Chce Martin Schulz někoho vymlátit? táže se Jozef Banáš. A píše, kdo to byl Havel a kdo je skutečně Merkelová

04.01.2018 8:45

Kdyby „matka Evropy“ Angela Merkelová byla premiérkou v nějaké menší zemi, třeba na Slovensku, s jejími rétorickým schopnostmi a charismatem by po ní neštěkl ani pes. A to samé platí o nové „kometě“ jménem Emmanuel Macron. Nejpřekládanější slovenský spisovatel a současně významný znalec evropského politického zákulisí, exdiplomat Josef Banáš, považuje za talentovanějšího rétora nejen Roberta Fica a Vladimíra Mečiara, ale i Mikuláše Dzurindu.

Chce Martin Schulz někoho vymlátit? táže se Jozef Banáš. A píše, kdo to byl Havel a kdo je skutečně Merkelová
Foto: Jozef Hubel
Popisek: Jozef Banáš

V rozhovoru pro ParlamentneListy.sk nejprve zavzpomínal na rozdělení Československa. Slovensku podle něj prospělo hlavně v tom, že musí za své věci zodpovídat samo a nemůže se vymlouvat na Čechy. Banáš ale odmítá, že by předtím za Československa docházelo k nějakému utlačování. On sám prý na federálním ministerstvu zahraničí zažil, že když Slovák chtěl, neměl problém se prosadit.

Anketa

Zvítězí Miloš Zeman už v 1. kole?

85%
hlasovalo: 19723 lidí

Pak se zamyslel nad posledními 25 lety z pohledu světové politiky a došel ke skeptickému závěru – za celou tu dobu se v Evropě neobjevil politik, který by se dal označit za skutečně významnou osobnost. Snad jediným, kdo se blíží politikům formátu Konráda Adenauera nebo Charlese de Gaula je podle Banáše Vladimír Putin.

Pokud jde třeba o Václava Havla, Banáš se obává, že byl spíše produktem PR než skutečnou politickou osobností. „Když skončil komunismus, hrály se Havlovy hry asi v 250 divadlech po celém světě. Když padl komunismus a stal se prezidentem, postupně se jeho dramata hrát přestávala a dnes už ho nehrají skoro nikde, pokud vím, tak ani v jeho rodném Česku. Ale kdyby byl skutečně velký dramatik, tak se jeho hry přece hrají pořád,“ myslí si Banáš, nejpřekládanější slovenský spisovatel.

Potom se Banáš zamyslel nad současným světem a Evropskou unií. Plány na posilování její role, naposledy prezentované velmi ultimativně předsedou německé sociální demokracie Martinem Schulzem, zapadají prý do kontextu globalizace, kterou Banáš nazývá „odnárodňování“.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

„Schulzův projekt bych nenazval „Spojené státy evropské“, ale spíš „Spojené státy německé“. Proto taky euro nazývám „nová marka“. A tady je podle mě také třeba hledat hlavní důvod, proč Britové vystupují z EU. Pochopili, že německá hospodářská dominance se zvýrazňuje,“ dodává exdiplomat.

Podle něj nemůže být Slovensko součástí „zdravého jádra EU“, pokud by to současně znamenalo napjaté vztahy s Ruskem. Stabilita v Evropě podle něj v historii vždy byla pouze tehdy, když byl vztah Ruska a Německa jako nejvýznamnějších hráčů vybalancovaný. A Slovensko s dalšími středoevropskými národy by podle něj mělo být zprostředkovatelem tohoto balancu.

Pokud jde o Schulzův projekt, kopírující Spojené státy americké, je to podle Banáše nerealizovatelný nesmysl. „Amerika vznikla tak, že tam přišli Evropané, vymlátili Indiány a založili USA. Ale koho chce pan Schulz vymlátit tady?“ ptá se.

Nesmyslem je podle něj i budování společné evropské armády. Zejména poté, co se ukázalo, že Evropané nejsou schopni zastavit ani neozbrojené imigranty s mobilem v kapse. Pokud by tato armáda byla namířena proti Rusku, tak Banáš evropské politiky jednoznačně varuje: „Stalo by se totéž, co za první světové války. Masy Slovanů z řad rakousko-uherské armády při první příležitosti zběhly do ruského zajetí. A nedovedu si představit, že by i německý, francouzský nebo maďarský voják šel dnes bojovat proti Rusku na základě nějakého vykonstruovaného obvinění,“ dodává.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…