Co se dělo kolem vyjednávání o koalici v Brně? V ČT popsal divákům detaily odstrčený primátor Vokřál

10.10.2018 21:03

Dohadování o koalicích v klíčových městech už přináší politické zvraty a prohlášení o podrazech a zradách. Vítězné hnutí ANO může v Brně skončit v opozici. Dohoda je podle některých politiků zkrátka platná, až když je uzavřena. Mezičas přináší nečekaná překvapení, se kterými se těžko smiřuje primátor Brna a místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál. „Vaňková je pro mě zklamání a její výzvy jsou absurdní,“ vzkázal z pořadu Interview na ČT24.

Co se dělo kolem vyjednávání o koalici v Brně? V ČT popsal divákům detaily odstrčený primátor Vokřál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

V médiích se Vokřál vyjádřil tak, že je doslova v šoku z toho, co se v Brně odehrává. Stále se s tím podle svých slov těžko srovnává. „,Když vás někdo touto formou podrazí, je těžké se s tím srovnat,“ uvedl na úvodu s tím, že on je člověk, který se naopak k partnerům choval vždy slušně, a když si s někým podá ruku, tak od toho neustoupí.

„Mě to opravdu překvapilo. Dočetl jsem se, že jsem naivní, ale pokud se tedy slušnost rovná naivita, tak asi zůstanu naivním,“ poznamenal brněnský primátor. „Už jsem se ale otřepal a uvidíme, jak se to bude vyvíjet i nadále,“ dodal Vokřál, který prý věří tomu, že lidé skutečně slušnost oceňovali, protože mu chodí desítky e-mailů, telefonů a zpráv, kde mu dokonce voliči KDU-ČSL i ODS píší, že i pro ně to byl veliký šok. Spíše by prý podporovali věci tak, jak byly v Brně rozjednány původně společně s hnutím ANO. „Zkrátka tohle se nedělá,“ zdůraznil.

Anketa

Je v pořádku, když zastupitelé vytvoří koalici bez strany, která vyhrála komunální volby?

10%
90%
hlasovalo: 12689 lidí
Moderátorka Zuzana Tvarůžková na to Vokřálovi připomněla, že v politice však ne vždy jde jen o vítězství a vítěz někdy může zůstat na vedlejší koleji, což nemusí hned přece znamenat podraz. Na to ji Vokřál zastavil se slovy, že jej asi ale špatně chápe. Je si prý vědom, že vyjednávání může vést k různým výsledkům a nemusí se dohodnout, o to ale nejde. „Když poslouchám, na čem se dohodla ta dnešní skládaná čtyřkoalice, tak akorát navazuje na projekty, které jsme připravili. Mě spíše zaráží to, jakou formou to udělali,“ vysvětlil a dodal, že není smutný z toho, že se nakonec nedokázali domluvit, ale že nejdřív mají ve čtyři odpoledne podepisovat smlouvu a ve tři hodiny ten den se z médií dozví, že se vlastně dohodli úplně jinak a začíná se odznova.

„Nikdo ani nezvedl telefon a nezavolal. To je to, co považuji za nekorektní. To by do budoucna v politice nemělo mít místo,“ míní Vokřál, podle kterého lidé nechodí volit, aby se jim dostalo nečekaných zvratů. „Můžu jen říci, že jsem proti a mám jinak nastavené morální hodnoty, za kterými si budu stát,“ sdělil Vokřál.

Lídryně ODS Markéta Vaňková nejdříve tvrdila, že nechce obcházet vítěze, nakonec však prohlásila, že se našla pro ODS lepší varianta, což je pro Vokřála doslova lidským zklamáním. „Je to jen podlehnutí mámení. Vaňková bude asi primátorkou, přeji jí to, ale myslím, že si to hodně užije,“ řekl s tím, že několikrát vedle sebe stáli a potvrzovali si dohodnutí na všem a přes noc bylo vše jinak. „Dokud budou takhle fungovat ty palácové revoluce, tak... je mi to líto,“ podotkl.

Nechápe prý například, že jej teď najednou Vaňková vyzývá, aby podporoval projekty, které započali včetně centrální úrovně. „Já to beru automaticky, pro Brno musíme zkusit získat co největší podporu. Teď mi to přijde jako slabost a obava, že bych přestal podporovat projekty, pro které jsem předtím pracoval,“ kroutil hlavou Vokřál, podle jehož názoru jsou takové výzvy, a ještě přes média, poněkud absurdní.

Kvůli tomu, co se v Brně stalo, se velmi zlobil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který ostrými slovy po vyšachování ANO v Brně nešetřil. „On byl zklamaný a rozčarovaný. Známe se spolu dobře, a když jsem mu vysvětlil, jak jsme byli daleko, tak to pochopil a nazval to, jak to nazval. A já s ním souhlasím, považuji to také za mega podraz,“ přitakal Babišovi primátor Brna.

Nepovažuje to Babiš za vaše selhání, že se vám nepodařilo dotáhnout vše do úplného konce? Zajímalo moderátorku. Nad tím se však Vokřál jen pousmál a uvedl, že dotáhnout to do konce přes takové podrazy je opravdu těžké. „Když se probudí nadpoloviční většina zastupitelů druhý den, svolají zastupitelstvo a starostu odvolají, tak je prostě po všem,“ uvedl.

Závěrem sdělil, že je smutné, že tak funguje jak vysoká, tak komunální politika. „Komunální politika je navíc mnohem zranitelnější než ta centrální úroveň. To je ale život a musíme s tím počítat. Mě jen mrzí, že se mohlo pokračovat na projektech, které byly opravdu perfektně nastavené. Jenže se přeskupily síly a do značné míry se ztratila kontinuita celého procesu,“ uzavřel Vokřál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…