rusko. Problém je v tom, že to jde samozřejmě za jiné peníze. To je právě ten problém a v tom je zakopaný pes. Nikdo vám to přesně neřekne, protože dneska jsou pořád obrovské ceny. Třeba na TTF, což je burza v Nizozemsku, kde se vlastně tvoří cena plynu, je to v současné době kolem nějakých deseti korun, asi deset šedesát za kubík. A proč se tady u nás českým odběratelům prodává tento plyn za mnohonásobek, když je to za deset šedesát, proč se to někde prodává až za nějakých šedesát, sedmdesát korun za kubík? To je šílené,“ upozorňuje Noveský, že při prodeji přes Německo závratně rostou ceny pro české odběratele.

Navíc může LNG neustále zdražovat, ať už kvůli nedostatečné kapacitě terminálů, nedostatku tankerů a rostoucí poptávce po zkapalněném plynu. „Problém je v tom, že v momentě, kdy Čína začne zase růst, začne potřebovat více LNG, tak samozřejmě je určitá kapacita LNG terminálů, myslím těch exportních. Ale problém je i v tom, že není ani dostatek tankerů, to znamená, že zkapalňovací kapacita exportních zemí a nedostatek tankerů v podstatě budou vytvářet tlak na cenu. V momentě, kdy se Asie vzpamatuje a začne brát víc, nastane problém,“ predikuje Noveský.

„Jediná útěcha je, že Rusové přesměrovali tok svého zemního plynu, který šel do Evropy, zhruba dvě stě miliard kubíků ročně, na Čínu, protože do Číny teď zprovoznili plynovod Síla Sibiře 1 a zprovozňují Sílu Sibiře 2 a Síla Sibiře 3 se staví. Nadějeplné je to, že oč více bude Čína brát plynu v plynné fázi, tak je naděje, že o to méně bude chtít LNG, protože my jsme se dobrovolně vzdali laciného kvalitního plynu a teď se kupuje drahé LNG,“ vidí jedinou útěchu Noveský.

Česká republika navíc nyní podle Noveského vůbec netuší, za kolik se vlastně co kupuje a kde na tom proděláváme. „Nikdo nechce říct, za kolik to kupují, a to je docela problém. Teď jsme na tom špatně, protože vůbec nevíme, za kolik a kde to proudí. Protože nějaký plyn proudí z Norska, nějaký plyn k nám jde z LNG, ale jde to pořád přes Německo,“ říká Noveský.

Ten si vzal na paškál také zelenou politiku Evropské unie, která podle něj naopak přináší více ekologických škod než užitku. „Nyní jsme ve stadiu, že v podstatě od roku 2021, dávno před tím, než nastal konflikt na Ukrajině, se začaly projevovat důsledky Green Dealu. On je to v podstatě Black Deal, protože je spíš černý, ne zelený, protože na to konto stouply emise v Německu a stoupají i u nás. Lidé začali topit tím, co hoří, a ne tím, čím by měli topit, to znamená nikoli zemním plynem, když je drahý, nebo elektřinou. To znamená, že se projevují důsledky této negativní bruselské politiky zvané Green Deal,“ upozorňuje Noveský a pozastavuje se také nad německou politikou uzavřít všechny jaderné elektrárny.

„V Německu se navíc právě teď odstavují, což tedy ale není a nebyla podmínka Green Dealu, poslední tři jaderné elektrárny, což je tedy úplná zoufalost, úplná zhovadilost. Odstavovat absolutně bezemisní elektrárny, které nemají opravdu žádné emise, které před sebou měly minimálně třicet, možná až šedesát let životnosti a mohly bezemisně bezpečně vyrábět, jen kvůli tomu, že se nějací zelení šílenci prostě rozhodli, tak to považuji za zločin. A vezměte si, že v Polsku teď budou stavět dva bloky, ve Francii se má stavět asi šest bloků dalších jaderných elektráren a Maďaři dostavují. Prostě všichni se snaží stavět si jaderné elektrárny, protože jsou bezpečné a ekologické,“ nechápe Noveský rozhodnutí Německa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…