Chovanec varoval Zemana a Babiše. V jedné věci prý šlápli vedle

01.05.2016 18:51

Hostem nedělního Presssklubu Frekvence 1 Luboše Xavera Veselého byl ministr vnitra a místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec. Řeč byla jak o migrační krizi, tak o kauze Altner.

Chovanec varoval Zemana a Babiše. V jedné věci prý šlápli vedle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Nezničí nás to,“ podotkl úvodem Chovanec ke kauze Altner, v níž má sociální demokracie uhradit advokátu Zdeňku Altnerovi více než tři sta milionů korun. Peníze podle jeho slov strana sehnala. Co mu v celé kauze vadí nejvíce, je délka procesu. Věří, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se zasadí o urychlení soudních procesů.

„Rozšíří se počet politických stran, které překročí pět procent. Bude velmi složité vytvářet nějaké funkční koalice. Uděláme maximum pro to, abychom uspěli,“ podotkl ke krajským volbám Chovanec. Ten zároveň uvedl, že kauza Altner volby asi ovlivní, ale zároveň věří, že se bude hodnotit také práce hejtmanů. „Je tu spousta hejtmanů, kteří odvedli kus práce a nyní pokračují,“ sdělil Chovanec. 

Následně se vyjádřil také k migrační krizi. „Ta situace se vyvíjí. Každým dnem. Tím, že se balkánská cesta téměř zastavila, vyvolává to pnutí jinde. Například turečtí partneři tlačí na pilu víc, než je zdrávo,“ pohovořil o bezvízovém styku Chovanec. Problémy jsou podle něj ale také v Libyi, v Itálii, kdy migranti riskují cestu přes moře. „Jsem na ten vývoj velmi zvědav. Migrace se v tomto pololetí nebude vyvíjet nijak dramaticky. Evropa ale musí mluvit jedním jazykem,“ tvrdí Chovanec. Své řekl také k situaci na Lesbosu, který je podle něj v současné chvíli jako Papinův hrnec.

„Evropa se musí na migraci podívat jako na komplexní problém. Není možné ucpávat jen ty díry, které čas a doba přináší, ale je potřeba mít komplexní řešení, což je ochrana vnější hranice. Všichni na celém světě musejí vědět, že si Evropa své hranice brání. Není možné, aby byl velmi silný migrační proud, který prochází bez jakékoliv kontroly, a vedle něj byly celnice, kde probíhají kontroly těch poctivých,“ doplnil Chovanec.

Kdybychom podle Chovance přes sebe nechali v minulosti projít stovky migrantů, mohlo by je Německo vrátit. „Nedovedu si představit, že bychom po půlroce, kdybychom ty lidi dostali zpátky, dokázali například Rakušanům, že přišli od nich. My ten problém nemáme. Může ho mít Rakousko a následně Maďaři,“ myslí si.

Tématem rozhovoru byl také terorismus. „Teroristé, kteří páchali útoky ve Francii a v Belgii, byli občany té země. Byli druhou generací,“ podotkl Chovanec. Česká republika podle něj není cílovou zemí pro terorismus. „Ale samozřejmě jsme v otevřené Evropě. Ale kdokoli sem může přijet, kdokoli tudy může projíždět. Zpravodajské služby nemají žádnou informaci o tom, že by nám bezprostředně hrozilo nebezpečí,“ dodal s tím, že země mezi sebou sdílejí informace a čelí terorismu mezinárodní spoluprací. 

Policista Kadlec i vládní koalice

„Policista nebyl ve výkonu služby. Podobný exces měl před několika měsíci a já jsem ho již postavil mimo službu,“ vyjádřil se k osobě policisty Kadlece, jenž vyučoval na Policejní akademii. V minulém měsíci naboural v opilosti několik desítek aut, nevlastnil přitom ani řidičský průkaz. Kadlec podle Chovance naboural 30 aut, nikoliv 51, ale v momentě, kdy ministr dostane oznámení obvinění Kadlece z trestného činu, ukončí s ním služební poměr. „Věřím, že si z toho vezme ponaučení a změní svůj život, toto je cesta do pekel,“ řekl.

„Mnohé půtky mi přijdou zbytečné. Nemůžeme si nechat vše líbit, působili bychom jako slaboši, kdybychom nereagovali na invektivy především ministra financí Andreje Babiše (ANO),“ vyjádřil se k současné vládní koalici Chovanec. Doufá, že zemi bude současná vláda odevzdávat v lepším stavu. S Babišem má podle svých slov vyostřené vztahy, ale chovají se k sobě korektně.

Řeč přišla i na návštěvu prezidenta Miloše Zemana na Čapím hnízdě Andreje Babiše. Sem mimo jiné přijeli i s dětmi z Klokánků. „Já to vůbec nechápu. Té návštěvě vůbec nerozumím. Používání dětí na jakési PR nebo zlepšení své vlastní pozice moc nepropaguji, moc se tomu nekloním. Oba politici v této věci šlápli vedle,“ uzavřel se slovy, že se těší na další pozvání. „Čekají nás tak dvacatery volby za následujících pět let,“ dodal s úsměškem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…