Čeští politici reagují na dění v Turecku. Sobotka věří, že Erdogan bude ctít demokracii...

16.07.2016 18:05

Na neúspěšný pokus o vojenský puč v Turecku již zareagovali někteří čeští politici, a to jak vládní, tak i opoziční. Jejich názory přinesl server Aktuálně.cz.

Čeští politici reagují na dění v Turecku. Sobotka věří, že Erdogan bude ctít demokracii...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dopoledne prohlásil, že to, co se stalo, je znepokojující. „Změna vlády musí v demokracii probíhat pouze demokratickým způsobem, násilí a zbraně nemají v politice demokratické země své místo,“ řekl premiér a dodal, že Turecko musí zůstat demokratické, protože je členem NATO a důležitým strategickým partnerem EU.

Celý text je ZDE

„Je důležité, aby demokratické principy, na které se prezident Erdogan a legitimní turecká vláda v posledních hodinách odvolávali, byly v budoucnu naplněny,“ dodal Sobotka.

K situaci se ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vyjádřil také prezident Miloš Zeman, který je nyní na plánované zahraniční cestě a zpráva o převratu se k němu dostala v mongolském Ulánbátaru. „Pro prezidenta je důležité, aby nedošlo k velkému krveprolití a aby byly zachovány demokratické principy v Turecku,“ řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy ukázal pokus o puč na napětí v turecké společnosti a na nestabilitu v tureckých ozbrojených složkách, což je varováním pro celou Evropu i Severoatlantickou alianci. „Vzhledem k situaci není možné, aby se nadále uvažovalo o vízové liberalizaci s Tureckem a měly by být pozastaveny i unijní přístupové rozhovory,“ uvedl Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…