Česko zatím Gruzínce odsouzeného za vraždu nevydá, rozhodl soud

12.11.2010 12:08

Gruzínec Zurab Nadiradze, jenž byl ve vlasti v nepřítomnosti odsouzen za vraždu k 15 rokům vězení, se zatím nemusí vrátit do Gruzie. Ústavní soud (ÚS) zrušil verdikty, jimiž české soudy rozhodly o jeho vydání do vlasti, uvádí ČTK.

Česko zatím Gruzínce odsouzeného za vraždu nevydá, rozhodl soud

Nadiradze žije v Česku od roku 1994 a opakovaně žádá o mezinárodní ochranu. Tvrdí, že je v Gruzii pronásledován z politických důvodů, vraždu prý nespáchal. Podle ústavního soudce zpravodaje Františka Duchoně lze pochybovat o tom, zda Nadiradzeho čeká v Gruzii spravedlivé zacházení. Před jeho vydáním varovalo mnoho lidskoprávních organizací, což české soudy nezohlednily. Také se dostatečně nevyrovnaly s řadou nesrovnalostí v gruzínském rozsudku a dalších podezřelých okolností. "Existují podstatné důvody obávat se, že stěžovateli po návratu hrozí nebezpečí krutého a nelidského zacházení či trestání," řekl Duchoň pro ČTK.

Je to zákeřný vrah, tvrdí Gruzie

Ústavní soud upozornil na dokument, jímž gruzínský generální prokurátor a ministr spravedlnosti poděkovali české justici za zatčení Nadiradzeho. Ačkoliv tehdy ještě nebyl pravomocně odsouzen, hovořilo se v dokumentu o "nebezpečném zločinci", který spáchal "zákeřnou vraždu".

"Jedná se o vskutku zajímavé pojetí presumpce neviny. (...) Už jen tato skutečnost měla být signálem pro obezřetný postup obecných soudů v této věci," podotkl Duchoň. České případy se musejí žádostí o vydání zabývat znovu, a to mnohem podrobněji a při zohlednění situace v Gruzii a okolností případu. Nadiradze byl v Gruzii odsouzen podle tamního trestního zákona za "vraždu s motivem chuligánství". Čin se stal v lednu 1994 v Tbilisi. Na oslavě narozenin vypukla hádka, která vyvrcholila střelbou na ulici. Jeden ze čtyř zraněných v nemocnici zemřel. Gruzie označila jako vraha Nadiradzeho a požádala o jeho vydání k výkonu trestu. Muž v Česku od roku 1994 dvakrát požádal o udělení mezinárodní ochrany.

Přívrženec svrženého prezidenta

Řízení o jeho první žádosti skončilo neúspěšně, řízení o druhé žádosti dosud neskončilo. Azylové řízení probíhá před Krajským soudem v Brně na základě Gruzíncovy žaloby proti nepříznivému rozhodnutí ministerstva vnitra. I když řízení o azylu zatím neskončilo, Krajský soud v Brně a poté i Vrchní soud v Olomouci v souběžném takzvaném extradičním řízení rozhodly o vydání Gruzínce do vlasti. Extradiční řízení přitom trvalo více než deset let. Nadiradze tvrdí, že trestný čin nespáchal. Ve stížnosti tvrdil, že jde o vykonstruované obvinění. Je prý politicky nepohodlnou osobou kvůli informacím, které získal v době svého působení na gruzínském ministerstvu. Nepohodlného člověka z něj podle stížnosti dělá také to, že v minulosti údajně podporoval bývalého prezidenta Zviada Gamsachurdiu. Ten byl svržen v občanské válce v roce 1992.

Nebezpečné věznice i krevní msta

"Klient byl vysoký státní úředník za prezidenta Gamsachurdii. Po politických změnách tam došlo k událostem, jejichž cílem bylo zlikvidovat příznivce prezidenta Gamsachurdii," řekl Žižlavský. Podle Nadiradzeho v Gruzii chybějí záruky spravedlivého procesu. Stav tamních věznic je prý  kritický, není v nich řádná lékařská péče, kterou muž kvůli onemocnění žloutenkou typu C nutně potřebuje.Obává se také krevní msty ze strany rodiny poškozeného, jejíž členové se zúčastňovali soudních jednání o extradičním řízení v České republice. České ministerstvo spravedlnosti označovalo Nadiradzeho obavy za přehnané a poukazovalo na řadu zlepšení v gruzínské justici a vězeňství.

Související:
''Štětinův" Gruzínec opět žádá o azyl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …