Další strašné příběhy kolem Andreje Babiše. Další zničené osudy. Tentokrát kvůli...

26.04.2017 15:07

Způsob, jakým berní úřad pod vedením Babišových lidí vymáhá daně i za cenu likvidace slušných živnostníků, ostře kontrastuje s tím, jak šikovně si ve své snaze platit daně jen minimální, anebo raději vůbec žádné, vždy počínal Babiš sám,“ konstatuje v souvislosti s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) Jakub Patočka v knize Žlutý baron. Skutečný plán Andreje Babiše: zřídit stát jako firmu. Část knihy zveřejnil dnes Deník Referendum.cz.

Další strašné příběhy kolem Andreje Babiše. Další zničené osudy. Tentokrát kvůli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přednáška ministra financí Andreje Babiše na Vysoké škole ekonomické na téma Fiskální a daňová politika

„Daňový poradce Tomáš Goláň vychovaný svou babičkou v úctě k masarykovským ideálům se domnívá, že hlavní příčinou daňového džihádu je Babišův přístup ‚všichni kradou‘. Podle něj Babiš na základě svých vlastních zkušeností s obcházením daní vidí v každém podnikateli ‚sprostého podezřelého‘ – v logice podle sebe soudím tebe,“ uzavřel.

O „praktikách Andreje Babiše“ se mluvilo i v pořadu Zvláštní vyšetřování na webu Seznam Zprávy. Zde Sabina Slonková a Jiří Kubík zpovídali mimo jiné i Jana Bočka, někdejšího majitele Kosteleckých uzenin, jež jsou dnes vlajkovou lodí holdingu Agrofert. 

Jan Boček řídil a vlastnil Kostelecké uzeniny od roku 1990 a udělal z nich největší český masokombinát. V roce 2004 otevíral nový provoz za asistence expremiéra Miloše Zemana. A na akci (zachycen v družném rozhovoru se Zdeňkem Škromachem, který byl tehdy ministrem práce) byl i Andrej Babiš. Ten měl tehdy v Kosteleckých uzeninách již třetinový podíl.

Anketa

Co říkáte na příběh Emmanuela Macrona a jeho o 24 let starší ženy?

hlasovalo: 5008 lidí

V následujících měsících byl Boček společně se čtyřmi dalšími manažery obviněn z tunelování firmy. Obvinění soudy smetly ze stolu, nicméně již samo obvinění stačilo, aby banka, u které měl úvěr, zastavila financování. Následně se po dohodě s bankou zmocnil zbytku akcií Andrej Babiš.

Na kameru pak hovořil i jihomoravský podnikatel Bohumír Rada. Ten je známý už z minulosti, když medializoval případ, ve kterém mu Agrofertem najatí lidé zničili herbicidem úrodu za čtyři miliony, neboť ji prý vypěstoval na poli, ze kterého už mu dali výpověď. Nyní zavzpomínal, jak celá situace vůbec vznikla a jak se jeho firma Agro Jevišovice dostala k Babišovi „do holdingu“.

„On je manipulátor, vzpomínal zemědělec na své první setkání s dnešním ministrem financí. Babiš jej prý nalákal vyprávěním, že je schopen zařídit úplně cokoliv. Získal si jej tím, že jedním telefonátem dokázal zařídit, že zemědělec Rada, který se živil mimo jiné skladováním obilí, měl všechna svá sila zcela naplněná.

Babišův zájem o Radovo Agro Jevišovice měl spočívat v tom, že se jednalo o klíčového dodavatele drůbeže do Kosteleckých uzenin. Ty vlastnil Babiš již od roku 2005. Rada se však svého podniku nechtěl vzdát. 

Rada vyjádřil názor, že v roce 2009 manažeři chronicky ztrátových Kosteleckých uzenin Babiše přesvědčili, že příčina jejich problémů je v tom, že jejich dodavatelé mají moc velké zisky. U Babiše proto tehdy nejspíš padlo rozhodnutí dodavatele ovládnout.

Původní text ZDE

Po dvou letech Rada kapituloval a firmu Agrofertu prodal. Součástí byl i zpětný pronájem části pozemků, na kterých chtěl hospodařit. Po nějakém čase Agrofert využil právní kličky, nájem vypověděl a zasetou úrodu Radovi zničil Roundupem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…