Další problém pro Bidena. Přednášel. Ale bylo to tajné

22.03.2024 21:50

Případ nálezu utajovaných dokumentů u amerického prezidenta Joea Bidena, jež se ocitly v jeho domě a bývalé kanceláři ve Washingtonu, přičemž Biden „nemá tušení“, jak se tam dostaly, má pokračování. Již v minulosti měl Biden „nejméně třikrát“ předčítat z tajných dokumentů během rozhovorů se spisovatelem Markem Zwonitzerem, jenž pro něj tvořil jeho memoáry. Když se následně Zwonitzer dozvěděl, že se věc bude vyšetřovat, snažil se důkazů zbavit. Bylo to však marné. Bude muset vysvětlovat.

Další problém pro Bidena. Přednášel. Ale bylo to tajné
Foto: repro Youtube
Popisek: Joe Biden

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15689 lidí
Předseda justičního výboru Sněmovny reprezentantů Jim Jordan Zwonitzera, jenž je autorem pamětí prezidenta Bidena, předvolal s žádostí, aby objasnil detaily ve vyšetřování ohledně Bidenova uchovávání tajných záznamů a aby předal veškeré dokumenty a komunikaci s Bidenem nebo jeho zaměstnanci související s prezidentovými memoáry.

Slyšení souvisí s nálezem utajovaných dokumentů v Bidenově bývalé kanceláři ve Washingtonu, jež pocházely z doby, kdy byl viceprezidentem Baracka Obamy a působil v Senátu USA.

Bidenova díla „Slib mi to, tati: Rok naděje, těžkostí a cíle“ z roku 2017 a „Sliby, které je třeba dodržet: O životě a politice“ z roku 2008, na nichž se Zwonitzer podílel coby spisovatel, avšak jejich autorství bylo připsáno přímo Bidenovi, souvisejí s dozorovým šetřením zvláštního poradce Roberta Hura o nakládání s utajovanými informace, jelikož přestože americký prezident tvrdil, že se Zwonitzerem nesdílel žádné utajované informace, ve zprávě vydané Hurem se uvádí, že Biden „četl ze svých zápisníků téměř doslova, někdy i hodinu nebo déle v kuse“ a „nejméně třikrát prezident Biden četl Zwonitzerovi ‚téměř doslova‘ i utajované poznámky ze schůzek o národní bezpečnosti“.

Předvolání rovněž ukládá Zwonitzerovi povinnost předat všechny smlouvy a dohody související s jeho prací, jakož i zvukové záznamy rozhovorů a konverzací s Joem Bidenem a přepisy těchto rozhovorů a konverzací.

„Navzdory jednoznačnému popření těchto podstatných skutečností prezidentem Bidenem obsahuje zpráva zvláštního poradce Hura odkazy na ‚zvukové záznamy‘ a ‚přepisy‘ vašich četných rozhovorů s prezidentem Bidenem ‚souvisejících s vaší ghostwritingovou prací na Bidenových pamětech‘," píše Jordan v rámci předvolání autora Bidenových memoárů s tím, že jej již v minulosti měli kontaktovat agenti FBI, načež jim poskytl záznamy, které téměř doslovné přepisy a zvukové nahrávky obsahovaly.

„Zvláštní poradce Hur také poznamenal, že krátce po zahájení vyšetřování jste podnikl kroky k utajení některých z těchto nahrávek a přepisů,“ podotkl Jordan, který uložil v předvolání předat uvedené materiály justičnímu výboru Sněmovny reprezentantů do 12. dubna.

Americká stanice Fox News připomíná, že Hur začátkem tohoto měsíce vypověděl, že Zwonitzer soubory zvukových nahrávek a přepisů rozhovorů s Bidenem „vyhodil“ do koše ve svém počítači, když se dozvěděl, že byl jmenován zvláštní poradce, aby záležitost vyšetřil a během veřejného slyšení na začátku tohoto měsíce Hur Jordanovi v této souvislosti potvrdil, že se tak spisovatel Bidenových memoárů pokusil zbavit důkazů.

Zvláštní americký vyšetřovatel Robert Hur, jenž v únoru k Bidenovi poznamenal, že „je starší sympatický muž, který má problémy s pamětí“ po nalezení utajovaných dokumentů v domě prezidenta v Delawaru popisoval, že „důkazy nejsou dostatečně silné, aby prokázaly vinu pana Bidena nade vší pochybnost“ a poukazoval právě na mentální stav amerického prezidenta.

„Musel jsem vzít v úvahu prezidentovu paměť a celkový duševní stav a to, jak by porota pravděpodobně vnímala jeho paměť a duševní stav v trestním řízení. Protože tyto otázky byly důležité pro mé konečné rozhodnutí, musel jsem je zahrnout do své zprávy,“ podotkl, proč popisoval, že na tom americký prezident s pamětí není úplně nejlépe. Dle něj by tak bylo obtížné porotu přesvědčit o tom, že by Bidena měla odsoudit za „závažný trestný čin, který vyžaduje duševní stav úmyslného jednání“.

Podle stejné zprávy byla paměť amerického prezidenta ve velmi špatném stavu. Při výslechu měl Biden trpět vážnými výpadky paměti a dle Hura si nedokázal vzpomenout ani na úmrtí svého syna Beaua Bidena. Tvrdil též, že „prezident sám během rozhovoru svou paměť zpochybnil“.

Agentura AP dodává, že ve svých rozhovorech Biden opakovaně žalobcům řekl, že neví, jak utajované dokumenty skončily v jeho domě a bývalé kanceláři Penn Biden Center ve Washingtonu. „Nemám tušení,“ nechal se slyšet. Také trval na tom, že kdyby věděl, že tam jsou, vrátil by je vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…