Co mají společného Tomáš Halík a Jiří Dienstbier? Stanislav Křeček našel zajímavou paralelu

18.10.2018 10:41

Zástupce ombudsmanky Anny Šabatové Stanislav Křeček se zájmem sleduje spory dvou kněží – Petra Piťhy a Tomáše Halíka. Na Halíka se dívá stejně jako na sociálního demokrata Jiřího Dienstbiera, kterého vnímá jako katastrofu pro celou ČSSD. Halík prý může být stejnou pohromou pro křesťanství.

Co mají společného Tomáš Halík a Jiří Dienstbier? Stanislav Křeček našel zajímavou paralelu
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

Osmdesátiletý Stanislav Křeček dal v Lidových novinách najevo, že nelibě nese, když někdo útočí na starší lidi. Nelíbí se mu proto útoky na Miloše Zemana, k nimž se občas uchyloval např. sociální demokrat Jiří Dienstbier.

Stejně tak se mu nelíbí výroky teologa Tomáše Halíka, který nešetří tvrdými slovy na adresu svého kolegy kněze Petra Piťhy. Ten si od Halíka vysloužil velkou porci kritiky za své kázání, v němž varoval před schválením Istanbulské úmluvy v Parlamentu ČR. Úmluva by podle Piťhy postupem času vedla k tomu, že by naši společnost ovládli homosexuálové, zatímco zastánci tradiční rodiny by byli upozaděni, což jako katolický kněz odmítá připustit.

Halík za toto kázání v Lidových novinách Piťhu odsoudil. Křeček se prý nechce příliš plést do teologických debat, ale přece jen mu to nedá a dovolí si poznamenat, že jedno z přikázání říká: „Cti otce svého a matku svou“. Přičemž otcem podle Bible není míněna žena žijící s druhou ženou v registrovaném partnerství anebo jinak řečeno, matkou není v tomto přikázání míněn muž, který by žil s otcem taktéž v registrovaném partnerství.

„T. Halík, když píše o škodlivé činnosti P. Piťhy, ztotožňuje, mylně, křesťanství a katolicismus a tvrdí, že Piťha „odrazuje od křesťanství, mate a skutečně pohoršuje zejména mladé a vzdělané lidi“. Myslím, že v tomto smyslu je T. Halík pro katolickou církev asi totéž, co J. Dienstbier pro ČSSD. Předkládá jakoby nové, moderní pojetí. Jak dopadla ČSSD s J. Dienstbierem, víme, a hodnocení toho, zda katolickou církev nebo křesťanství vůbec v očích občanů více poškozuje Piťha nebo Halík, bych rád přenechal povolanějším,“ uzavřel Křeček text, který uveřejnil také na blogu serveru Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…