Čeští vojáci ve čtvrtek odjíždějí do pobaltské mise

11.06.2018 14:50

První čeští vojáci do pobaltské mise v rámci předsunuté přítomnosti NATO (Enhanced Forward Presence – EFP) odjedou ve čtvrtek. V Lotyšsku budou příslušníci minometné čety půl roku působit v mnohonárodním praporu pod vedením Kanady. Další čeští vojáci do Pobaltí odjedou na konci června a začátku července, mechanizovaná rota o velikosti 230 lidí se zapojí v Litvě do praporu pod vedením Německa.

Čeští vojáci ve čtvrtek odjíždějí do pobaltské mise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nástup příslušníků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací za účasti ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové a náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře

Na velitelství 7. mechanizované brigády v Hranicích na Přerovsku dnes vojáky před odjezdem navštívila ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO), informovala ČTK.

Minometná četa se do Pobaltí přesune po železnici. Vezme s sebou nová vozidla Tatra 815 8x8 PRAM, která jejich 71. mechanizovaný prapor z Hranic dostal v náhradě za zastaralé Praga V3S na konci loňského roku. Vozy jsou určené k přepravě 120mm minometu vz. 82. Podle velitele jednotky Michala Bogdana se jejich řidiči museli vypořádat především s váhou nových strojů. Zatímco stará vozidla vážila tři tuny, nová mají asi 18 tun. „Skok je to naprosto neuvěřitelný, řidič se musí prakticky naučit řídit nové vozidlo,“ řekl ČTK Bogdan.

Jednotka bude v Pobaltí cvičit s kolegy ze sedmi dalších členských zemí NATO. „Postupujeme za jednotkami, ať už v útoku, nebo v obraně, a poskytujeme na jejich požádání nebo podle plánu operace palebnou podporu. Střílíme na předem známé nebo neznámé cíle. Ničíme nejenom živou sílu, ale také boříme stavby, poskytujeme maskování dýmem nebo osvětlování bojiště v noci,“ popsal úkoly minometné čety Bogdan.

Pobaltská mise budila v uplynulých týdnech značnou politickou pozornost. Komunisté, kteří by měli podporovat vznikající menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, se vyslovili proti rozšíření českého vojenského působení v zahraničních misích, které schvaloval Parlament. Vadila jim především právě účast české armády v předsunuté alianční přítomnosti v Pobaltí. „Česká republika je členem NATO, a tak se musíme chovat bez ohledu na jakákoli vyjádření politických stran,“ poznamenala dnes Šlechtová k pobaltské misi.

Mandát nakonec Sněmovna i Senát schválily. Jeho součástí je i působení v pobaltských republikách v letech 2019 a 2020. Dosavadní mandát schválený loni v létě umožňoval vyslání vojáků do Litvy a Lotyšska do konce ledna příštího roku.

NATO loni rozhodlo na své východní křídlo vyslat jednotky kvůli obavě východních členů z postupu Ruska. Akce spočívá v přítomnosti mechanizovaných praporů v Pobaltí a v Polsku v počtu asi 1 200 vojáků v každé zemi. Náčelník českého generálního štábu Aleš Opata dnes označil předsunutou přítomnost jako signál, že se NATO i Česko složitou bezpečnostní situací zabývají. „Je lepší činit předběžná opatření než v pozdější době řešit vnitřní ozbrojený konflikt nebo teritoriální konflikt,“ poznamenal. Nasazení podle něj znamená pro vojáky zkušenosti a pro NATO posilování transatlantické vazby.

Kanadská armáda do Litvy vyslala jednotku asi o 450 vojácích, v jí vedeném uskupení působí i Slováci, Slovinci, Španělé, Albánci, Italové a Poláci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…