Česká politika je úžasná, směje se hořce herec Trávníček. Jsem právník v Horní Dolní, najednou mě strana vyšle a jsem ministr zahraničí...

25.07.2018 15:44

Pavla Trávníčka znají čeští diváci hlavně z klasické pohádky Tři oříšky pro Popelku. Teď s ním rozhovor vedl na XTV Luboš Xaver Veselý. Bavili se o divadle a politice, Trávníček odsoudil, jak sklouzla politická kultura. A dodal i pěkné komentáře k subvencovaným divadlům.

Česká politika je úžasná, směje se hořce herec Trávníček. Jsem právník v Horní Dolní, najednou mě strana vyšle a jsem ministr zahraničí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Trávníček s chotí

Herec Pavel Trávníček nyní hraje v Německu. Opět ve Třech oříšcích pro Popelku, nyní v roli krále. Myslí si, že v Čechách kultura už níž padnout nemůže. Nemyslí tedy úroveň hraní. Herci v divadlech by měli mít aspoň 30 tisíc měsíčně,“ říká Pavel Trávníček. On sám ale působí v nesubvencovaném divadle. Jak se subvence dělí, o tom prý rozhodují konexe. Také oklikou okomentoval nedávnou hru Naše vaše násilí. „Je to vidění dnešní mladé generace, kdy všechno, co je záporné a negativní, je pro ně zajímavé – a všechno optimistické je pitomost,“ říká herec. Prý hranice už neexistují, zvláště pokud jde o subvencovaná divadla. „Když to není za tvý peníze, když ti na to někdo dá...“ komentuje Trávníček situaci.

Anketa

Je rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně podvedených klientů firmy H-System správné?

16%
84%
hlasovalo: 8140 lidí

Podle Trávníčka, když se herci vyjadřují k politice, tak je nikdo nebere moc vážně, právě proto, že jsou herci. „Advokát nebo doktor práv, řekněme, který může být úplný pitomec, ale všichni si řeknou: Aha, pan doktor, a už ho bereme vážně,“ kritizuje posedlost tituly. U Martina Stropnického to byl prý „velký kus odvahy“, že šel do politiky.

Pokud jde o jeho názory, politika jde prý mimo něj. Sám by do ní určitě vstoupit nechtěl. Lidi podle něj politika rozčiluje, protože „politice a fotbalu rozumí každej“. Trávníček ani nemá nikoho, ke komu by v politice cítil animozitu, pouze se mu zdá, že diskuze v ní sklouzla na úroveň pavlačové debaty. „Jsou sprostí, vulgární, nepříjemní, to by tam nemělo mít co dělat,“ říká na adresu dnešní politické garnitury.

Trávníček komentoval i skandál s tituly. Moderátor nadhodil myšlenku, že by se z tohoto tématu dala udělat divadelní hra a herec s nadšením souhlasil. Opisování považuje za studentskou nerozvážnost, u které nikdo nečekal, že se na to přijde. Pokud jde o to, zda za to mají padat hlavy, Trávníček souhlasí. Ale s podivem hledí na jeden aspekt politiky: „Politika je úžasná věc, můžu být třeba členem nějaké strany v Horní Dolní, a protože můj kamarád je tam a tam, tak já, právník, kterej v Horní Dolní vede nějakou poradnu, najednou se stanu ministrem zahraničí. I to je možný, strana mě tam vyšle...“ Teď už je prý možné opravdu všechno, což je na politice úžasné, myslí si Trávníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…