Článek, kterého si nikdo nevšimnul: Proč USA váhají. A co stoupenci Ukrajiny nevidí

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
06.01.2024 11:45 | Analýza

Již v květnu minulého roku vyšel článek o zapojení CIA do konfliktu na Ukrajině. Podle analytika pod přezdívkou Simplicius The Thinker je ale právě tento článek ukázkou toho, jak je u amerických představitelů konflikt vnímán. Nemluvě o tom, že má vyvinit CIA z některých akcí Ukrajiny. Měli by si ho tedy přečíst zejména podporovatelé Ukrajiny, kteří nevidí, jak USA ke konfliktu přistupují a není jim jasné, jak může velmoc se „slabým“ Ruskem prohrávat.

Článek, kterého si nikdo nevšimnul: Proč USA váhají. A co stoupenci Ukrajiny nevidí
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CIA, ilustrace

7. května 2023 vyšel v časopisu Newsweek článek o americké tajné službě CIA. V ostatních médiích není příliš citován. Analytik Simplicius ho však považuje za velmi důležitý pro pochopení, jak válka na Ukrajině funguje. Zvláště nyní, když je Ukrajina ve velmi prekérní situaci.

Teď, když Ukrajina prohrává, tak se proukrajinská strana snaží vymyslet, jak zdůvodnit, že „mocné“ NATO prohrává s Ruskem, protože jim tato situace nedává smysl. Takže vymýšlejí čím dál bláznivější teorie, jak USA schválně sabotují ukrajinské vítězství. Například že se USA bojí, že výhra Ukrajiny by znamenala rozpad Ruska na feudální státy, které by soupeřily o moc a měly by nekontrolovatelné jaderné zbraně. „I když je to šílené, takové myšlenky se šíří v proukrajinském prostoru, aby se vysvětlila zbabělost a slabost USA při čelení čím dál dominantnějšímu Rusku,“ soudí analytik a dodává, že dotyční nechápou, jak mohou silné Spojené státy nechat vítězit slabé Rusko, protože je dva roky propagandy přesvědčily, že Rusko je dysfunkční a jeho armáda slabá. Takže jediné vysvětlení pro ně je, že to USA dělají schválně.

Právě tyto představy článek, sestavený z výpovědí „vysoce postavených představitelů z bezpečnostní komunity“, narušuje. Jednak samotným prohlášením, že na pozadí běží „tajná válka s tajnými pravidly“. A že CIA má za úkol udržet válku v určitých mezích. Zdroj z Bidenovy vlády pak sám vysvětluje, že cílem je udržet americké občany v bezpečí a ubezpečit Rusko, že nemusí válku eskalovat. CIA má dle článku plné ruce práce. Je na Ukrajině velmi aktivní, zařizuje to, co by normálně dělala armáda, ale zároveň musí dodržovat Bidenův rozkaz, že na Ukrajině nebudou američtí vojáci. Jinými slovy, USA se snaží Putina neprovokovat. CIA se například distancuje od některých ukrajinských provokací, jako útok na plynovod Nord Stream nebo útoky na ruské území.

To hlavní ovšem podle analytika je, že před ruskou invazí na Ukrajinu vyslal Biden do Ruska ředitele CIA Williama Burnse jako poslední varování před následky. A i když Putin kvůli Burnsovi Soči neopustil, přijal hovor. A podle článku byl tento hovor velice produktivní. I když k invazi došlo, obě země se domluvily na prověřených pravidlech. USA nebudou usilovat o změnu režimu a nebudou bojovat přímo. A Rusko omezí své útoky jen na Ukrajinu a bude se řídit nevyslovenými, ale dobře známými doporučeními, pokud jde o tajné operace.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To dává smysl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 06.01.2024 12:23:40
Svědčí to o tom, o čem dávno víme. Totiž že Ukrajina byla zneužita Spojenými státy bez ohledu na ukrajinské ztráty. Zneužita k vyprovokování Ruska. Co kdyby to vyšlo. O to tragičtěji vypadají zdejší bojovníci proti Rusku. Nemluvě o vládní zoufalosti.

|  25 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…